" class="part-icon-bars">

Consulta pública prèvia per la creació d'una Xarxa de Biblioteques Especialitzades i Centres de Documentació de Catalunya.

Recollir aportacions i suggeriments a la proposta de Decret de creació de la Xarxa de Biblioteques Especialitzades i Centres de Documentació de Catalunya.

Phase 2 of 2
Retorn 13/01/2024 - 13/02/2024
Process phases

Recursos humans de les biblioteques especialitzades

22/12/2023 10:28  
Evaluating

Algunes biblioteques especialitzades (BEG) no compten amb personal bibliotecari per a la catalogació i aquesta tasca es realitza mitjançant la contractació externa o la col·laboració amb altres bilbioteques. El Decret ha de tenir en compte aquesta situació i continuar permetent-la. L'obligació de disposar de personal especialista en algunes BEG pot fer que no puguin continuar formant part de la xarxa de BEG. En aquest escenari, qui en sortirà perjudicat, és la ciutadania.

This proposal is under evaluation because:

un dels vectors que es volen millorar amb la proposta de reglament és el fet de comptar amb personal professional en cadascuna de les Biblioteques especialitzades i Centres de documentació que formin part de la Xarxa. A banda, cal tenir en compte que els requisits tècnics i de coneixement que calen per prestar serveis a una biblioteca, sigui especialitzada o no, són objecte de regulació específica en un altre Decret ( Decret 124/1999, de 4 de maig, sobre els serveis i el personal del Sistema de Lectura Pública de Catalunya).

List of Endorsements

Endorsements count8

Reference: II-PROP-2023-12-87742
Version number 2 (of 2) see other versions

Share link:

Please paste this code in your page:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/creacioxarxabiblioteques/f/3991/proposals/87742/embed.js?locale=en"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/creacioxarxabiblioteques/f/3991/proposals/87742/embed.html?locale=en" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Most voted comments

0 in favor (0.0%)

No comments with votes found

0 against (0.0%)

No comments with votes found

5 comments

Caldria no amortitzar les places de bibliotecaris i documentalistes, amb la finalitat de conservar les biblioteques en funcionament.

L'ideal és que a les biblioteques hi treballin bibliotecaris i documentalistes, al meu parer, el contrari degrada la professió.

Als Centres de Documentació de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona hi ha diversos perfils professionals al capdavant. Pensem que és important reivindicar la professió, però també reconèixer els professionals d'altres àmbits que porten anys treballant de manera eficient. Per altra banda, sembla que cada vegada hi haurà menys titulats en l'àmbit de la informació i la documentació, és un problema que anirà a més a mesura que es vagin jubilant les bibliotecàries en actiu. Potser caldria vetllar per l'especialització i formació continua de tot aquest personal i no limitar-ho a una titulació concreta.

Personalment, penso que necessitem defensar la nostra professió i, sobretot, reivindicar el nostre paper. Crec que és molt necessari regular un mínim de personal bibliotecari a les plantilles de personal, tal com és fa també amb les biblioteques públiques. Això no vol dir que no pot haver altres perfils a la biblioteca, però el que NO pot faltar és un bibliotecari/documentalista. Lo contrari és fomentar l'externalització i, en alguns casos, la intrusió laboral. En aquest sentit, també estic molt d'acord en protegir el funcionament futur de les biblioteques i NO amortitzar places de bibliotecaris.

Al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hi ha Centres de Documentació, amb bibliotecaris/àries al capdavant, que ofereixen un ventall més ampli de serveis, tant a persones usuàries de caire intern com extern, i també es compta amb els Punts de Documentació, sense personal bibliotecari titulat, que se centren bàsicament a atendre les peticions del personal intern.  En tots els casos estem presents al catàleg, tenim reforços de catalogació quan és necessari, i en el cas dels Punts de Documentació, sempre que ho necessiten, compten amb l'assessorament dels bibliotecaris/àries de la Xarxa comuna. L'ideal seria tenir personal per donar servei a cada centre, format com cal, per esdevenir tots Centres de Documentació.

Add your comment

Sign in with your account or sign up to add your comment.

Loading comments ...