" class="part-icon-bars">

Jo Pregunto

#JoPregunto Fes preguntes al Govern de la Generalitat de Catalunya

Fes una pregunta a la consellera de Salut, Alba Vergés

Avatar: Debat oficial Debat oficial
15 Maig 2020
11:00
16 Maig 2020
17:00
Número d'adhesions1
Participants 242
Grups 0
Referència: II-DEBA-2020-05-34
Versió 48 (de 48) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/assemblies/jopregunto/f/2849/debates/34/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/assemblies/jopregunto/f/2849/debates/34/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

La consellera de salut, Alba Vergés, va respondre les 12 preguntes més votades que es van recollir durant el 15 i 16 de maig a través d'aquest mateix portal el 18 de maig, a les 13h.




Què vols preguntar?

Pensa què t'agradaria preguntar a la consellera de Salut. Ha de pertànyer al seu àmbit d'actuació i ha de ser alguna pregunta que sigui d'actualitat i nova, relacionada amb la gestió sanitària de la crisi de la #COVID19.

  • No poden ser temes personals d’afectació de la malaltia o temes d’informació ciutadana genèrica de la malaltia. Per aquests casos disposes del teu metge de capçalera, del telèfon 061 CatSalut respon, de l'adreça de correu atenciociutadana@catsalut.cat o del web CanalSalutStop Covid.


Aquesta eina no és en cap cas substitutòria d'altres mecanismes d'interrelació amb el sistema sanitari.

On pots fer a la pregunta?

A sota d'aquestes línies hi trobaràs l'espai de comentaris. Allà és on pots participar de tres maneres:

  1. Preguntar una qüestió que t'inquieta o que, simplement, vols saber. Podràs fer tantes preguntes com vulguis.
  2. Comentar la pregunta que ha fet algú altre, per mirar d'enriquir-la o, al contrari, debatre la seva pertinència o el grau de consens que suscita.
  3. Votar alguna altra pregunta. Això vol dir que vols que la pregunta sigui escollida per ser resposta. El nombre vots serà determinant a l'hora d'escollir quines preguntes seran respostes. Pots votar-ne tantes de diferents com vulguis i ho pots fer anant a cada comentari/pregunta mitjançant el símbol ^.

Es farà la selecció de les preguntes amb més vots i es traslladaran a la consellera. Aquestes seran contestades tant per roda de premsa en diferit en vídeo com a cadascuna de les preguntes realitzades.

Es farà la selecció de les 12 preguntes més votades que es traslladaran a la consellera.

Què no respondrà la consellera?

La consellera no respondrà preguntes d'informació general, com ara les que ja estan publicades a l'espai institucional de la Generalitat de Catalunya sobre la #COVID19 o al CanalSalut.

La consellera tampoc no respondrà preguntes que facin referència a l'estat de salut d'una persona en particular. Recorda que tens el telèfon 061 CatSalut Respon per a preguntar sobre qüestions de salut, i el 112 d'emergències per situacions d'emergència que requereixen intervenció immediata. Per a informacions en general, tens el telèfon 012 d'informació.

Per últim, la consellera tampoc no pot respondre per altres companys del govern, per responsabilitats que no siguin relatives a l'àmbit de la salut, com tampoc no respondrà per motivacions o posicionaments polítics en particular ni comentarà l'actualitat política del moment.

Qualsevol comentari irrespectuós, que no s'ajusti als requisits fixats o que contingui informació de caràcter personal, serà eliminat o anonimitzat pels gestors del debat.

Sobre com s’ha fet la tria de les 12 preguntes:

El sistema de participació previst no ha acabat de funcionar. La raó és que es preveia que les persones, abans d’introduir la seva aportació, poguessin valorar les anteriors i votar-les, evitant així també de repetir temes o plantejaments. La gran quantitat de propostes ha dificultat que les persones participants llegissin les anteriors abans d’introduir la pròpia, i això ha provocat que moltes qüestions s'han repetit i no han estat votades. 

Si s’actués segons les normes explicitades en el portal participa.gencat.cat, les 12 preguntes a respondre per part de la consellera correspondrien a tres blocs: simptomatologia crònica en malalts de covid, testos PCR i desplaçaments i fases. 

Per aquesta raó, i per incrementar la diversitat de la temàtica i de les preguntes formulades, l’equip de treball d’aquesta iniciativa (integrat per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació i la Secretaria de Transparència i Govern Obert) proposa aglutinar les diferents preguntes en blocs temàtics. D’aquesta manera, responent a aquests blocs es dona resposta a gairebé la meitat de les 341 preguntes formulades, enlloc de les 12 preguntes anunciades en la descripció de la dinàmica participativa en el portal. 

Els recompte de vots s’ha tancat a les 15h del dissabte 16 de maig, tal com estava previst en un inici.

A continuació es presenten els diferents blocs, ordenats segons els suports rebuts per la resta de persones participants. Dins de cada bloc, s’han recollit les preguntes concretes amb més vots. La proposta doncs, és donar resposta a les preguntes més votades de cadascun dels blocs. Així, per una banda es tenen en consideració les regles explicitades prèviament en el portal i a més, s’aconsegueix enriquir el debat incrementant-ne la diversitat de temes i per tant, de necessitats. 

Bloc 1 (232 vots). Casos de gent amb símptomes de coronavirus de llarga durada, més de 60 dies

a)   No se’ls està fent cap prova o cap seguiment, perquè el criteri de fer la prova PCR es basa en el fet que la placa de tòrax mostri dany pulmonar. (80 vots)

b)  Hi ha més d’un centenar de persones organitzant-se per aquest motiu. (80 vots)

c)   Diferent criteri i protocol que s’està aplicant a l’hora d’abordar aquests casos, segons el metge que els atén. (80 vots)

d)  Hi ha alguns casos on sí s’ha fet la prova i d’altres on es denega perquè es limita a casos amb símptomes recents, fins i tot dins la mateixa àrea sanitària varia entre els CAPs. (80 vots)

e)  Se senten "oblidats". Des de Salut se’ls hi diu que s’aïllin, paracetamol i que si s’agreugen truquin al 061. No s’agreugen, però els símptomes persisteixen (malestar general, dècimes de febre, pressió al pit, tos seca i persistent, cansament, cefalees, sensació d’ofec, diarrea...) (17 vots)

f)    Només reben com a resposta que segueixin aïllats i s’hidratin. (5 vots)

Bloc 2 (84 vots) Desplaçaments i fases

a)   Un cop entrats a la fase 1, podem realitzar desplaçaments entre regions sanitàries dins de la mateixa província (sempre que les dues regions sanitàries es trobin a la mateixa fase)? Cas que no, a partir de quina fase estarà permesa aquesta mobilitat? (11 vots)

b)  Quan Barcelona entri a la fase 1 podrem desplaçar-nos dins les regions BCN nord i sud? Seria injust si no fos així ja que a la resta de territori tenen més mobilitat, i opino que s'hauria de tenir en compte l'impacte psicològic que als habitants de Barcelona ciutat ens pot suposar estar tants mesos tancats del tot. (11 vots)

c)   Parelles que viuen en poblacions diferents en zones en fase 0 i que fa 2 mesos que no es poden veure, pregunten quan es podran retrobar. (8 vots)

d)  Quina raó sanitaria existeix perquè una persona que arriba o torna a Catalunya pugui anar a instal·lar-se on vulgui del nostre país i simplement ha de fer una quarantena per evitar possibles contagis, i en canvi les famílies que tenen segona residència fora província/regió no poden instal·lar-s’hi fins al final del desconfinament? (1 vot)

Bloc 3 (47 vots) Test

a)   Per què no es fan més tests o se’n posen al servei de la ciutadania mitjançant la compra en farmàcies o per Internet, com es fa amb les mascaretes, i després es passa la informació del resultat de la prova en línia o assistint al CAP? (20 vots)

b)  Es pot tenir més accés als tests d'anticossos, amb els quals simplement amb una punxada al dit es pot saber en poc més de deu minuts si es tenen anticossos o no? I m'agradaria saber si no és possible perquè no n'hi ha prou o per falta de diners. (7 vots)

c)   La nostra indústria farmacèutica és capaç de produir tests o els hem de comprar a l'estranger? (7 vots)

d)  Com poden fer estimacions d’infectats si no s’estan fent les proves de detecció de COVID a molta gent amb símptomes? (3 vots)

e)  Per què no es fan test massius a tothom per evitar contagis i aïllar les persones que tenen el virus i els seus contactes directes, i no a tota la població? (3 vots)

f)    S'està valorant com es gestionarà l'arribada dels refredats/grips estacionals a la tardor? Segons les dades publicades per la conselleria, la simptomatologia de la majoria dels casos és molt semblant (per no dir idèntica) a la de la Covid19. Estarem preparats per fer test massius a totes les persones amb símptomes? O a la que tinguem alguna dècima, una mica de tos, malestar general ja ens haurem d'aïllar tots? (3 vots)

g)   No es fan testos massius una qüestió econòmica? Què val cada test? (1 vot)

Bloc 4 (27 vots). Gestió de les residències

a.   S'ha decidit fer un canvi de model de gestió o bé només es faran recomanacions als centres? (18 vots)

b.   Si s'ha decidit fer un canvi en el model de gestió, ens pot explicar o avançar algunes de les mesures i si això implicarà conèixer les responsabilitats dels gestors actuals , especialment en les residències concertades? (18 vots)

c.    Respecte a l'evolució de la desescalada, però també respecte a possibles nous brots o la regressió de la situació actual, hi haurà una planificació i un tractament especial i prioritari? Quin? (5 vots)

d.   Respecte al retorn a la normalitat, es pensaran i posaran mitjans per possibilitar un cert nivell de contacte de la gent gran amb les seves famílies al llarg d'aquesta fase? (5 vots)

e.   Sabent que eren el principal grup de risc, per què la gestió de l'impacte de la pandèmia a les residències ha estat tan nefasta? Canviaran convenis i condicions econòmiques? Es revisarà el model d’atenció? Els responsables polítics entonaran un mea culpa i actuaran en conseqüència? Repensarem tots plegats com volem que acabin els seus dies els nostres avis d’avui? (2 vots)

f.    Voldria saber, quins plans hi ha per a la gestió futura de les residències i quins terminis s'han imposat? Si s'han plantejat en el futur fer inspeccions sorpresa, no anunciades com es feien, i fins i tot fer-ne el control i seguiment per organismes internacionals per evitar la influència de la política local en temes tan sensibles? (2 vots)

g.   Els familiars tenim dret a saber quants residents han mort a la residència on tenim els nostres familiars. (1 vot)

h.   Com canviarà el model d'atenció farmacèutica a les residències geriàtriques ara que depenen del Departament de Salut? (1 vot)

i.     Com que actualment Salut gestiona els centres residencials de Catalunya, un cop superada aquesta crisi sanitària tornaran a dependre de TASF o es modificarà el sistema actual de residències, passant de ser "substituts de la llar" a passar a ser centres "sociosanitaris"? (1 vot)

j.     Algunes famílies ens vam endur els avis a casa (sense prova de la malaltia i havent-los de tenir 15 dies aïllats). Per què aquestes famílies no hem rebut suport domiciliari, quan les que duien els avis als centres de dia sí? Si la residència ja té controlada la situació, a què haurem d’esperar per fer-ne el retorn? Si no estan malalts i podrien retornar a la normalitat, per què no es fa? Què farem les famílies si ja hem de tornar a treballar? Què fem les famílies si no tenim equipament a casa per ajudar-nos a cuidar-los millor i el retorn s’allarga més del que seria necessari? A què esperen per tenir-nos en compte? (1 vot)

Bloc 5 (25 vots) Gent gran, nets i famílies

a)   Podria dir-nos als avis de 70 anys quan podrem abraçar i donar petons als nostres néts? (9 vots)

b)  Els avis amb salut no podem quedar aïllats a casa, ens hi va la salut mental. (3 vots)

c)   Si consideréssiu motiu de força major el poder anar a veure pares grans, com ja diu el Procicat, quins papers/documentació hauríem de dur al damunt per tal de no ser multats per mossos o policia local? (1 vot)

Bloc 6 (22 vots) Casals d’estiu i escoles

a)   Com representa que hem de fer grups de convivència si cada setmana tenim un panorama diferent de participants en un casal? Necessitem respostes, ja que en un mes i mig vista comencen els casals, i la logística completa no es pot preparar en una setmana. (7 vots)

b)  Quan ens podreu donar pautes més concretes pel que fa al tema de les escoles a partir de setembre, será presencial, sera meitat presencial i meitat telemàtic? En aquest últim cas es proporcionarà a l'alumnat tots els estris necessaris per poder seguir classes telemàticament? (5 vots)

c)   Quines mesures de seguretat s’haurien de prendre en colònies i casals? (3 vots)

d)  Podrem viatjar els mesos de juliol i agost entre comunitats i països propers? (3 vots)

e)  Es parla de reobrir escoles al juny. Com tots els docents, estem a 1a línia. Les escoles tenen passadissos estrets. Ja hem estat exposats al Covid-19. Som col·lectiu de risc pel tipus de feina. Quines mesures de protecció es preveuen fer efectives per protegir als milers de docents que treballem a Catalunya? (1 vot)

Bloc 7 (23 vots) Esports a l’aire lliure

a) Un cop entrats en fase 1, quines raons sanitàries hi ha perquè no es pugui practicar esport de manera individual per tota la zona sanitària i en canvi és pugui anar a un restaurant, lloc de culte o Museu un grup de 10 persones? (10 vots)

b)  Perquè les franges horàries per fer esport? Esta comprovat que s'acumula més gent que si tenim llibertat per sortir a fer esport durant tot el dia. (7 vots)

Bloc 8 (21 vots) Pediatria + COVID

a)   Com a professionals pediàtrics d'atenció primària estem molt preocupats pel que pot passar a les consultes de pediatria quan arribi la tardor, sentiment , creiem, compartit per molts altres pediatres i infermeres. (15 vots)

b)  A pediatria quan arriba l'escola i posteriorment va fent fred la patologia aguda pediàtrica augmenta exponencialment i els símptomes habituals solen ser els mateixos que pot donar la Covid19. (15 vots)

c)   Per això voldria que ens pogués garantir que tindrem testos per a poder almenys diagnosticar aquestes patologies i diferenciar-les de les possibles Covid. (15 vots)

d)  Necessitem tests de VRS, grip i autoanalitzadors de proteïna C reactiva a banda de poder fer PCR a Covid. Serà possible que els tinguem? (15 vots)

Bloc 9 (11 vots) Salut mental

a)   Ja s'està estudiant i parlant de la greu crisi social i psicològica que hi haurà, conseqüència del confinament, de la por generalitzada al contagi, de la por al contacte social, etc. Un munt d'indicadors que afectaran a la Salut Mental de les persones, creant simptomatologia ansiosa aïllada i quadres clínics d'ansietat, que està comprovat que tenen immuno-deprimeixen a les persones, qüestió bàsica en l'afrontament de malalties. Quines iniciatives hi haurà reals en relació a la contractació de professionals de la Salut Mental? (8 vots)

b)  Quins reforços es pensen aplicar en la xarxa d’atenció, evitant desatendre les persones actualment diagnosticades? (3 vots)

c)   Quines estratègies de suport comunitari es desplegaran? (3 vots)

d)  Es pensa reforçar i incrementar els suports al moviment associatiu, qui coneixen la realitat a nivell comunitari i local? (3 vots)

Bloc 10 (10 vots) Soledat i COVID-19

a)   Hi haurà mesures per a la gent que viu sola i no té amics o familiars en la provincia? (7 vots)

b)  Als que vivim sols la soledat se'ns menja (3 vots)

Bloc 11 (8 vots) Hospitals de campanya

a)   Pel que fa als Hospitals de campanya que es van instal.lar de forma provisional a la ciutat de Barcelona, en algun dels Pavellons Municipals… M'agradaria saber en quina situació es troben aquests. (8 vots)

b)  Quin tipus de malalts acullen actualment, i si es té previst el tancament dels mateixos i posterior desmantellament, o bé de moment els deixarien 'preparats', a l'expectativa del que pugui succeir en la campanya de la tardor-hivern d'aquest any 2020. (8 vots)

c)   I saber també quin balanç en fa d'aquests Hospitals de Campanya i quines xifres d'ocupació han registrat. (8 vots)

Bloc 12 (28 vots)  Residus i COVID-19

a)   Què es farà amb els residus contaminats de la Covid generats per hospitals i residències, llars, etc? (7 vots)

b)  Estan parlant amb els agents a territori que gestionen els residus? Material contaminat amb covid-19 d'hospitals, residències, llars, s'està barrejant en els contenidors grisos. Material contaminat s'està acumulant a l'espera de ser incinerat en unes plantes que no tenen capacitat per tot el que s'ha generat i el que es generarà. (7 vots)

c)   Qui protegeix a tot el personal de les plantes de residus? (7 vots)

d)  Qui protegirà a tota la gent que es vegi abocada al carrer, remenant contenidors per trobar menjar o algun sustento per la seva economia destrossada per la crisi sanitaria? (7 vots)

Llistat d'adhesions

Comentaris més votats

5 a favor (2.2%)

member-avatar Laura

A favor  Bon dia Consellera, m'agradaria saber si quan Barcelona entri a la fase 1 podrem desplaçar-nos dins les regions BCN nord i sud. Seria injust si no fos així ja que a la resta de territori tenen més mobilitat, i opino que s'hauria de tenir en compte l'impacte psicològic que als habitants de Barcelona ciutat ens pot suposar estar tants mesos tancats del tot. Gràcies.

0 en contra (0.0%)

Cap comentari amb vots

Detalls del comentari

Estàs veient un sol comentari

Mostra tots els comentaris

^

Carregant els comentaris ...