" class="part-icon-bars">

Pla territorial parcial del Penedès

PTP Penedès

Fase 3 de 3
Elaboració d'informes de resum d'aportacions 01/12/2020 - 26/02/2021
Veure les fases

Seminari amb experts 4. Les infraestructures

Avatar: Trobada oficial Trobada oficial
15/09/2020 15:51   9 comentaris
19 Novembre 2020
19:00 - 20:30
Referència: II-MEET-2020-09-399
Versió 24 (de 24) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/ptppenedes/f/2953/meetings/399/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/ptppenedes/f/2953/meetings/399/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Vídeo de la sessió:


Ponents

  • Xavier Flores. Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat

Les infraestructures de mobilitat al Penedès

  • Joan Prat. Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà

El transport urbà al Penedès

  • Jaume Casañas. Pro Vegueria Penedès

Les infraestructures i la cohesió del territori

  • Pau Batlle. SOS Penedès integrat dins Pro Vegueria Penedès

El model territorial i les infraestructures

Respostes seminari infraestructures pdf 298 KB

Respostes a algunes qüestions plantejades per escrit a l’equip redactor del Pla territorial parcial del Penedès, durant la sessió d'experts sobre infraestructures del procés participatiu del passat 19 de novembre, que no es van poder respondre aquell dia durant la sessió virtual.


Zoom
Av. Josep Tarradellas

Els quatre ponents d'aquest Seminari d'experts, creieu fermament que les administracions, han fet, fan i faran el que cal, per preservar i defensar el nostre singular territori, i l'important patrimoni de la pedra seca que hi ha escampat arreu, i que el novembre de 2018, la UNESCO va reconèixer l'art de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i que les nostres administracions promocionaran aquest patrimoni i el difondran cultural i turísticament, en lloc de voler-hi instal.lar grans polígons industrials i noves infraestructures viàries, que el trinxaran de d'alt a baix?

La millor forma de vertebrar el territori amb un procés de descarbonització és fent-lo accessible per tren o amb vehicles elèctrics autònoms (avui en estat embrionari, però possiblement potencialment operatius en un futur) Per tant s'hauria de valorar el cost i els terminis d'ambdues xarxes pensant en un horitzó dels propers deu anys.
L'Anoia continua sent una comarca mal comunicada i necessita solucions immediates i no promeses utòpiques o de difícil realització

El model de comunicacions ve condicionat pel model soci-econòmic que es vol implementar-hi en el territori, tenim que apostar per una model que potencií els veïns i veïnes dels nostres pobles, prioritzant la comunicació entre els pobles mes propers, en un primer moment mitjançant carreteres i camins, envers de la substitució dels mateixos per autovies i autopistes de peatge que produeixen una separació gran, recupera-hi els camins i carreteres tradicionals abandonades. Això en una segona fase es complementa amb una xarxa de Ferrocarril que uneix-hi els principals nuclis de la Vegueria i, faciliti la comunicació amb els centres principals destins dels treballadors i estudiants
Per tant, no calen mes autopistes ni autovies ràpides ni el 4t cinturó, ni el AVE, que només destrueixin l'entorn i el sistema ecològic i només serveixin per creuar deixant contaminació i sense profit social (inclou les externalitats sobre el territori transitat)

Conversa amb SBB

Correcte, estan força vinculades les infraestructures i el models socioeconòmic. Proposem xarxes tancades en el Penedès? De que es viurà? Si volem progressar econòmicament també han d'haver infraestructures amb capacitat i distància. Racionalitzem el transport. I això es diu logística. O omplirem les xarxes locals de camions gairebé buits per arribar a les (poques) terminals (no adaptades a tota mercaderia) o als ports? Perquè les infraestructures es poden fer amb seny, respectuoses i que promoguin un transport sostenible

A7/N340/C15/Eix Transversal Ferroviari/Tercer fil ferroviari.
No n'hi ha prou d'infraestructures passants?
Potser cal millorar la xarxa existent abans de plantejar-ne de noves.

Tens raó, però cal fer que aquestes infraestructures accessibles al Penedès, per evitar la saturació de la xarxa local, la seva congestió i els recorreguts poc eficients fins els punts actuals de connexió. On carreguem al ferrocarril, perquè a la terminal a més de connexió, ha d'estar adequada a la seva càrrega i descàrrega al tipus de mercaderia

Estem parlant a 18 anys vista i si es vol descarbonitzar, el tren és bàsic. Si tots els trens de mercaderies han de passar per la via de rodalies amb tercer fil, matarem les rodalies. Per això sembla lògic que el Pla prevegi que en un cert moment caldrà tenir un altra pas de mercaderies pel centre de Catalunya, aprofitant potser la línia de Lleida cap a Cervera, fent de nou el pas per Igualada i cap a Martorell.

Estic d'acord que el tercer fil és una solució de trams extrems i no de trams centrals, per la seva difícil convivència amb les rodalies, però si bé preferiria aprofundir si la solució és o no és la nova línia Lleida Cervera, que té ja un PDU, cal també tenir en compte que estem parlant de molts més anys que 18!!!!!

Le pla de infraestructures te que fonamentar-se en les carreteres, ferrocarril i autopistes actuals, es evident que aquestes hi han de millorar-se i posar-se al servei de la Vegueria (la AP7, es l'exemple de la vergonya).
Encara que existeixin propostes noves, com tren de mercaderies i autovia ciclista, basades en bones intencions i futurs no definits, crec que la primera prioritat es una bona comunicació interna dins la vegueria, amb poca despesa, basada en una xarxa de camins entre pobles i una millora de les carreteres locals existents (incloent la N340 i la C15) amb variants en els pobles i fent una xarxa de comunicació àgil, ràpida i còmoda pel comerç local i els polígons existents.
Una segona prioritat, es completar-hi les comunicacions amb el nostre entorn (Barcelona, Tarragona, Valencia, Lion, ...) el corredor mediterrani de mercaderies, basat en el tren (mai en l'asfalt).
L'asfalt, es un gran destructor del mediambient, contaminant i agent desertizador, etc

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...