El Consorci de l'Entorn de la Colònia Güell, constituït per la Generalitat, mitjançant l'Institut Català del Sòl (INCASÒL), i els ajuntaments de Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat, impulsa aquest procés participatiu.
L’urbanisme no és només cosa d’experts: tothom pot pensar solucions per les necessitats d’avui i de demà. Parlar d’urbanisme és planificar el futur, i les maneres i criteris de planificar l’urbanisme han canviat d’acord amb un món que també ho fa.
La singularitat de l’àmbit de la diagnosi està en el gran valor del patrimoni natural, cultural i social que s’hi troba, Es tracta d’un espai on conviuen nuclis semi rurals, residencials, industrials, espais agrícoles i corredors forestals, encaixat entre dos nuclis urbans que responen a dos models urbans diferents: el de Santa Coloma de Cervelló, de baixa densitat i 8.000 habitants; i el de Sant Boi, amb el barri Ciutat Cooperativa-Molí Nou, d’alta densitat amb uns 12.000 habitants dins una població de 80.000. La complexitat urbana que presenta aquest àmbit, no es pot resoldre des de la visió exclusiva d’un municipi, ni des del desenvolupament de sectors urbanístics independents que no tinguin en compte una visió i estratègies de conjunt. Una cosa i l’altra necessiten d’una mirada amplia més enllà dels límits dels termes municipals. Una mirada que es concreti amb solucions que siguin el resultat d’un treball coordinat i mancomunat entre els municipis de Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat conjuntament amb la Generalitat de Catalunya.
Necessitem posar al dia i repensar el planejament d’aquest entorn únic perquè els plans aprovats en el passat no són coherents, no satisfan cap agent social ni institucional i, sobretot, no garanteixen resoldre les mancances actuals. Però aquesta complexitat requereix incorporar també la mirada de diferents actors, entre ells el teixit associatiu i la ciutadania del territori. Per aquest motiu, s'impulsa un procés participatiu que permeti recollir les seves visions i experiències sobre el territori.
El debat que proposem al 2021. La diagnosi ciutadana.
Una diagnosi territorial és una descripció detallada d’un indret, la qual comprèn els seus caràcters distintius. En aquest cas, la diagnosi vol ser una radiografia minuciosa de l’Entorn de la Colònia Güell, una anàlisi completa de les seves particularitats i complexitats.
Per una banda, es realitzarà una diagnosi ciutadana que permetrà obtenir la visió de les persones que l’habiten i el transiten i, alhora, avaluar els reptes i oportunitats que presenta un espai tan singular.
En paral·lel, i complementàriament, es durà a terme una diagnosi tècnica que elaboraran diferents equips amb especialitat en el planejament i gestió urbanística, espai públic i paisatge, habitatge i cohesió social, medi ambient, mobilitat, patrimoni cultural, topografia, hidrologia...
Es planteja el debat sobre tres blocs al voltant de les experiències vitals de les persones que viuen i treballen a l’entorn de la Colònia Güell:
Identitat del territori: vinculat al patrimoni cultural, social i natural de l’entorn de la Colònia Güell, el que ens fa únics i no volem perdre o allò que encara no hi és però ens agradaria que també constituís la nostra identitat.
Vida quotidiana: relacionat amb la conformació dels espais i el seu ús diari i/o excepcional, la mobilitat, els serveis, la qualitat ambiental... tot allò que ens cal o que no volem en el nostre dia a dia.
Reptes de futur: associat al context d’emergència climàtica i de crisi en el que ens trobem per a pensar conjuntament solucions lligades a la circularitat dels processos, les energies alternatives, la innovació, l’activitat econòmica, el model d’habitatge o noves formes de gestió per augmentar la capacitat de resiliència del nostre entorn de vida
Quins són els objectius del procés participatiu?
Els objectius del procés són tres:
Facilitar informació a la ciutadania sobre l'Entorn de la Colònia Güell i els plans urbanístics vigents.
Elaborar un diagnòstic compartit amb la ciutadania dels principals reptes, potencials i problemàtiques en l’àmbit de l'Entorn de la Colònia Güell que contribueixin a la definició de les línies d’acció del futur Pla.
Establir una relació propera amb agents i ciutadania que promogui xarxes de col·laboració i corresponsabilitat que facilitin la implicació social i propostes de consens.
En aquest procés la ciutadania podrà incidir en l’elaboració d’un projecte urbanístic de des de l'inici de la seva formulació. Hem de sumar les veus de Sant Boi i de Santa Coloma!
En vols saber més?
Tota la informació sobre el consorci de l’entorn de la Colònia Güell i el procés de participació la trobareu a: https://www.entorncoloniaguell.cat/
La teva col·laboració és clau! Necessitem la teva experiència, les teves vivències, el teu coneixement, els teus somnis i les teves il·lusions.
Share