" class="part-icon-bars">

Avantprojecte de Llei del patrimoni cultural català

#lleipatrimonicultural Consulta pública prèvia a l’elaboració de l’avantprojecte de llei del patrimoni cultural català

Fase 2 de 2
Retorn 23/01/2024 - 23/03/2024
Fases del procés

Caldria que la llei tingués un tractament diferenciat quan es tracti de jaciments arqueològics o paleontològics i conservació de fòssils

21/01/2024 19:11  

És important separar l'arqueologia de la paleontologia i tenir un control més rigorós de les pedreres a Catalunya. Algunes contenen fòssils molt importants que no tenen un seguiment dels espècimen que apareixen.

Referent a la conservació de fòssils és important que puguin conservar-se al Museu del Seminari de Barcelona o a qualsevol universitat de Catalunya.

Llistat d'adhesions

Número d'adhesions3

Referència: II-PROP-2024-01-88155
Versió 1 (de 1) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/lleipatrimonicultural/f/3998/proposals/88155/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/lleipatrimonicultural/f/3998/proposals/88155/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

2 a favor (40.0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0.0%)

Cap comentari amb vots

A favor  

Crec que es important revisar la prohibició de recollir fòssils pels estudiants, investigadors o afeccionats. En molts casos els fòssils no recollits es malmeten per la erosió, etc. La Normativa deuria deixar clar la distinció entre arqueologia i paleontologia.

La prohibició de poder recollir cap tipus de fóssil es contraproduent perquè frusta l’escursionisme, la didàtica de les Ciències Naturals i la canalització de futures vocacions científiques.

A favor  

És important foment la possibilitat de recollida de fòssils de manera controlada per incentivar les noves generacions en l'interès de la ciència.

Joan, si em permets et respondria el mateix que vaig respondre a n'Antoni Lacasa (secció de paleontologia i geologia de l'Institut d'Estudis Ilerdencs): La paleontologia és una disciplina científica nétament vocacional. L'accès al camp, als afloraments, i el contacte amb els fòssils. Genera vocacions de llarg recorregut. Abans quan hi havia una tercera part de la població que hi ha a Catalunya, i pocs medis de locomoció no hi havia el problema de jaciments clàssics arrassats, per l'excès de recol·lecció. El patrimoni paleontològic és un recurs no renovable, per tant limitat. El decret 78/2002 (que regula la paleontologia i l'arqueologia) és molt restrictiu però ha minimitzat molt l'espoli. Hem d'adaptar-nos a els nous temps i situacions. Per sort ara tenim una càmara fotogràfica a cada butxaca, el mòbil. Fem "safaris" fotogràfics i en lloc d'agafar fòssils fem fotos i enviem-les als museus o altres equipaments patrimonials, per la seva classificació. Em de fer augmentar les vocacions.

I afegir, Joan, que amb la normativa actual, es podria fer inspeccions a les pedreres i altres industries extractives que afecten i han afectat patrimoni paleontològic. Però des de l'administració no sempre hi ha aquesta sensibilitat. Tinc la sensació que depen més de la voluntat de les persones que de l'abast de la normativa. Si es vol es pot.

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...