L'informe publicat pel Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic (IPCC, per les sigles en anglès), posa de manifest de forma indiscutible que les activitats humanes estan causant el canvi climàtic, generant esdeveniments climàtics extrems, incloent-hi onades de calor, pluges torrencials, i sequeres, de manera més freqüent i severa. El canvi climàtic i els seus impactes són el repte de caràcter global més important que les societats humanes han afrontat mai. Encarar aquest repte exigeix una transformació profunda dels actuals models energètics i productius i un compromís mundial al més alt nivell.
Antecedents
2015 se signa l'Acord de París, acord històric en què totes les potències mundials es posen d'acord a afrontar el canvi climàtic conjuntament. No fixa un objectiu global de reducció d’emissions, sinó que deixa que cada país signant estableixi el seu propi full de ruta.
En el cas de la Unió Europea, aquest full de ruta és l'anomenat Pacte Verd Europeu, que integra un paquet d'iniciatives polítiques amb l'objectiu d'encaminar la Unió Europea cap a una transició ecològica que permeti assolir la neutralitat climàtica el 2050 i, com a pas intermedi, fixar uns objectius en matèria de clima i energia per al 2030.
2017 el Parlament de Catalunya aprova la Llei 16/2017, del canvi climàtic, adopta les bases derivades de la legislació comunitària europea i configura els elements essencials per desenvolupar les accions per fer front al canvi climàtic a Catalunya. D’acord amb aquesta llei, Catalunya ha d’establir uns objectius de reducció d'emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (en endavant, GEH) per als períodes de compliment que estableixin la Unió Europea i el Govern ha d'aprovar el Marc estratègic de referència de mitigació, que ha de ser l'instrument que reculli els objectius d'emissions de GEH i una proposta de les mesures necessàries per a assolir-los de manera planificada, establint indicadors quantitatius anuals de l'impacte de les accions.
2023 el Govern aprova la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050) que fixa les visions de futur del sistema energètic de Catalunya a llarg termini, amb l’objectiu de facilitar la presa de decisions en matèria de política energètica a mitjà i curt termini.
Objectius del procés participatiu:
-
Informar la ciutadania i els diversos actors econòmics i sectorials sobre els objectius climàtics i energètics de Catalunya en l'horitzó 2030, així com les estratègies i accions que es plantegen per a assolir aquests objectius.
Implicar al màxim possible la ciutadania i els diversos actors econòmics i sectorials en el procés d’elaboració del PINECCAT30.
Proposar i debatre les mesures, accions i estratègies recollides en el document tècnic del PINECCAT30 per tal d’assolir els objectius climàtics i energètics a 2030.
Recollir propostes de mesures que enriqueixin el PINECCAT30.
Qui pot participar-hi?
-
Persones del món científic, acadèmic (educatiu) i de col·lectius professionals o d'àmbits equivalents.
Agents empresarials dels sectors implicats en el PINECCAT30: energia; residus i aigua; agricultura i ramaderia, forestal i biodiversitat; indústria i economia; infraestructures i mobilitat; edificis (serveis i residencial).
Administracions locals i associacions del món local.
Entitats ambientals, socials i ciutadania en general.
Com participar-hi?
Quins són els eixos del debat?
-
Eix 1: Foment de l'eficiència energètica i el desenvolupament de les energies renovables
Eix 2: Descarbonització de l'economia
Eix 3: Impuls del coneixement, la recerca i la competitivitat en la transició energètica i la neutralitat climàtica
Eix 4: L'efecte social i transversal de la transició energètica i la neutralitat climàtica
Quina incidència tindrà aquest procés participatiu en el Pla?
Els resultats i les propostes recollides durant el procés participatiu no tenen caràcter directament vinculant, però sí podran tenir incidència i ser incorporats en el Pla.
En primer lloc, les institucions responsables difondran els resultats de totes les activitats i canals de participació que s’hagin dut a terme, mitjançant el portal participa.gencat.cat.
Aquests resultats seran valorats i s'incorporaran aquelles propostes que es valorin positivament. Posteriorment es farà un retorn a la ciutadania explicant quines aportacions han estat incorporades i quines s’han desestimat, juntament amb una explicació sobre els motius de la seva inclusió o exclusió.
Share