L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible és un pla d’acció de les Nacions Unides per respondre a la necessitat de disposar d’un marc consensuat d’actuació davant els reptes globals de la humanitat. Aquest pla estableix 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites de tipus econòmic, social i ambiental. Per traduir els objectius en accions efectives, Nacions Unides encoratja a desenvolupar respostes nacionals ambicioses per aplicar aquesta agenda i a crear aliances de col·laboració entre tots els països i actors per assolir els ODS.
Responent a aquest mandat internacional i a la moció 20/XII del Parlament de Catalunya, el Govern ha elaborat el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, que té com a objectiu implementar l'Agenda 2030 a Catalunya, vetllant per l’assoliment dels 17 ODS mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.
Per estendre el compromís més enllà de l’acció de govern, la Generalitat ha treballat durant l’any 2019 amb un grup inicial d’actors públics i privats que han estat fortament implicats, i de forma pionera, per impulsar l’assoliment dels ODS a Catalunya, amb visió transversal, voluntat transformadora i des de la comprensió de la complexitat de l’Agenda 2030.
Les contribucions d’aquest grup motor han omplert de contingut l’Acord nacional per a l'Agenda 2030, assolint un consens ampli entre representants de sectors molt diversos. L'Acord defineix una visió compartida sobre com contribuir a avançar en la consecució dels ODS i defineix el rol i el compromís que han d’adquirir els diferents agents socials de Catalunya (sector públic; àmbit empresarial, sindical i professional; universitats i centres de recerca; societat civil organitzada i ciutadania) per crear “un futur que no deixi ningú enrere i no superi la capacitat de càrrega de la natura”, i “fer de Catalunya i el món un lloc millor l’any 2030”.
Ara, l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 s’obre al conjunt de la societat civil organitzada i la ciutadania per què s’hi puguin adherir i definir com poden contribuir a avançar, des de Catalunya, en la consecució dels ODS, formant part així de l’Aliança Catalunya 2030.
L’Aliança Catalunya 2030 neix amb la vocació de ser una gran coalició de país per compartir informació, recursos i bones pràctiques, així com impulsar iniciatives conjuntes per assolir els ODS
A continuació es detallen els objectius d'aquest grup motor:
Liderar l'aportació dels compromisos per als ODS, per part de cadascuna de les organitzacions, a l'Aliança Catalunya 2030.
Difondre l'Acord nacional per a l’Agenda 2030 entre la societat civil organitzada per tal de recollir-hi adhesions.
Construir amb el conjunt de la societat civil catalana una Aliança per avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Compartir