" class="part-icon-bars">

Carta Europea de Turisme Sostenible al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

#CETSMontgrí Espai de participació per al desenvolupament de l'Estratègia de Turisme Sostenible 2021-2025

V Jornades entre Parcs Naturals i Museus - L’Artesania i el Producte Local

Número d'adhesions0



L’artesania i els productes locals són territori, cultura i identitat. La seva promoció reforça un model de proximitat, respectuós amb l’entorn, i que a més a més valora una manera de fer i viure. Amb aquesta jornada es vol donar difusió i posar en comú totes aquelles bones pràctiques en les quals s’ha estat treballant els darrers anys tant els parcs naturals, com els museus, ja sigui de forma individual com de forma conjunta. Unes accions de recerca, assessorament, producció, desenvolupament, impulsores,… i que han tingut com a últim objectiu donar a conèixer els oficis, els valors i les tradicions a partir de la recuperació de l’artesania local i el seu producte final.

Unes jornades que volen donar la oportunitat de posar en valor activitats artesanals i experiències d`èxit del nostre territori.

Museu Etnogràfic de Ripoll

Sala Polivalent de la Biblioteca Lambert Mata. Plaça 1 d’octubre núm. 1 (Ripoll)

Inscripcions obertes: museuetnografic@ajripoll.cat o 972703144

Programa

  • 9:30 h- Recepció d’assistents:
  • 10 h – Benvinguda
  • 10:15 h – Artesania, Patrimoni i Territori. Xavier Villas Balasch. (Cap de l'Àrea d'Artesania. Artesania de Catalunya)
  • 10:40 h - Estratègies de cooperació entre l'Ecomuseu de les valls d'Àneu i el Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici en la recuperació i dinamització de les artesanies del Pirineu. Jordi Abella (Ecomuseu de les Valls d’Àneu), Maria Pou (Ecomuseu dels pastors de la vall d’Àssua) i Eduard Marín. (Artesà).
  • 11:10 h - Pa de la Tramuntana, del Parc a la fleca. Pa artesanal elaborat amb varietats de blat antigues cultivades al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Òscar Palou (Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà) i Carme Gilabert (Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries).
  • 11:30 h- Pausa-Cafè
  • 12 h - petita experiència en la promoció dels Productors Locals (agroalimentaris i d’arts i oficis) al llarg dels darrers anys, vinculada en part també a l’inventari del patrimoni cultural immaterial d’aquest espai natural protegit. Jordi Garcia Petit (Parc Natural del Cadí-Moixeró).
  • 12:25 h - Montsant a taula: dinamització territorial i biodiversitat cultivada”. David Iturria i Montserrat Solà Rivera (Parc Natural del Montsant).
  • 12: 50 h – Torn obert de paraules
  • 14 h - Dinar
  • 16 h - Oli Ecològic del Montgrí. Presentació del projecte de producció d’oli ecològic d’oliveres del Massís del Montgrí en l’àmbit del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Oscar Palou (Parc Natural delMontgrí, les illes Medes i el Baix Ter) i Gerard Cruset (Museu de la Mediterrània).
  • 16:25 h - Reflexions entorn de la Taula Territorial d'artesania de l'Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines(17/9/2022). Marc Ojosnegros Marín (Tècnic del Cercle de Cultura de l'Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines.)
  • 16:50 h – Mapeig de l’activitat artesana a l’entorn dels museus de la Xarxa de Museus d'Etnologia (XMEC). Carla Bellera Vilar i Núria Alamon i Beas de l’empresa RAIELS, iniciatives que arrelen.
  • 17:15 h – Torn obert de paraules
  • 17:45 h – Cloenda de la Jornada

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...