" class="part-icon-bars">

Jo Pregunti

#JoPregunto Hesse qüestions en Govèrn dera Generalitat de Catalonha

Fes ua qüestion ara Conselhèra de Salut, Alba Vergés

Avatar Debat oficial
15 de mai 2020
11:00
16 de mai 2020
17:00
Número d'adhesions1
Participants 242
Grups 0
Referència: II-DEBA-2020-05-34
Versió 48 (de 48) veure altres versions

Compartís eth ligam:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/assemblies/jopregunto/f/2849/debates/34/embed.js?locale=oc"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/assemblies/jopregunto/f/2849/debates/34/embed.html?locale=oc" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Te prepausam que mandes es tòns dobtes e inquietuds sobri era gestion sanitària dera crisi dera #COVID19 ara conselhèra de Salut, Alba Vergés.


Era conselhèra de salut, AlbaVergés, arresponerà es 12 qüestions mès votades que s'an arrecuelhut pendent eth 15 e 16 de mai a trauès d'aguest madeish portau, aué, 18 de mai, ara 13ora



Te prepausam que mandes es tòns dobtes e inquietuds sobri era gestion sanitària dera crisi dera #COVID19 ara conselhèra de Salut, Alba Vergés.

Manda era tua qüestion dempús de diuendres 15 de mai ara 9h enquia dissabte 16 de mai de 2020 ara 15h, o vòte o comente es que ja n'i aurà. Arrebrembe qu'entà hè'c te cau èster enregistrat ara plataforma participe.gencat.cat E damb era session dubèrta. Per hèr daurir era session pòdes anar ací, un còp t'as enregistrat.

Era conselhèra arresponerà es 12 qüestions mès votades en format vidèo eth pròplèu deluns 18 de mai.

Eth vidèo damb es responses se publicarà en aguest madeish espaci.

Qué vòs preguntar?

Pense qué ei aquerò que t'agradarie preguntar ara conselhèra de Salut. En aguest sens, li cau apartier ath sòn encastre d'accion e li cau èster bèra qüestion que sigue d'actualitat e naua, restacada damb es aspèctes sanitaris dera Covid-19.

  • Non pòden èster tèmes personaus d’afectació dera malautia o temes d’informacion ciutadana generica dera malautia. Per aguesti casi dispòses deth tòn mètge d'entèsta o deth web StopCovid.

A on pòdes hèr ara qüestion?

Dejós d'aguestes linhes i trobaràs er espaci de comentaris. Aquiu ei a on pòdes participar de tres manères:

Preguntar un ahèr que t'enquimere o que, simplaments, vòs saber. Poderàs hèr tantes qüestions coma voleràs.

Comentar era qüestion qu'a hèt quauquarrés aute, entà guardar d'enriquir-la o, ath contrari, debàter era sua pertinència o eth grad de consens que suscite.

Votar bèra auta prepausa. Açò vò díder que "vòtes" era qüestion pr'amor que sigatz escuelhuda entà èster arresponuda. Eth nombre votacions serà en tot determinar ara ora d'escuélher quines qüestions seràn responses. Pòdes votar-ne tantes de diferentes com volgues e ac pòdes hèr en tot anar tà cada comentari/pregunte mejançant eth simbèu ^.

Se harà era seleccion des qüestions damb mès votacions que se transportaràn ath conselhèr o conselhèra. Aguestes seràn arresponudes tant per arròda de premsa en diferit eth vidèo coma cadua des qüestions realizades.

Se harà era seleccion des 12 qüestions mès votades que se transportaràn ara conselhèra.

Qué non arresponerà era conselhèra?

Era conselhèra non arresponerà qüestions d'informacion generau, coma es que ja son publicades ar espaci institucionau dera Generalitat de Catalonha sobri era #COVID19.

Era conselhèra tanpòc non arresponerà qüestions que hèsquen referéncia en estat de salut d'ua persona en particulara. Arrebrembe qu'as eth telefòn 061 CatSalut Arrespon entà preguntar sobre ahèrs de salut, e eth 112 d'emergéncies per situacions d'emergéncia que requerissen intervencion immediata. Entà informacions en generau, tibat eth telefòn 012 d'informacion.

Per darrèr, era conselhèra tanpòc non pòt arrespóner per auti companhs deth govèrn damb responsabilitats que non siguen relatives ara salut, coma tanpòc non arresponerà per motivacions o posicionaments politics en particular ne comentarà era actualitat politica deth moment.

Sobre com s’ha fet la tria de les 12 preguntes:

El sistema de participació previst no ha acabat de funcionar. La raó és que es preveia que les persones, abans d’introduir la seva aportació, poguessin valorar les anteriors i votar-les, evitant així també de repetir temes o plantejaments. La gran quantitat de propostes ha dificultat que les persones participants llegissin les anteriors abans d’introduir la pròpia, i això ha provocat que moltes qüestions s'han repetit i no han estat votades. 

Si s’actués segons les normes explicitades en el portal participa.gencat.cat, les 12 preguntes a respondre per part de la consellera correspondrien a tres blocs: simptomatologia crònica en malalts de covid, testos PCR i desplaçaments i fases. 

Per aquesta raó, i per incrementar la diversitat de la temàtica i de les preguntes formulades, l’equip de treball d’aquesta iniciativa (integrat per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació i la Secretaria de Transparència i Govern Obert) proposa aglutinar les diferents preguntes en blocs temàtics. D’aquesta manera, responent a aquests blocs es dona resposta a gairebé la meitat de les 341 preguntes formulades, enlloc de les 12 preguntes anunciades en la descripció de la dinàmica participativa en el portal. 

Els recompte de vots s’ha tancat a les 15h del dissabte 16 de maig, tal com estava previst en un inici.

A continuació es presenten els diferents blocs, ordenats segons els suports rebuts per la resta de persones participants. Dins de cada bloc, s’han recollit les preguntes concretes amb més vots. La proposta doncs, és donar resposta a les preguntes més votades de cadascun dels blocs. Així, per una banda es tenen en consideració les regles explicitades prèviament en el portal i a més, s’aconsegueix enriquir el debat incrementant-ne la diversitat de temes i per tant, de necessitats. 

Bloc 1 (232 vots). Casos de gent amb símptomes de coronavirus de llarga durada, més de 60 dies

a)   No se’ls està fent cap prova o cap seguiment, perquè el criteri de fer la prova PCR es basa en el fet que la placa de tòrax mostri dany pulmonar. (80 vots)

b)  Hi ha més d’un centenar de persones organitzant-se per aquest motiu. (80 vots)

c)   Diferent criteri i protocol que s’està aplicant a l’hora d’abordar aquests casos, segons el metge que els atén. (80 vots)

d)  Hi ha alguns casos on sí s’ha fet la prova i d’altres on es denega perquè es limita a casos amb símptomes recents, fins i tot dins la mateixa àrea sanitària varia entre els CAPs. (80 vots)

e)  Se senten "oblidats". Des de Salut se’ls hi diu que s’aïllin, paracetamol i que si s’agreugen truquin al 061. No s’agreugen, però els símptomes persisteixen (malestar general, dècimes de febre, pressió al pit, tos seca i persistent, cansament, cefalees, sensació d’ofec, diarrea...) (17 vots)

f)    Només reben com a resposta que segueixin aïllats i s’hidratin. (5 vots)

Bloc 2 (84 vots) Desplaçaments i fases

a)   Un cop entrats a la fase 1, podem realitzar desplaçaments entre regions sanitàries dins de la mateixa província (sempre que les dues regions sanitàries es trobin a la mateixa fase)? Cas que no, a partir de quina fase estarà permesa aquesta mobilitat? (11 vots)

b)  Quan Barcelona entri a la fase 1 podrem desplaçar-nos dins les regions BCN nord i sud? Seria injust si no fos així ja que a la resta de territori tenen més mobilitat, i opino que s'hauria de tenir en compte l'impacte psicològic que als habitants de Barcelona ciutat ens pot suposar estar tants mesos tancats del tot. (11 vots)

c)   Parelles que viuen en poblacions diferents en zones en fase 0 i que fa 2 mesos que no es poden veure, pregunten quan es podran retrobar. (8 vots)

d)  Quina raó sanitaria existeix perquè una persona que arriba o torna a Catalunya pugui anar a instal·lar-se on vulgui del nostre país i simplement ha de fer una quarantena per evitar possibles contagis, i en canvi les famílies que tenen segona residència fora província/regió no poden instal·lar-s’hi fins al final del desconfinament? (1 vot)

Bloc 3 (47 vots) Test

a)   Per què no es fan més tests o se’n posen al servei de la ciutadania mitjançant la compra en farmàcies o per Internet, com es fa amb les mascaretes, i després es passa la informació del resultat de la prova en línia o assistint al CAP? (20 vots)

b)  Es pot tenir més accés als tests d'anticossos, amb els quals simplement amb una punxada al dit es pot saber en poc més de deu minuts si es tenen anticossos o no? I m'agradaria saber si no és possible perquè no n'hi ha prou o per falta de diners. (7 vots)

c)   La nostra indústria farmacèutica és capaç de produir tests o els hem de comprar a l'estranger? (7 vots)

d)  Com poden fer estimacions d’infectats si no s’estan fent les proves de detecció de COVID a molta gent amb símptomes? (3 vots)

e)  Per què no es fan test massius a tothom per evitar contagis i aïllar les persones que tenen el virus i els seus contactes directes, i no a tota la població? (3 vots)

f)    S'està valorant com es gestionarà l'arribada dels refredats/grips estacionals a la tardor? Segons les dades publicades per la conselleria, la simptomatologia de la majoria dels casos és molt semblant (per no dir idèntica) a la de la Covid19. Estarem preparats per fer test massius a totes les persones amb símptomes? O a la que tinguem alguna dècima, una mica de tos, malestar general ja ens haurem d'aïllar tots? (3 vots)

g)   No es fan testos massius una qüestió econòmica? Què val cada test? (1 vot)

Bloc 4 (27 vots). Gestió de les residències

a.   S'ha decidit fer un canvi de model de gestió o bé només es faran recomanacions als centres? (18 vots)

b.   Si s'ha decidit fer un canvi en el model de gestió, ens pot explicar o avançar algunes de les mesures i si això implicarà conèixer les responsabilitats dels gestors actuals , especialment en les residències concertades? (18 vots)

c.    Respecte a l'evolució de la desescalada, però també respecte a possibles nous brots o la regressió de la situació actual, hi haurà una planificació i un tractament especial i prioritari? Quin? (5 vots)

d.   Respecte al retorn a la normalitat, es pensaran i posaran mitjans per possibilitar un cert nivell de contacte de la gent gran amb les seves famílies al llarg d'aquesta fase? (5 vots)

e.   Sabent que eren el principal grup de risc, per què la gestió de l'impacte de la pandèmia a les residències ha estat tan nefasta? Canviaran convenis i condicions econòmiques? Es revisarà el model d’atenció? Els responsables polítics entonaran un mea culpa i actuaran en conseqüència? Repensarem tots plegats com volem que acabin els seus dies els nostres avis d’avui? (2 vots)

f.    Voldria saber, quins plans hi ha per a la gestió futura de les residències i quins terminis s'han imposat? Si s'han plantejat en el futur fer inspeccions sorpresa, no anunciades com es feien, i fins i tot fer-ne el control i seguiment per organismes internacionals per evitar la influència de la política local en temes tan sensibles? (2 vots)

g.   Els familiars tenim dret a saber quants residents han mort a la residència on tenim els nostres familiars. (1 vot)

h.   Com canviarà el model d'atenció farmacèutica a les residències geriàtriques ara que depenen del Departament de Salut? (1 vot)

i.     Com que actualment Salut gestiona els centres residencials de Catalunya, un cop superada aquesta crisi sanitària tornaran a dependre de TASF o es modificarà el sistema actual de residències, passant de ser "substituts de la llar" a passar a ser centres "sociosanitaris"? (1 vot)

j.     Algunes famílies ens vam endur els avis a casa (sense prova de la malaltia i havent-los de tenir 15 dies aïllats). Per què aquestes famílies no hem rebut suport domiciliari, quan les que duien els avis als centres de dia sí? Si la residència ja té controlada la situació, a què haurem d’esperar per fer-ne el retorn? Si no estan malalts i podrien retornar a la normalitat, per què no es fa? Què farem les famílies si ja hem de tornar a treballar? Què fem les famílies si no tenim equipament a casa per ajudar-nos a cuidar-los millor i el retorn s’allarga més del que seria necessari? A què esperen per tenir-nos en compte? (1 vot)

Bloc 5 (25 vots) Gent gran, nets i famílies

a)   Podria dir-nos als avis de 70 anys quan podrem abraçar i donar petons als nostres néts? (9 vots)

b)  Els avis amb salut no podem quedar aïllats a casa, ens hi va la salut mental. (3 vots)

c)   Si consideréssiu motiu de força major el poder anar a veure pares grans, com ja diu el Procicat, quins papers/documentació hauríem de dur al damunt per tal de no ser multats per mossos o policia local? (1 vot)

Bloc 6 (22 vots) Casals d’estiu i escoles

a)   Com representa que hem de fer grups de convivència si cada setmana tenim un panorama diferent de participants en un casal? Necessitem respostes, ja que en un mes i mig vista comencen els casals, i la logística completa no es pot preparar en una setmana. (7 vots)

b)  Quan ens podreu donar pautes més concretes pel que fa al tema de les escoles a partir de setembre, será presencial, sera meitat presencial i meitat telemàtic? En aquest últim cas es proporcionarà a l'alumnat tots els estris necessaris per poder seguir classes telemàticament? (5 vots)

c)   Quines mesures de seguretat s’haurien de prendre en colònies i casals? (3 vots)

d)  Podrem viatjar els mesos de juliol i agost entre comunitats i països propers? (3 vots)

e)  Es parla de reobrir escoles al juny. Com tots els docents, estem a 1a línia. Les escoles tenen passadissos estrets. Ja hem estat exposats al Covid-19. Som col·lectiu de risc pel tipus de feina. Quines mesures de protecció es preveuen fer efectives per protegir als milers de docents que treballem a Catalunya? (1 vot)

Bloc 7 (23 vots) Esports a l’aire lliure

a) Un cop entrats en fase 1, quines raons sanitàries hi ha perquè no es pugui practicar esport de manera individual per tota la zona sanitària i en canvi és pugui anar a un restaurant, lloc de culte o Museu un grup de 10 persones? (10 vots)

b)  Perquè les franges horàries per fer esport? Esta comprovat que s'acumula més gent que si tenim llibertat per sortir a fer esport durant tot el dia. (7 vots)

Bloc 8 (21 vots) Pediatria + COVID

a)   Com a professionals pediàtrics d'atenció primària estem molt preocupats pel que pot passar a les consultes de pediatria quan arribi la tardor, sentiment , creiem, compartit per molts altres pediatres i infermeres. (15 vots)

b)  A pediatria quan arriba l'escola i posteriorment va fent fred la patologia aguda pediàtrica augmenta exponencialment i els símptomes habituals solen ser els mateixos que pot donar la Covid19. (15 vots)

c)   Per això voldria que ens pogués garantir que tindrem testos per a poder almenys diagnosticar aquestes patologies i diferenciar-les de les possibles Covid. (15 vots)

d)  Necessitem tests de VRS, grip i autoanalitzadors de proteïna C reactiva a banda de poder fer PCR a Covid. Serà possible que els tinguem? (15 vots)

Bloc 9 (11 vots) Salut mental

a)   Ja s'està estudiant i parlant de la greu crisi social i psicològica que hi haurà, conseqüència del confinament, de la por generalitzada al contagi, de la por al contacte social, etc. Un munt d'indicadors que afectaran a la Salut Mental de les persones, creant simptomatologia ansiosa aïllada i quadres clínics d'ansietat, que està comprovat que tenen immuno-deprimeixen a les persones, qüestió bàsica en l'afrontament de malalties. Quines iniciatives hi haurà reals en relació a la contractació de professionals de la Salut Mental? (8 vots)

b)  Quins reforços es pensen aplicar en la xarxa d’atenció, evitant desatendre les persones actualment diagnosticades? (3 vots)

c)   Quines estratègies de suport comunitari es desplegaran? (3 vots)

d)  Es pensa reforçar i incrementar els suports al moviment associatiu, qui coneixen la realitat a nivell comunitari i local? (3 vots)

Bloc 10 (10 vots) Soledat i COVID-19

a)   Hi haurà mesures per a la gent que viu sola i no té amics o familiars en la provincia? (7 vots)

b)  Als que vivim sols la soledat se'ns menja (3 vots)

Bloc 11 (8 vots) Hospitals de campanya

a)   Pel que fa als Hospitals de campanya que es van instal.lar de forma provisional a la ciutat de Barcelona, en algun dels Pavellons Municipals… M'agradaria saber en quina situació es troben aquests. (8 vots)

b)  Quin tipus de malalts acullen actualment, i si es té previst el tancament dels mateixos i posterior desmantellament, o bé de moment els deixarien 'preparats', a l'expectativa del que pugui succeir en la campanya de la tardor-hivern d'aquest any 2020. (8 vots)

c)   I saber també quin balanç en fa d'aquests Hospitals de Campanya i quines xifres d'ocupació han registrat. (8 vots)

Bloc 12 (28 vots)  Residus i COVID-19

a)   Què es farà amb els residus contaminats de la Covid generats per hospitals i residències, llars, etc? (7 vots)

b)  Estan parlant amb els agents a territori que gestionen els residus? Material contaminat amb covid-19 d'hospitals, residències, llars, s'està barrejant en els contenidors grisos. Material contaminat s'està acumulant a l'espera de ser incinerat en unes plantes que no tenen capacitat per tot el que s'ha generat i el que es generarà. (7 vots)

c)   Qui protegeix a tot el personal de les plantes de residus? (7 vots)

d)  Qui protegirà a tota la gent que es vegi abocada al carrer, remenant contenidors per trobar menjar o algun sustento per la seva economia destrossada per la crisi sanitaria? (7 vots)

Llistat d'adhesions

Comentaris més votats

5 a favor (2.2%)

member-avatar Laura

A favor  Bon dia Consellera, m'agradaria saber si quan Barcelona entri a la fase 1 podrem desplaçar-nos dins les regions BCN nord i sud. Seria injust si no fos així ja que a la resta de territori tenen més mobilitat, i opino que s'hauria de tenir en compte l'impacte psicològic que als habitants de Barcelona ciutat ens pot suposar estar tants mesos tancats del tot. Gràcies.

0 en contra (0.0%)

Cap comentari amb vots

Detalls del comentari

Estàs veient un sol comentari

Pots revisar la resta de comentaris aquí.

És una visió la meva potser més a llarg termini, no tant a curt termini, penso que això també pot ser una oportunitat per governar d'una forma més útil i millor. Moltes gràcies.

Carregant els comentaris ...