Informació sobre les galetes que es fan servir a aquesta pàgina web
Utilitzem galetes en el nostre lloc web per a millorar el rendiment i el contingut d'aquest. Les galetes ens permeten oferir una experiència d'usuari i uns continguts més personalitzats des dels nostres canals de xarxes socials.
Configuració de les galetes
Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.
Aquestes galetes permeten la funcionalitat clau del lloc web i ajuden a mantenir a les seves usuàries segures. Es guarden automàticament al navegador i no es poden desactivar.
Tipus
Nom
Servei
Descripció
Galeta
_session_id
Aquesta pàgina web
Permet als llocs web recordar a la usuària dins d'un lloc web quan es mou entre pàgines web.
Galeta
decidim-consent
Aquesta pàgina web
Emmagatzema informació sobre les galetes permeses per la usuària en aquesta pàgina web.
Emmagatzematge local
pwaInstallPromptSeen
Aquesta pàgina web
Guarda l'estat si la notificació d'instal·lació de l'aplicació web progressiva (PWA) ja ha estat vista per la usuària.
Aquestes galetes permeten que el lloc web recordi les opcions que s'han triat en el passat a aquest lloc web per tal de proporcionar una experiència més personalitzada a les usuàries.
Aquestes galetes s'utilitzen per a mesurar i analitzar l'audiència del lloc web per a ajudar a millorar-lo.
Aquestes galetes recullen informació sobre com fas servir el lloc web i es poden fer servir per a proporcionar-te un servei més personalitzat en els diferents espais en què participes.
Ostres! La teva xarxa està desconnectada. El que estàs veient és una versió prèvia de la pàgina desada a la memòria cau i que podria no estar actualitzada.
• La recerca es troba avui en dia amb una problemàtica, i és l’envelliment dels i de les professionals de la recerca; és a dir, quan molts i moltes d’elles es jubilen no hi ha relleu.
• També s’afegeix que molts i moltes professionals, per la seva situació de temporalitat o eventualitat, han d’abandonar els grups de recerca, deixant el projecte inacabat.
• Davant d’això cal trencar la “disciplinarietat” de la universitat i generar estructures flexibles per organitzar la recerca per objectius i no disciplines. Això vol dir, estructures que permetin i fomentin la col·laboració entre professionals de diferents àmbits i disciplines: centres de recerca, universitats, centres tecnològics, empreses, però també professionals dels àmbits de les lletres, les humanitats, les ciències, etc.
• Revisar la política d’incentius per facilitar el treball interdisciplinar.
• Orientar la recerca pública per projectes o objectius concrets, i facilitar la multidisciplinarietat, per innovar i aportar a la recerca. Permetria obrir la ciència i compartir els resultats, no només respecte al coneixement sinó també per facilitar la interacció amb professionals d’investigació d’altres estructures.
• En definitiva, racionalitzar els recursos humans: flexibilitzar les estructures burocràtiques per a estabilitzar el talent, fer ús dels recursos temporals que poden fer una bona aportació a la recerca, i crear mecanismes de relleu perquè no desapareguin les i els professionals de la recerca. L’objectiu és estabilitzar la persona però també el projecte.
#Coneixement ##PNSC
· Estat actual de les infraestructures de recerca
· Indicadors per a l’avaluació de l’impacte de la recerca
· Estratègia catalana sobre Ciència oberta
· Relacions entre el sistema de recerca públic i el sistema de recerca privat
· Productivitat científica i nivell d’inversió en R+D+i
· Llei de la ciència
Resultats de la sessió:
El text següent és una representació abreviada i hashejada d'aquest contingut. És útil per garantir que el contingut no hagi estat alterat, ja que una única modificació provocaria un valor totalment diferent.
Origen:{"body":{"ca":"•\tLa recerca es troba avui en dia amb una problemàtica, i és l’envelliment dels i de les professionals de la recerca; és a dir, quan molts i moltes d’elles es jubilen no hi ha relleu.\r\n•\tTambé s’afegeix que molts i moltes professionals, per la seva situació de temporalitat o eventualitat, han d’abandonar els grups de recerca, deixant el projecte inacabat. \r\n•\tDavant d’això cal trencar la “disciplinarietat” de la universitat i generar estructures flexibles per organitzar la recerca per objectius i no disciplines. Això vol dir, estructures que permetin i fomentin la col·laboració entre professionals de diferents àmbits i disciplines: centres de recerca, universitats, centres tecnològics, empreses, però també professionals dels àmbits de les lletres, les humanitats, les ciències, etc. \r\n•\tRevisar la política d’incentius per facilitar el treball interdisciplinar. \r\n•\tOrientar la recerca pública per projectes o objectius concrets, i facilitar la multidisciplinarietat, per innovar i aportar a la recerca. Permetria obrir la ciència i compartir els resultats, no només respecte al coneixement sinó també per facilitar la interacció amb professionals d’investigació d’altres estructures.\r\n•\tEn definitiva, racionalitzar els recursos humans: flexibilitzar les estructures burocràtiques per a estabilitzar el talent, fer ús dels recursos temporals que poden fer una bona aportació a la recerca, i crear mecanismes de relleu perquè no desapareguin les i els professionals de la recerca. L’objectiu és estabilitzar la persona però també el projecte.\ngid://participa/Decidim::Hashtag/13/_Coneixement #gid://participa/Decidim::Hashtag/14/_PNSC"},"title":{"ca":"Flexibilitzar les estructures burocràtiques de recerca per optimitzar els recursos humans"}}
Aquesta empremta digital es calcula mitjançant un algoritme de hash SHA256. Per reproduir-lo tu mateix, pots utilitzar una Calculadora MD5 en línia i copiar-hi les dades d'origen.
Compartís: