Taula rodona 3. Reptes de futur: habitatge i model urbà
-
En líniahttps://youtu.be/yzAmbIOGWUs
-
18:00 PM - 20:00 PM CET
Com s’hauran d’adaptar els habitatges i entorns urbans davant l’emergència climàtica? Hi ha un model urbà que afavoreixi la vitalitat i la cohesió social? Quins són els reptes socials de l’urbanisme a la regió metropolitana? Què han fet altres pobles i ciutats per donar resposta a les necessitats d’habitatge d’una manera sostenible?
En la tercera taula de debat proposem abordar els reptes de futur en un context d’emergència climàtica i de crisi globalitzada (habitacional, energètica, recursos naturals,...), focalitzats en la qüestió de l'habitatge i el seu tractament com a element integrat en un model urbà sostenible des del punt de vista ambiental, social i econòmic. Aquesta darrera sessió també servirà per a posar en relació les conclusions de les diferents taules de debat i conèixer de la mà de l’equip redactor del PDU, experiències d’iniciatives o projectes que podrien ser referents per a les propostes de l’entorn de la Colònia Güell tenint en compte el resultats de la diagnosi.
Tot plegat, en el marc de l’Agenda Urbana i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, del que en Xavier Isart, Gerent del Consorci de l’Entorn de la Colònia Güell, farà una introducció en la part inicial de la sessió a partir dels eixos temàtics de l’Agenda Urbana de Catalunya.
Per a tractar les matèries de la jornada hem convidat tot un seguit d'experts i expertes que faran un introducció des del seu vessant professional i tècnic per després passar a una conversa sobre qüestions clau que hagin sorgit. En la darrera part de la sessió, el públic tindrà la possibilitat d'adreçar preguntes o fer comentaris al voltant dels temes de la taula rodona.
Les persones expertes que participaran en la conversa són:
Marc Martí-Costa
Sociòleg i Doctor en Polítiques Públiques i Transformació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona. Responsable de l'àrea de governança i polítiques públiques a l’Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. Ha publicat nombrosos articles i monografies en l'àmbit de les polítiques urbanes, els governs locals, l'habitatge i la participació ciutadana. Professor del Màster en Urbanisme i Ciutat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i del Màster Metròpolis de l’IERMB. Membre de la Junta de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori.
Fernando Aranda
Arquitecte tècnic i Enginyer d'edificació, des de 1986 desenvolupant habitatge públic des de la Generalitat de Catalunya, i des de 1998 fent sostenibilitat i eficiència energètica tant a la Generalitat de Catalunya com a l'Ajuntament de Barcelona en matèria d'habitatge i d'urbanisme. Docent al Màster d'Urbanisme Sostenible (UPC) i al Postgrau Arquitectura Bioclimàtica i Certificacions (UPC). Membre del grup de treball d'energia de l'AUC de la Generalitat de Catalunya.
Zaida Muxí Martínez
Doctora arquitecta i, des de 2003, professora d’Urbanisme de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona – UPC. Ha estat Subdirectora de l’ETSAB (2009-2012) i co-directora junt a Josep Maria Montaner del Màster Laboratori de l’Habitatge del Segle XXI a l’ETSAB (2004-2014); Directora d’Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient, Ecologia Urbana, Espai Públic, Via Pública i Civisme de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet (2015-2019); assessora de la secretaria d’habitatge de Sao Paulo, Brasil (SEHAB) en urbanització de faveles i habitatge de reallotjament (2010-2012) i assessora de la Secretaria d’Habitat i Inclusió (SECHI) de la ciutat de Buenos Aires en urbanisme i gènere en la millora dels barris (2013-2015). El seu llibre més recent és Mujeres, casas y ciudades. Más allá del umbral (dpr-barcelona, 2018) traduït a l’anglès en 2021 Beyond the Threshold. Women, houses and cities (dpr-barcelona, 2021) i ha publicat, entre altres, La arquitectura de la ciudad global (2004 i 2009); Postsuburbia, (2013); en coautoria amb Josep Maria Montaner ha publicat en 2020 Política y arquitectura. Por un urbanismo de lo común y ecofeminista, en 2011 Arquitectura y Política. Ensayos para mundos alternativos (Traduït i editat en portuguès), i Herramientas para habitar el presente, en 2011, en coautoria amb Josep Maria Montaner i David H. Falagan. Ha impartit conferències i cursos en nombroses ciutats d’América, Europa i Àsia.
Miquel Morell
Economista de l’equip redactor del PDU
Maria Sisternas
Arquitecta de l’equip redactor del PDU
Compartir