" class="part-icon-bars">

Transició cap a un model de producció alimentària més sostenible

07/12/2020 18:32  
Afavorir, mitjançant la redistribució de les subvencions a l'agricultura i la ramaderia, la producció de verdures, fruites, cereals i llegums per sobre la producció de carns, ous i lactis, els quals tenen una petjada de carboni molt superior, a més de contribuir enormement a l'acidificació del sòl, l'eutrofització de les aigües, la contaminació dels aqüífers i el consum d'aigua (https://science.sciencemag.org/content/360/6392/987).
Número d'adhesions8

Referència: II-PROP-2020-12-80118
Versió 1 (de 1) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/escacc/f/2991/proposals/80118/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/escacc/f/2991/proposals/80118/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

1 a favor (20.0%)

Cap comentari amb vots

1 en contra (20.0%)

member-avatar JUST

En contra  Aquesta afirmació és molt simplista. T'oblides de la necessitat de potenciar le ramaderia extensiva, imprescindible per mantenir els sistemes agro-silvo-pastorals vius, per mantenir la biodiversitat i augmentar la resiliència davant el canvi climàtic.

En contra  

Aquesta afirmació és molt simplista. T'oblides de la necessitat de potenciar le ramaderia extensiva, imprescindible per mantenir els sistemes agro-silvo-pastorals vius, per mantenir la biodiversitat i augmentar la resiliència davant el canvi climàtic.

Hola Just,

Tens raó en dir que l'afirmació és simplista. Tanmateix, hi ha un límit de caràcters per a la descripció de la proposta que no permet elaborar-la en detall (entenc que l'objectiu és que siguin propostes breus i simples).

És obvi que a Catalunya hi ha diferents tipus d'explotació ramadera, cadascuna amb les seves particularitats, però la proposta que vaig fer és de caire genèric. La idea és modificar el sistema d'incentius econòmics perquè el nostre sistema de producció alimentària tingui en compte les externalitats dels diferents aliments que produïm. Amb aquest objectiu traço la divisió entre producció agrícola i producció ramadera, atès que són dos grups que, globalment, presenten una petjada ecològica (emissions de gasos d'efecte hivernacle, contaminació dels aqüífers, acidificació del sòl...) i uns requeriments de recursos (superfície de terra, aigua...) molt diferents.
...

...
Això no vol dir que no hi hagi diferències dins d'aquests grups, però està clar que qualsevol proposta mínimament breu requereix un cert grau de generalització.

En qualsevol cas, segons dades de la pròpia Generalitat, més del 99% de les gallines i més del 99% dels porcs a Catalunya es concentren en granges industrials (http://agricultura.gencat.cat/web/.content/de_departament/de02_estadistiques_observatoris/02_estructura_i_produccio/03_estadistiques_ramaderes/01_nombre_explotacions_i_places_bestiar/fitxers_estatics/2019_Explotacio_places_catalunya.pdf). En el cas del bestiar oví i boví, sí que és cert que algunes granges juguen un paper important en el manteniment de zones de prat, però això no treu que la seva contribució a l'escalfament global, principalment en forma d'alliberament de metà, és desorbitada (https://www.greeneatz.com/foods-carbon-footprint.html).
...

Conversa amb David

...
Encara que es tracti d'un mètode relativament simple i econòmic de mantenir aquests hàbitats, no és l'únic, i presenta uns inconvenients que s'haurien de tenir en compte.

De fet és el mètode que la Natura va dissenyar després de mil.lions d'anys d'experiència... Les pastures i el grans herbívors van evolucionar junts.... Suposo que per això és el més simple i econòmic.. 🤔
Els recursos (animals, combustibles fòssils, etc) mai poden ser la causa del problema, és el maneig que fem d'ells que poden causar-los... Com ja està succeïnt...

https://3.12.8.7/holistic-management/science-library/

savory.global › 2017/02 › 20...PDF
An Exploration of Methane and Properly Managed Livestock ... - Savory Institute

Els animals no són recursos, són éssers sensibles com els humans. Els experts en canvi climàtic apunten unànimament que cal anar cap a una reducció/eliminació de productes animals, o sigui, que un govern responsable hauria de planificar la transició i no esperar que sigui massa tard. A més, se sap que tenir els animals confinats i malalts en espais reduïts és el camp de cultiu per les pandèmies.

Els animals, inclosos el humans, som recursos (participants) que la Natura utilitza per el bon funcionament del Sistema que ella va dissenyar.
La capacitat humana de manegar estris, sobretot a partir de dominar el foc, va tenir la.possibilitat d'influenciar aquest Sistema. En algun punt del camí va arribar a la errónea conclusió que ell era un ser apart de la Natura i que aquesta estava a la seva disposició.
Eliminar els herbívors de l'ecuació d'una manera (ganadería industrial) o una altre (eliminar-los de la cadena alimentaria) sería la mateixa manera de manegar simplista tan pròpia dels humans davant d'una complexitat que tot just intentem esbrinar i que possiblement mai podrem...
Per tant hem d'actuar amb prudència i humilitat en cada nou pas que donem envers regenerar aquest planeta nostre.
Per cert...unanimitat científica va haver-hi també en la creencia de que el sol girava al voltant de la Terra.... Inclús van cremar gent per dir el contrari...

A favor  

Els impostos sobre els aliments haurien de ser més elevats als processats i aliments amb una petjada de carboni més elevat. Hi estic d’acord. El consum actual de carn és excessiu i és uns dels principals responsables d’emissions. La carn hauria de tenir millor qualitat i un consum menor.

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...