Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Eix 4 Reptes Globals a Granollers

Maig
27
2025
  • Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau
    Carrer del Rec, 19 Granollers
  • 17:00 PM - 20:00 PM CEST
Avatar: Trobada oficial Trobada oficial

Sessió deliberativa a Granollers.

Eix 4: Amenaces i reptes globals per a la pau

Aquest eix farà propostes per fer front a tres reptes emergents:

  • Conflictes ambientals. No pot haver-hi pau si no estem en equilibri amb el medi ambient. L’explotació dels recursos naturals i les tensions ambientals relacionades poden esdevenir motors de violència, i tenen una influència determinant en la pau i la seguretat.

    La tensió entre actors, amb poders desiguals, que es disputen l’accés i el control dels recursos naturals, és una realitat cada cop més palpable. És el conflicte entre capital i vida. Tot i que la crisi climàtica afecta a tothom, les comunitats indígenes, les poblacions desplaçades i els sectors socials fràgils hi estan més exposades. Igualment, hi ha una responsabilitat desigual entre el Nord i el Sud global davant l’emergència climàtica. Perspectives i conceptes com la justícia climàtica, la pau ambiental i la democràcia ambiental ens poden donar pistes per resoldre aquests conflictes. La mediació ambiental també és una oportunitat en la gestió d’aquests conflictes en l’àmbit català.

  • Migracions, desplaçaments forçats i refugi. Ens trobem davant d’un gran augment dels fluxos migratoris, com exemplifica el fet que la població desplaçada i refugiada s’hagi duplicat al món en els últims 10 anys o que un 21% de la població catalana hagi nascut fora de l’Estat espanyol segons dades de gener 2022 . L’espoliació de recursos, la pobresa extrema, la contaminació ambiental, el canvi climàtic o els conflictes armats es configuren com a processos determinants en els desplaçaments humans i estan estretament vinculats entre ells. La principal resposta per part de la majoria dels països al món ha estat el control i militarització de les fronteres, i la negació de refugi, abocant a les persones a la il·legalitat i més vulnerabilitat, i alhora contribuint a augmentar la desigualtat i les violències globals. A més, en el context català, ni les institucions ni el teixit associatiu han sabut reflectir en la seva composició la diversitat de la societat.

  • Guerres híbrides. Sota el concepte “guerres híbrides” s’engloben noves amenaces lligades a l’ús de mitjans i procediments més enllà de la força convencional: la insurgència i el terrorisme; l’ús de les migracions i els recursos naturals com a elements de desestabilització; l’ús de noves tecnologies juntament amb altres mètodes d’influència a la població, com les notícies falses, la guerra jurídica o la ingerència electoral. Aquestes amenaces requereixen un canvi de paradigma per tal de donar noves respostes per preservar la pau i la seguretat.

Consulta la fitxa temàtica de l'eix 4 aquí.

Les inscripcions per aquesta sessió tancaran el 24 de maig.

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir