" class="part-icon-bars">

Avantprojecte de Llei del patrimoni cultural català

#lleipatrimonicultural Consulta pública prèvia a l’elaboració de l’avantprojecte de llei del patrimoni cultural català

Fase 2 de 2
Retorn 23/01/2024 - 23/03/2024
Fases del proceso

Regim sancionador patrimoni arqueològic i paleontològic

13/01/2024 14:16  

El regim sancionador en el patrimoni arqueològic i paleontològic és inexistent. En els darrers 30 anys, molts pocs expedients sancionadors s'han executat, atesa la manca de personal als Serveis Jurídics de Cultura, així com al Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat.

Cal millorar aquest aspecte i molt. A més d'expedients sancionadors, cal preveure mesures correctores a peu d'excavació, per recuperar la informació perduda.





Número de adhesiones24

Referencia: II-PROP-2024-01-87892
Versión 1 (de 1) ver otras versiones

Compartir enlace:

Por favor, pega este código en tu página:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/lleipatrimonicultural/f/3998/proposals/87892/embed.js?locale=es"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/lleipatrimonicultural/f/3998/proposals/87892/embed.html?locale=es" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentarios más votados

0 a favor (0.0%)

No se han encontrado comentarios con votos

0 en contra (0.0%)

No se han encontrado comentarios con votos

Molt poques vegades s'han obert expedients sancionadors pel que al patrimoni arqueològic, tot es queda en expedients informatius. Molts promotors privats es queden impunes, i no se'ls aplica cap sanció. I qui surt perden? El patrimoni arqueològic i paleontològic.
Per això cal que els Serveis Jurídics del Departament de Cultura es posin les piles, i això vol dir més personal als Serveis Jurídics, i com no, més tècnics, al Servei del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic, per poder aplicar aquests expedients sancionadors.
A part de les possibles sancions, potser tal i com es proposa, cal preveure mesures substitutòries, atès que aplicar expedients sancionador és força llarg i complicat, i difícil d'aplicar, per exemple, en l'arqueologia urbana, atesa la immediatesa de les obres. Cal preveure mesures correctores, com l'ampliació de les àrees d'excavació més enllà del previst en el projecte d'obra, per recuperar la informació perduda d'excavacions sense control arqueològic.

També, a part de les sancions administratives, caldria preveure accions per via penal, atès que hi ha tot un seguit de delictes contra el patrimoni cultural tipificats al codi penal.

Deja tu comentario

Inicia sesión con tu cuenta o regístrate para añadir tu comentario.

Cargando los comentarios ...