Modificació del Pla Director Urbanístic de l'activitat minera al Bages
Modificació puntual del PDU de l’activitat minera al Bages
Document de resultats de la participació ciutadana.
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Procés
Els treballs de redacció del PDU de l’activitat minera al Bages s’iniciaren el 16 de juliol de 2015 amb l’objecte de crear el marc urbanístic adequat per a ordenar els espais vinculats al desenvolupament de l'activitat minera de producció de potassa situada als municipis de Súria, Sallent i Balsareny, tot garantint que l’explotació sigui viable econòmicament, socialment i mediambientalment. Posteriorment s’amplia l’àmbit a Cardona i a altres municipis -Callús, Manresa, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Fruitós del Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor i Talamanca- si bé afectats només per actuacions ambientals i per les reserves de pas de les infraestructures d'abastament d'aigua.
Aquest objectiu-marc es concreta en els quatre objectius específics següents:
- Garantir un encaix urbanístic, ambiental i infraestructural adequat per a la concentració de l’activitat a Súria i a la Conca del Cardener.
- Establir les cauteles necessàries a Sallent i a la Conca del Llobregat per una retirada ordenada de l’activitat minera actual i la creació de nous espais d’oportunitat econòmica.
- Possibilitar i establir els mitjans per a l’assoliment dels objectius ambientals i, en especial, la progressiva eliminació dels dipòsits salins i la restauració dels espais que ocupen.
- Establir les determinacions i previsions necessàries per garantir el desenvolupament sostenible de l’activitat minera i la indústria associada en el futur.
El PDU va ser formulat per la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme i l’Institut Català del Sòl, amb la participació dels ajuntaments afectats.
Atesa la sensibilitat que per diferents motius suscita l’activitat minera al Bages, per tal de facilitar una comunicació adequada i una correcta difusió del Document d’objectius i propòsits generals i Avanç del Pla, prèviament a l’inici dels tràmits previstos per la legislació, s’organitzen diverses sessions per tal de donar a conèixer el document. Així es convoquen als principals mitjans de comunicació, seguidament es fa una presentació al Parlament davant dels diferents grups parlamentaris i finalment es presenta el document al territori: als alcaldes dels municipis inclosos dins l’àmbit del Pla i posteriorment es convoquen als principals agents socials implicats, reunint representants dels sindicats, patronals, associacions, Cambres i Universitat Politècnica de Catalunya
En el procés de redacció, es seguiren els tràmits d’informació pública i participació regulats en la normativa urbanística. Fruit dels canvis substancials introduïts en el document aprovat inicialment i recollits en aquests processos, el PDU es va sotmetre a una 2a aprovació inicial seguida d'un nou període d'informació i participació. El 19 de setembre de 2018 el Conseller de Territori i Sostenibilitat l’aprova definitivament (DOGC. núm 7714 de 27.09.2018).
Consulta el contingut dels documents que el conformen al Registre de Planejament Urbanístic de Catalunya .
Finalitat del procés participatiu
Recollir les propostes de la població i dels actors implicats en relació a la implantació d’un nou espai per dipositar temporalment la sal de procés derivada de la producció de potassa, amb consens i legitimitat sobre l’actuació i generar un major vincle i comunitat envers el nou paisatge.
Objectius del procés participatiu
- Identificar possibles alternatives viables a la implantació d'un nou dipòsit per l'acopi temporal de sal
- Valorar els possibles emplaçaments per al nou dipòsit
- Detectar i corregir els potencials impactes paisatgístics
- Facilitar la divulgació dels continguts del document d'Avanç de les propostes
- Fomentar la participació ciutadana en la pressa de decisions
Compartís: