" class="part-icon-bars">

El Parc t’escolta! El Parc respon!

#montsanttescolta Digues la teva per millorar el Parc Natural de la Serra de Montsant

Fase 4 de 4
Retorn presencial del procés “El Parc respon” 01/02/2024 - 30/06/2024
Fases del procés
Ajuda

Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!

Tanca l'ajuda

Quant a aquest procés

Aquest procés pertany a Procés

Procés participatiu del Parc Natural de la Serra de Montsant, per tal de rebre informació rellevant dels veïns i veïnes dels 11 pobles que integren el parc. Després de 20 anys d'existència del parc natural, cal revisar els aspectes essencials de la tasca feta enmarcant les aportacions en les següents temàtiques: ús públic, viure i treballar al Parc, patrimoni natural i cultural, i finalment comunicació.

Ja està disponible l'informe final del procés participatiu, es pot consultar a la documentació adjunta d'aquest canal.

La fase de resposta serà de finals de maig a principis de juny, on es realitzaran les sessions de retorn a cada municipi, s'informarà de les dates properament.

“El Parc t'escolta” pretén obtenir dels diferents agents socials del territori d’influència del parc, informació sobre les diverses dimensions del Parc que es relacionen amb els habitants dels municipis del parc i alhora vol potenciar la participació de la gent del territori i augmentar el vincle entre l’espai natural protegit i l’equip gestor del parc.

El Parc Natural de la Serra de Montsant és un dels espais més singulars de Catalunya. Va ser declarat el 30 d’abril de 2002 pel Parlament de Catalunya, amb una superfície de 9.242 ha amb l’objectiu de protegir els seus valors geològics, biològics, paisatgístics i culturals, respectant el desenvolupament sostenible dels seus aprofitaments. Els 9 municipis del Parc que l’envolten representen una població de 2.638 habitants censats (2022). Després de 20 anys d’existència, el Parc Natural inicia el procés participatiu, amb la voluntat d’escoltar la veu de veïns i veïnes, entitats i empreses locals, per recollir propostes de millora entorn a àmbits tant diversos com l’ús públic, el patrimoni natural i cultural o les implicacions de viure i treballar a aquest territori.

Objectius del procés participatiu

L’any 2022 es va celebrar el vintè aniversari de la creació del Parc Natural de Montsant, i des de l’equip de gestió es va valorar l’oportunitat de realitzar un procés de participació amb els següents objectius: 

Analitzar la percepció que després de vint anys tenen els diferents actors socials vinculats amb el parc. 
Detectar problemàtiques o temes que requereixin consens i treballar en propostes de millora de relació.
Analitzar els canals de comunicació entre el parc i els habitants del territori per saber si són eficaços i òptims i recollir propostes de millora. 
Analitzar com es poden enfortir dinàmiques que millorin el vincle entre el parc i el territori i fer propostes.

Àmbits de les aportacions

Per fer això, s’ha programat una reunió a cada un dels 11 pobles que forment el Montsant, on es demana la participació dels veïns i veïnes en els següents 4 àmbits: 

Ús públic: Equipaments i punts d'informació, àrees de lleure, pistes i senyalització, àrees d’interès dels pobles, regulació de les activitats del parc i normativa, infraestructures, turisme sostenible. 
Viure i treballar al Parc: agricultura, ramaderia, biodiversitat cultivada, caça, serveis i tràmits, usos i activitats tradicionals, educació i centres educatius, aprofitament silvícola,...
Patrimoni natural i cultural: paisatge, fauna, flora, geologia, arquitectura popular, espiritualitat...
Comunicació: canals de comunicació, butlletí del parc, quina informació és d’interès general i necessari que s’intensifiqui.

Calendari de sessions presencials

Durant els mesos d’octubre i novembre es realitzaran 9 sessions participatives de 18h a 20h, una en cadascun dels pobles situats al Parc Natural de Montsant amb el següent calendari: 

Dimarts 17 d’octubre: Cabacés 
Dimecres 18 d’octubre: La Bisbal de Falset 
Dijous 19 d’octubre: Margalef de Montsant
Dimarts 24 d’octubre: La Morera de Montsant 
Dimecres 25 d’octubre: Cornudella de Montsant 
Dijous 26 d’octubre: Ulldemolins 
Dimarts 7 de novembre: La Figuera 
Dimecres 8 de novembre: La Vilella Baixa 
Dijous 9 de novembre: La Vilella Alta 

Podeu trobar tota la informació de cada trobada en l'apartat de trobades presencials.

Està convidat a participar tot el territori de la Serra de Montsant, tant de forma presencial en qualsevol de les sessions previstes, com mitjançant el canal de participació en línia realitzant propostes en aquest web.


Per qualsevol dubte us podeu posar en contacte amb el correu electrònic pnmontsant@gencat.cat .

Per seguir el procés també ho podeu fer a través del web del parc, el twitter dels parc naturals i el facebook del parc.

Qui hi participa Veïns i veïnes dels 11 pobles que forment el parc natural de la Serra de Montsant
Departament Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Grup promotor Parc Natural de la Serra de Montsant
Entitats dinamitzadores Aresta Cooperativa Agroecològica, La Bastida Participació SCCL
Disposa de retorn
Data d'inici 20 de Setembre de 2023
Data de finalització 30 de Juny de 2024
Referència: II-PART-2023-09-621

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/parcescolta/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/parcescolta/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>