Consulta pública prèvia relativa al Reglament d’ordenació sostenible de la pesca en aigües continentals
Pesca en aigües continentals
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Normativa
A Catalunya, l’activitat piscícola està avui dissenyada legislativament principalment com una activitat de lleure, mentre que emergeix una altra necessitat, més social, que és el de la pesca sostenible i el control de les espècies exòtiques invasores. A més, el foment de les espècies autòctones està assolint un paper molt important.
La pesca és en un punt d’inflexió de trobada de camins: hi ha menys pescadors, cal més formació i un nou marc de gestió dels trams de pesca. Al mateix temps, cal mantenir la pesca social i d’oci com a activitat molt estesa al país.
L’ús ciutadà dels territoris rurals i de muntanya s’ha transformat, i ara els usuaris acostumen a ser principalment persones provinents de l’àmbit urbà, esportistes, excursionistes i d’altres de similars.
La legislació actual determina que la gestió de la pesca sigui fonamentalment pública, no reconeix pràcticament cap gestió a les societats de pescadors, ni a les administracions locals, ni als sectors afectats (turístic, per ex.) ni als usuaris del medi natural. La iniciativa que es planteja pretén regular la delegació i participació en aquesta gestió.
Objectius de la consulta
La iniciativa pretén incrementar la seguretat jurídica en l’aplicació dels procediments d’atorgament de llicències, permisos i concessions en l’àmbit de la pesca en aigües continentals. També es vol potenciar la participació dels agents en la presa de decisions.
Es busca facilitar l’activitat pesquera a través d’una major simplificació administrativa i fomentar el seu exercici de forma compatible amb el manteniment del nivell de conservació dels recursos pesquers i amb un aprofitament ordenat i sostenible, aconseguint un equilibri entre les activitats al medi aquàtic i el foment de les espècies piscícoles autòctones.
El reglament de la Llei de pesca ha de ser un element que contribueixi a la gestió i l’aprofitament piscícola sostenibles, que tingui en compte les diferents activitats i sensibilitats de la ciutadania, i que esdevingui un veritable motor de dinamització i d’orientació dels sectors econòmics i del desenvolupament del territori rural. I tot això respectant i valoritzant l’activitat tradicional de la pesca, en harmonia amb la resta d’activitats al medi i la sostenibilitat ambiental.
Propostes
De forma orientativa es plantegen les preguntes següents:
Considera que s’han descrit adequadament els problemes existents?
Hi ha altres aspectes que haurien de ser abordats per l’Administració i que no estan contemplats?
Quins aspectes caldria millorar?
En el cas que practiqui la pesca, prefereix pescar amb mort o sense mort? Quins considera que són els millors trams de pesca i per què?
Compartís: