" class="part-icon-bars">

Procés participatiu del Pla Europa

#PlaEuropa Contribució ciutadana al llibre blanc que servirà per guiar les futures accions del Govern a Europa

Fase 4 de 4
Redacció del llibre blanc 01/04/2019 - 26/05/2019
Fases del procés

Renda bàsica incondicional (fòrum en línia fins el 3 de març)

Avatar: Debat oficial Debat oficial
11/01/2019 17:08   8 comentaris 0 adhesions
14 Febrer 2019
19:00
10 Març 2019
21:00
Número d'adhesions0
Participants 3
Grups 0
Referència: II-DEBA-2019-01-11
Versió 32 (de 32) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/plaeuropa/f/2394/debates/11/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/plaeuropa/f/2394/debates/11/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Pregunta:

La Renda Bàsica Incondicional: una manera eficient de combatre la pobresa i desigualtat o una forma de desincentivar la cultura de l’esforç?

 

Objectius:

  1. Reflexionar sobre la dimensió política de la renda bàsica incondicional, la seva incidència sobre la pobresa així com la desigualtat, i les raons oposades de la dreta i l’esquerra per recolzar aquest esquema.
  2. Reflexionar sobre si una RB a nivell europeu facilitaria la integració europea.

 

Paraules claus: Renda Bàsica Incondicional, societat/estat del benestar, ocupació, atur, pensions, accés al treball, educació, igualtat d’oportunitats, salut, igualtat de gènere, sostre de vidre, bretxa salarial, conciliació laboral, pobresa, escoles bressol, entre d’altres.

Visualitzeu el debat del passat 14 de febrer que va tenir lloc entre el director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal; el president de la Xarxa Renda Bàsica, Daniel Raventós; així com la vicepresidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, de la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS), Sònia Fuertes. El moderador va ser Eloi Serrano, el director de la Càtedra d'Economia Social Tecnocampus, Universitat Pompeu Fabra.

Documents marc pel webinar sobre Renda bàsica incondicional:

Per participar en el debat cal enregistrar-se al portal participa deixant un correu electrònic. Si encara no ho esteu, podeu fer-ho aquí.

Comentaris més votats

0 a favor (0.0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0.0%)

Cap comentari amb vots

Conversa amb Guillem Rovira Jacquet

Bona tarda, un article del professor de l'UPF Guillem López Casanovas sobre la renda bàsica. Permet valorar alguns aspectes tot sovint oblidats https://elpais.com/economia/2018/08/30/actualidad/1535648676_163568.html

Bona tarda, Guillem

La Renda Bàsica Incondicional, en la línia que planteja l'article, hauria de substituir les prestacions per jubilació, incapacitat, dependència, entre d'altres; o hauria de complementar-les?

Bon dia,
Donem per iniciat aquest espai de fòrum virtual que articula l’àmbit dels Renda Bàsica Incondicional del Pla Europa. Nosaltres serem els responsables de la dinamització dels fòrums, que tenen una durada de dues setmanes i mitja. Concretament, el fòrum sobre Renda Bàsica Incondicional estarà obert fins el dia 3 de març.

Cal destacar que l’objectiu d’aquest procés participatiu és facilitar que la ciutadania deliberi i contribueixi al llibre blanc de la Generalitat, que ha de permetre concretar el paper de Catalunya en la definició del futur d’Europa.

Us animem a veure el webinar i esperem les vostres aportacions.

Conversa amb Col•lectiu Catalans Lliures CCL

«Una renda bàsica complementària a la despesa actual de l'estat del benestar, però, presenta complicacions difícils d'obviar. Les estimacions situen el cost net anual de la proposta a l’Estat en uns 187.870 milions d’euros. Considerant l'elasticitat fiscal de les bases imposables i sota els supòsits més generosos, només un tipus nominal superior al 60% en l'IRPF podria arribar a finançar un programa d’aquestes magnituds. Per contra, una renda bàsica en substitució dels serveis públics sembla una opció més raonable. La proposta, fiscalment neutra, suposaria una transferència monetària de fins a 12.000 euros anuals, 10.000 si incloem els menors d’edat. Per a cada partida pressupostària —educació, atur, habitatge, seguretat social...—, caldrà que ens preguntem si preferim seguir rebent els serveis públics en espècie o si, per contra, volem recuperar la quantitat en efectiu» https://bit.ly/2Gz8prM

Bona tarda,

La Renda Bàsica Incondicional implica necessàriament perquè sigui viable un aprimament de l'Estat de Benestar? No podria finançar-se a través de polítiques fiscals redistributives (gravant en major grau a les rendes altes)?

Creus que la Renda Bàsica Incondicional facilitaria el procés d'integració europea a escala social i econòmica? I de sentiment de pertinença a la Unió?

Durant el webinar els ponents van parlar de les raons de la dreta i l’esquerra per donar suport a la Renda Bàsica Incondicional. Els primers cerquen reduir els serveis públics i que la ciutadania accedeixi als serveis segons les seves necessitats, utilitzant la quantia econòmica que reben de forma incondicional. Els segons, l’esquerra, ho plantegen com un dret, vinculat al desenvolupament d’un projecte vital, difícilment assolible sense ingressos.

Coneixent les motivacions contraposades, una Renda Bàsica Incondicional implica necessàriament un aprimament dels serveis públics perquè sigui viable? O pot finançar-se a través de polítiques fiscals redistributives (majors impostos a les rendes més altes)?

Carregant els comentaris ...