Adhesió a la modificació del Decret Col·legi de Podòlegs de Catalunya
VALORACIONS del Col.legi de Podòlegs de Catalunya en relació al Projecte de decret de modificació del Decret 151/2017, de 17 d'octubre, pel qual s'estableixen els requisits i les garanties tecnicosanitàries comunes dels centres i serveis sanitaris i els procediments per a la seva autorització i registre.
En primer lloc mostrar la nostra adhesió i entenem que es molt pertinent realitzar les modificacions al Decret amb els objectius proposats.
Entenent que una de les finalitats de la norma ha de ser la d’agilitzar i aclarir els processos, valorem com qüestions a considerar:
Incloure a tots els serveis sanitaris l’obligació d’estar al dia en titulació de RCP i DEA i de tenir maletí d’emergències per possibles situacions no desitjades, (el cas del maletí i la medicació d’emergències al menys en activitats sanitàries on es fan cures i tractaments amb medicació).
Aclarir si es possible i que quedi reflectit al Decret, la normativa per autoritzacions d’atenció domiciliaria ja sigui a autoritzacions de podologia o d’altres serveis sanitaris.
Simplificar si es possible els tràmits per traspàs de consulta i canvi de titularitat.
Aprofitar per incloure o fer referencia als requisits per poder desenvolupar cirurgia de consultori, cirurgia menor ambulatòria i cirurgia major ambulatòria, que ara estan desplegats en altres documents.
Aprofitar per adequar a la normativa actual tot el tema de barreres arquitectòniques i requisits arquitectònics.
Substituir alguna de la documentació requerida sobre contractes de manteniment i similars, per una declaració responsable.
Tramitació electrònica de tot l’expedient, amb possibilitat d’accés al professional que fa la sol·licitud, per verificar el seu estat.
Crear un tràmit específic per consultes de podologia (com el hi ha per metges i odontòlegs)
Regular els serveis sanitaris a residencies, casals de dia, llars de jubilats i centres similars, donat que ja sigui des de l’àmbit privat (residències i similars), o públic (Ajuntaments, centres de dia, casals cívics i comunitaris, residències publiques) s’estan fent aquests serveis sanitaris sense complir amb l’estipulat al Decret 151/2017, primer sense registre sanitari i segon i no menys important sense complir amb els requisits mínims d’equipament, esterilització, lloc on es fan les visites,(als banys del centre, a la perruqueria, als poliesportius municipals) etc. Passa el mateix amb els centres que depenen de Benestar social o Drets socials on es demana al plec de condicions del servei, esterilització amb esterilitzador de boles (mètode no admès científicament). En molts d'ells s'està fent copagament (usuari i administració) i en altres s'està fent activitat privada compaginada amb la subvencionada.
Aclarir les incompatibilitats de les activitats que es poden desenvolupar en un centre multidisciplinar (ens trobem especial incidència amb activitats de bellesa no mèdica, benestar, venda de productes, ortopèdia-podologia, parafarmàcia, etc.).
Insistir en la necessitat de disposar d’un dipòsit de medicaments en les consultes (ens hem trobat criteris diferents sobre la seva necessitat en una consulta de podologia, quan no hauria de ser una opció si no una obligació). Aprofitar també per diferenciar els requisits del dipòsit de medicaments d'un hospital o centre sanitari gran i el de una consulta on es fan només cures i tractaments menors i no hi han medicaments termolàbils ni de risc (estupefaents, etc)
-
Finalitzar el traspàs de competències al Col·legi professional per a la tramitació de l’expedient, reservant-se la Generalitat la resolució, amb un formulari adaptat al que es demana específicament per Autoritzacions de podologia amb els tres nivells d’acreditació diferenciats.
Moltes gràcies per tot.
Compartir