" class="part-icon-bars">

Intervenció de la representant del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, Sra. Maribel Serrano, en la sessió del Consell de Salut de Catalunya del dilluns, 8 de juliol de 2024.


Soc la Maribel Serrano, de Celíacs de Catalunya, i parlo en nom de les 230 entitats de pacients adherides al CCPC.

Voldria posar en valor la proposta presentada pel CCPC per al Pacte Nacional de Salut, que conté un bon nombre propostes, entre las que destaca la humanització del Sistema de Salut, amb:

-       Una visió integral de la persona, que a més de l’aspecte físic i biològic, incorpora el benestar emocional i social de pacients i el seu entorn.

-       Un accés equitatiu de tots els pacients de Catalunya a tots els serveis i recursos (malalties, derivació, atenció en unitats específiques, etc.).

-       Un rol actiu a les entitats de pacients. Se’ns hauria de considerar proveïdores de serveis, ja que oferim suport terapèutic i recursos més enllà del tractament mèdic tradicional, complementant la cartera de serveis que ofereix l’Administració i hi aportem experiència, proximitat i adaptació de la gestió per aprendre a viure amb la malaltia.

La humanització inclou posar en valor les activitats de les associacions de pacients, a través del seu reconeixement i divulgació, així com fomentar la prescripció de l’associacionisme, així com incrementar la representació i la participació dels pacients en el conjunt del Sistema de Salut. Ha d’haver pacients en tots el processos, des de les polítiques sanitàries i el nivell assistencial fins a la relació directe entre professionals i pacients, així com una governança estable i robusta, que no estigui tan condicionada als cicles de govern.

També cal fomentar la cultura de l’avaluació i la presa de decisions basades en l’evidència, amb participació de les entitats de pacients, així com en la recerca, per assegurar que les nostres necessitats i perspectives es reflecteixin en les evidències i els avenços científics.

Finalment, és urgent la implementació de l'Agència de Salut i de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària perquè comportarà beneficis per als malalts/es, sobretot les persones grans amb pluripatologies. Cal avançar cap a la integració plena, pel que proposem unificar la governança al màxim nivell polític, fins i tot en un sol departament que abasti l’àmbit social i sanitari amb un enfocament integral amb una política, estructura i pressupost únics i compartits.

El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya és cridat a participar en el Pacte Nacional de Salut.

Ha estat present en les reunions plenàries de l'Espai del Pacte (Intervenció de la representant del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya sobre Pacte Nacional de Salut) i formarà part del procés de participació ciutadana.

Del 23 de gener al 23 de febrer de 2024 es obrir un qüestionari per a les entitats i per a la ciutadania individual.

El dimecres, 21 de febrer de 2024, el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya va convocar les seves entitats a una sessió deliberativa sobre les propostes de reptes i actuacions dels experts. Es va donar una setmana a les entitats per a presentar propostes per escrit, que van ser la base del debat. Les seves conclusions van ser lliurades el dilluns, 26 de febrer de 2024 als responsables del Pacte.

Hi trobareu més informació en els enllaços següents: