" class="part-icon-bars">

Equip motor de la CETSMontgrí

#CETSMontgrí Equip Motor de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter

Trobada Equip Motor 25/09/2023

Avatar: Trobada oficial Trobada oficial
10/10/2023 17:15   0 comentaris
25 Setembre 2023
09:15 - 11:15
Nombre d'assistents 20
Referència: II-MEET-2023-10-966
Versió 6 (de 6) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/assemblies/EquipMotor/f/3406/meetings/966/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/assemblies/EquipMotor/f/3406/meetings/966/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Trobada privada Transparent

Aquesta sessió ve marcada pel resultat de les eleccions de maig i la consegüent introducció de nous membres a l’equip, que aportaran noves idees i expertesa.
 
L’odre del dia serà el següent:

  • Presentació dels nous membres a l’Equip Motor.
  • Ronda de novetats. Breu explicació de noves iniciatives que estiguin duent a terme les institucions participants en relació al desenvolupament sostenible del turisme i del territori en general.
  • Planificació de l’Equip motor. Breu anàlisi dels objectius, fites assolides i accions previstes a treballar.
  • Organització i gestió de les accions previstes a treballar en els propers mesos:
    Inici de la Fase III de la CETS (Adhesió d’agències de viatge)
    Actualització del Plànol Guia del Parc
    Sistema de indicadors turístics i ambientals

 
Us recordem el calendari previst pel que queda d’any:
25 setembre 2023
27 novembre 2023

Preguem confirmeu assistència!! a cetsparcnatural@gmail.com 

Carrer dels Segalars, 1, 17141 Bellcaire d'Empordà, Girona
Centre Cívic de Bellcaire d'Empordà - C. dels Segalars, 1, 17141 Bellcaire d'Empordà, Girona

Ordre del dia

Presentació dels nous membres a l’Equip Motor.  [ 09:15 - 09:45]

Ronda de novetats  [ 09:45 - 10:15]

Breu explicació de noves iniciatives que estiguin duent a terme les institucions participants en relació al desenvolupament sostenible del turisme i del territori en general.

Planificació de l’Equip motor  [ 10:15 - 10:45]

Breu anàlisi dels objectius, fites assolides i accions previstes a treballar.

Organització i gestió de les accions previstes a treballar en els propers mesos  [ 10:45 - 11:15]

  • Inici de la Fase III de la CETS (Adhesió d’agències de viatge)
  • Actualització del Plànol Guia del Parc
  • Sistema de indicadors turístics i ambientals

Acta de la trobada

PRESENTACIÓ DELS NOUS MEMBRES

Com a resultat de les eleccions del passat mes de maig, alguns membres de l’equip motor han canviat:

  • A nivell polític, el representant de l’ajuntament de Pals serà representat pel Sr. Xevi Coll, regidor de Via Pública i Edificis Municipals. Innovació i Noves Tecnologies. Comunicació, Participació Ciutadana i Transparència. Esports
  • A nivell polític el representant de l’ajuntament de l’Escala serà representat pel Sr. Martí Guinart, Regidor de Turisme, Patrimoni històric, cultura i promoció econòmica. També és membre de la junta directiva del GALP Costa Brava.
  • A nivell polític representant de l’ajuntament l’ajuntament de Torroella l’Estartit serà representat pel Sr. Genís Pigem, Regidor d’Esports, Medi Ambient, Mon Rural i Espai Medes.
  • A nivell polític, l’Estartit serà representat pel Sr. Genís Dalmau, president de l’EMD.
  • A nivell tècnic no hi ha canvis municipals
  • En Francesc Ferrer, que abans venia com a president de la EMD de l’Estartit, continuarà participant com a representant de l’Equip Motor.
  • S’incorpora a l’equip Motor en Joan Ferrer, president de AFOMTUR (Estació Nàutica).

RONDA DE NOVETATS

  • Míriam Prat, del Rei del Mar, representant dels centres subaquàtics. Els centres de Submarinisme de l’Estartit han renovat la seva adhesió a la CETS amb un Pla d’Acció conjunt a implementar en el període 2023 – 2025. Aquest estiu, en el marc de l’associació de centres sub de la Costa Brava s’ha organitzat el “Diving Fest Costa Brava” amb activitats i jornades tècniques relacionades amb el busseig i la biodiversitat marina.
  • Eva Sans, Cercle Català de Història, representant del Fòrum Permanent. Informa que ja s’ha creat l’equip de treball per portar a terme el projecte pilot d’Itineraris emblemàtiques, properament hi haurà la primera reunió.
  • Gemma Descamps, Consell Comarcal del Baix Empordà (CCBE). Des del consell Comarcal es va tramitar la sol·licitud per ser adjudicataris dels Planes de Sostenibilitat Turística. També s’ha iniciat el tràmit per obtenir la certificació de Destí Turístic Intel·ligent. Aquesta darrera certificació té l’objectiu de contribuir a millorar la competitivitat de les destinacions turístiques i la qualitat de vida dels seus residents incidint en cinc àmbits d’actuació: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat. El CCBE s’ha fet una autodiagnosi i ara mateix, segons l’eina DTI, la comarca es troba en un 58,3% en termes de sostenibilitat. També informa que el CCBE ha editat nous fulletons, un de senderisme amb 15 rutes circulars.
  • Toni Albert, Kayaking Costa Brava, representant d’activitats marines. Han participat en el Diving Fest per donar suport als centres sub amb caiacs de suport.
  • Mapi Carabús, tècnica d’us públic del PNMMBT. Tots els Parcs de la Generalitat han comptat aquest any amb informadors. El PNMMBT ha comptat amb 4 persones que han estat informant als visitants i residents per fomentar bones practiques i conductes, alhora que han fet tasques de suport en moments puntuals com els dies amb Pla Alfa, que resten restringits els accessos al Montgrí per alt risc d’incendis. Aquests informadors han anat presentant uns informes periòdics. El Parc farà un compendi de les conclusions i es compartiran amb l’equip Motor.
  • Ramon Alturo, Director del PNMMBT. Tots els Parcs de la Generalitat han comptat des d’aquest estiu amb nous fulletons online de rutes a peu amb una imatge de marca conjunta. En el nostre cas, es van seleccionar unes rutes per municipi i es van validar amb cada ajuntament. El resultat són 36 fulletons online amb rutes a peu pel tot el Parc i amb descarrega dels tracks via web del Parc. Addicionalment també s’han fet uns plafons informatius amb les rutes per a cada un dels municipis, que properament s’instal·laran.

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/illes-medes/gaudeix-delparc/equipaments-i-itineraris/itineraris/

També informa que en 2024 es preveu licitar la diagnosi que ens ha de conduir a tenir un Pla Especial i una regulació pel litoral.

  • Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània. Aquest estiu s’ha introduït una activitat nova relacionada amb els productors del Parc en l’agenda d’activitats del museu. Ara es treballa en les Beques Joan Torró, juntament amb el PNMMBT. Al novembre es preveu celebrar el Fòrum de Recerca. També informa que s’està treballant en la organització d’un Taller de Pedra Seca a Santa Caterina. Es va fer un al juny amb molt bona valoració i es programa fer un altre properament. En el marc del programa “Parcs i Museus” es va fer l’inventari de patrimoni cultural del Parc. Ara s’està treballant per renovar els cartells de la Ruta del Vent amb contingut interpretatiu millorat. També s’està treballant per recollir la memòria històrica de les primeres immersions a les Illes Medes.
  • Josep Capellà, consultoria turística de suport a l’ajuntament de Torroella de Montgrí. Informa que ja s’ha jubilat però que continua donant suport a l’ajuntament de Torroella per a la gestió del conveni dels 8 municipis del Parc i el projecte dels Plans de Sostenibilitat Turística.
  • Carme Sanchiz, AODL conveni dels 8 municipis. Es va licitar la nova web de promoció turística de Torroella de Montgrí – L’Estartit i per la nova web dels municipis del Parc. Desafortunadament la licitació per la web dels municipis del Parc va quedar deserta i es preveu licitar-la de nou aviat. Ara s’està treballant en una encomana per tenir un banc d’imatges dels municipis del Parcs i en la diagnosi de producte local. Es mostra el Mapa que s’ha creat tipus “full DINA3” amb el Mapa del Parc per una cara i l’explicació de la CETS amb les empreses adherides per l’altra cara. Aquest mapa s’ha creat i editat aquest estiu per a les Oficines de Turisme i les Empreses CETS.
  • Xavier Quintana, Càtedra d’ecosistemes Litorals. Des de la càtedra s’està treballant en dos projectes que afecten el territori: un projecte sobre l’ús de basses de laminació i un projecte sobre el Pla d’inundabilitat del Baix Ter. També informa que el projecte Ponderful, que es va treballar en part en el marc de l’Equip Motor de la CETS, i que té com objectiu valoritzar la conservació i ús d’estanys i aiguamolls a fi de mitigar i adaptar-se als efectes del canvi climàtic, protegir la biodiversitat i la prestació de serveis ecosistèmics, s’acaba al 2024. Seria interessant poder fer un retorn a l’Equip Motor i a la resta del territori.
  • Empar Vaqué, Hotel Molí del Mig, representant de les empreses d’allotjament i experta en mobilitat sostenible. Des del restaurant de l’hotel s’està treballant per potenciar encara més el producte local. Tot i que el restaurant sempre ha estat obert al públic, ara tindrà nom propi “El camí de l’aigua” per dinamitzar l’afluència de clients no allotjats a l’hotel.
  • Oscar Palou, tècnic del PNMMBT. Es continua treballant en el projecte “Parcs der Tramuntana”, una iniciativa que té com objectiu comercialitzar una cistella de productes fets als Parc Naturals de l’Empordà. Es té la llista de productors dels Parcs i tota la referencia de productes a la venda. Al ser molts productors i moltes referencies es fa complicada la gestió de la cistella i s’està treballant amb l’UDG en un sistema informàtic que permeti confeccionar cistelles setmanals + cistelles a mida del client. També s’està treballant en els punts de venda. Es preveu que no siguin entregues a domicili si no recollides en un punt a l’Alt Empordà i un altre al Baix Empordà. L’objectiu es que la plataforma de venda funcioni al 2024.
  • Xevi Lopez, director esportiu del Club Nàutic de l’Escala. Informa que resulta molt complicat que els usuaris dels clubs nàutics del Parc coneguin la normativa relacionada amb les activitats nàutiques, boies, etc... atès que cada any hi ha canvis que s’apliquen ja entrats en temporada i no dona temps ni ocasió de poder transmetre la informació als usuaris. Es preveu de cares a la propera temporada fer una sessió informativa pels socis.
  • Carme Vélez, Secretaria Tècnica CETS. Informa que es preveu iniciar la Fase III de la CETS properament (Fase en la que agencies de viatge s’adhereixen formalment a la CETS per comercialitzar productes d’empreses adherides). Es preveu convocar a les empreses al mes d’octubre o novembre per consensuar dates i accions. Com a punt de partida, es preveu convidar a unes agencies de viatge a fer un Fam Trip (viatge de familiarització) pel Parc i a conèixer les empreses amb un workshop.
  • Mapi Carabús informa que a la passada reunió de la Xarxa CETSCAT (grup de treball de tots els Parcs Naturals catalans adherits a la CETS) es va parlar de com millorar la visibilitat de les empreses adherides a la CETS. Es va arribar a la conclusió que seria millor facilitar que les empreses adherides a la CETS formin part del “Club Soy Ecoturista” que és l’associació espanyola, que no pas crear un club català.
  • En Toni Albert agraeix que es treballi per la visibilitat de les empreses però manifesta un neguit comú i el desig col·lectiu de les empreses adherides a la CETS de que els ajuntaments incorporin la certificació com un element puntuable en els concursos, licitacions, etc... ja que la CETS garanteix que l’empresa està treballant criteris de sostenibilitat i qualitat. Ara mateix en la majoria només es contempla el preu però no la qualitat. S’informa que el Parc ja ho esta fent en la mesura del possible, ja que hi ha concursos i licitacions promogudes per la Generalitat on encara no s’ha aconseguit. S’anima als ajuntaments a incorporar l’adhesió a la CETS com un fet puntuable i/o a tenir en compte en les licitacions i adjudicacions.
  • Carme Vélez, s’està treballant en l’adhesió formal de les oficines de turisme. Ja s’ha verificat si compleixen o no amb els requisits bàsics obligatoris que demana Europarc. S’ha comprovat que cap de les 3 oficines compleix amb 2 accions bàsiques: editar el material promocional en paper FSC i tenir la web adaptada a PDF (Persones amb Diversitat Funcional). S’ha demanat a Europarc que permeti als ajuntaments signar un document de compromís conforme les properes edicions de materials es faran en paper FSC i que adaptaran la web en els propers 3 anys.

Continuar llegint

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...