Missió (què vol aconseguir?)
- Donar l’oportunitat de participar activament als infants i als adolescents de Catalunya.
- Millorar les seves condicions de vida i els mecanismes de participació infantil dels infants i els adolescents de Catalunya.
- Demostrar la capacitat dels infants i adolescents per exercir els drets de ciutadania i de participació democràtica, en especial.
- Millorar la visió social dels infants i els adolescents i fer visibles les seves aportacions a la societat
Funcions (com ho vol aconseguir?)
Proposar i Promoure
-
Fer propostes als organismes que treballen pels infants i adolescents sobre qüestions que els afectin, per a millorar les seves condicions de vida i els mecanismes de participació dels infants i els adolescents en la societat.
- Proposar informes, estudis, iniciatives i projectes d’interès nacional sobre aspectes relacionats amb la infància i l’adolescència. Prioritzar estudis de l’impacte que aporta la participació d’infants i adolescents, en especial la seva participació democràtica.
- Promoure la creació de Consells de participació d’infants i adolescents.
- Fer propostes per promoure l’associacionisme infantil i adolescent, la participació democràtica dels infants i adolescents i les relacions entre entitats infantils.
- Proposar activitats, jornades, seminaris i campanyes que facin visibles les aportacions dels infants i els adolescents a la societat.
- Impulsar la creació d’espais i processos de participació i consulta que siguin adequats per als infants menors de vuit anys.
Valorar i Opinar
- Valorar el compliment, per part de tothom, dels Drets de l’infant aprovats per les Nacions Unides, i col·laborar-hi
- Valorar i supervisar els projectes d’abast nacional a Catalunya o qualsevol programa, proposta o iniciativa que afecti la vida dels infants i adolescents.
- Rebre, dinamitzar i generar opinió i propostes entre els infants i adolescents de Catalunya sobre qüestions que els afectin i gestionar-les davant els organismes que treballen pels infants i adolescents.
- Reflexionar sobre els mecanismes de participació en la societat de què disposen els infants i els adolescents.
Representar i Participar
- Representar els infants i adolescents de Catalunya a nivell local, català, estatal i internacional i en altres òrgans de l’Administració de la Generalitat.
- Participar en iniciatives de cooperació infantil i adolescent a nivell internacional pel foment de la pau i el benestar social de la infància i l’adolescència.
Comunicar i Difondre
- Difondre la tasca que realitza el CNIAC, els drets dels infants i adolescents i la seva capacitat participació democràtica i de contribució a la societat.
Representació en òrgans i Participació en projectes
El Consell és representat a través dels seus vocals en òrgans d'àmbit nacional, com l'Observatori dels Drets dels Infants, d'àmbit estatal, com el 'Consejo estatal de Participación Infantil y Adolescente' o d'àmbit internacional, com l'Assemblea Euroregional de la Joventut (Occitània, Balears i Catalunya).
També òrganitza actes d'iniciativa pròpia com el Congrés anual dels Infants i els Adolescents o el premi al Reconeixement a la Infància i l'Adolescència, o participa en projectes on és convidat, com el projecte ‘Diàlegs Educació 2030’.
El CNIAC està composat pels següents òrgans: l’Assemblea i la Presidència, les Vicepresidències, el Secretariat i la Comissió Permanent, i tots els membres de l’Assemblea poden ser escollits pels òrgans de la Presidència, les Vicepresidències, el Secretariat i la Comissió Permanent.
Assemblea
Els Vocals de l’Assemblea són membres del CNIAC per un període de dos anys, renovables per dos anys més només una sola vegada. Així ho pot ser per un període màxim de quatre anys.
Presidència honorífica
Conseller o consellera Drets Socials
Junta
La Presidència, les Vicepresidències i el Secretariat formen la Junta.
Comissió permanent
La formen catorze integrants:
- Presidència
- Dues Vicepresidències
- Secretariat
- 10 Vocals de l’Assemblea
Junta i Comissió permanent són escollits per un període de dos anys, renovable per dos anys més si son novament escollits. Cada any hi ha eleccions de la meitat de la Junta i la Comissió permanent.
Comissió de treball
Són permanents i organitzen el funcionament de l’Assemblea. Tots els membres del CNIAC han de formar part d’una Comissió de treball:
- Comissió de Comunicació interna.
- Comissió de Comunicació externa.
- Comissió de Seguiment de Règim Intern.
- Nous vocals i difusió.
Els membres de la Comissió permanent que no són de la Junta coordinen les Comissions de treball.
Grup de treball
Són temporals, els crea l’Assemblea segons necessitats i en designa la persona que el coordina entre els vocals de l'Assemblea.
En formen part infants i adolescents de 8 a 17 anys, amb autorització dels seus pares, que han estat escollits pels Consells territorials d’infants i adolescents.
El Consell compte amb el suport d'una Secretaria tècnica, que no forma part del CNIAC, però que és l’òrgan encarregat de donar suport al CNIAC per dur a terme les seves funcions i en tots els aspectes de la seva organització i funcionament. La Secretaria tècnica està adscrita i formada per professionals de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya.
Compartir