Descripció del projecte
Pel proper període de programació 2023-2027, el Parlament Europeu i del Consell han tramitat una proposta de Reglament pel que s’estableixen les normes en relació amb l’ajut als plans estratègics que han d’elaborar els estats membres, en el marc de la política agrícola comuna (plans estratègics de la PAC) finançada a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix en l’article 71 de cooperació, que els Estats Membres podran concedir ajuts per a la cooperació segons les condicions establertes en el present article i les especificacions addicionals dels seus plans estratègics de la PAC, a fi de preparar i executar els projectes de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles i LEADER, denominades estratègies de desenvolupament local participatiu.
Finalitat i objectius del procés participatiu
Mitjançant aquest procés participatiu, es pretén informar la ciutadania de la proposta de delimitació de les zones geogràfiques a on s’aplicaran estratègies de desenvolupament local amb l’enfocament LEADER a Catalunya dins del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027, i rebre propostes que permetin completar-la i adaptar-la a les necessitats exposades per les persones participants, en la mesura de les possibilitats que ofereix el programa.
La proposta s’orienta a:
- Organitzar el territori rural català de forma que es puguin obtenir els millors resultats dels programes amb metodologia LEADER;
- Afavorir la concentració dels beneficis del programa en els municipis de menys població i densitat, de pitjor comportament demogràfic i de més gran dependència de l’agricultura en l’ocupació, així com en aquells que es trobin més allunyats dels principals centres de serveis.
En la proposta també s’ha considerat:
- L’experiència anterior en la gestió de programes amb enfocament LEADER. Es considera que és necessari la inclusió de la totalitat del territori LEADER establert pel passat període de programació 2014-2022 en l’àmbit territorial del LEADER pel PDR de Catalunya 2023-2027, degut a la necessitat de millorar els elevats índexs de ruralitat en tots els seus municipis, així com els principis de poca densitat de població i la continuïtat territorial amb els altres municipis LEADER.
- L’ordenació territorial de Catalunya, en base comarcal.
- Les dotacions financeres a mobilitzar, que obliguen a ser selectius en la delimitació i en el nombre de grups LEADER.
Per a conduir el debat, definim 3 eixos de continguts:
Eixos de debat
El procés participatiu es focalitzarà en el contingut de la proposta de delimitació de les zones geogràfiques a on s’aplicaran estratègies de desenvolupament local amb l’enfocament LEADER a Catalunya dins del Pla Estratègic de la PAC 2023.2027, en base a 3 eixos de debat, la continuïtat en la delimitació LEADER dels 556 municipis que pertanyen a l’àmbit LEADER 2014-2022, la inclusió de micropobles, municipis de menys de 500 habitants, que tinguin continuïtat territorial amb els altres municipis LEADER, i els municipis amb problemàtiques greus, que també tinguin continuïtat territorial amb els altres municipis LEADER, i que es trobin més allunyats dels principals centres de serveis.
Eix 1. Continuïtat delimitació àmbit LEADER 2014-2022
El desenvolupament local participatiu LEADER en el període de programació 2014-2022 s’aplica a 556 municipis de Catalunya que representa el 73,24% del territori, i on viu el 10,20% de la població.
Respecte al període de programació 2007-2013, es van incorporar 66 nous municipis, que va suposar un notable increment de territori, no reproduïble pel nou període de programació 2023-2027.
Eix 2. inclusió de micropobles que tinguin continuïtat territorial amb els altres municipis LEADER.
Es vol proposar la inclusió dels micropobles que tinguin continuïtat territorial amb els altres municipis LEADER per fomentar actuacions de desenvolupament econòmic i social en aquests municipis.
Eix 3. inclusió de municipis amb problemàtiques greus, allunyats dels centres de serveis, i que tinguin continuïtat territorial amb els altres municipis LEADER.
També es vol proposar la inclusió de municipis amb problemàtiques greus, allunyats dels centres de serveis, i que tinguin continuïtat territorial amb els altres municipis LEADER, més desafavorits i amb més limitacions territorials per fomentar actuacions de desenvolupament econòmic i social.
Qui pot participar-hi?
Totes les persones i/o entitats interessades en la delimitació de l’àmbit territorial LEADER
Quins impactes tindrà aquest procés participatiu?
Els impactes del procés participatiu es difondran en aquest portal. Les aportacions rebudes seran valorades i les que siguin avaluades positivament s'incorporaran a la proposta d’àmbit territorial. El procés participatiu acabarà amb un retorn a la ciutadania per a explicar quines aportacions han estat incorporades i quines han estat desestimades, amb una explicació sobre els motius de la seva inclusió o exclusió.
Límits del debat
· En aquest debat no és contemplarà l’aportació de nous criteris i/o valoracions dels establerts en la proposta.
· El municipis que es puguin proposar per formar part de l’àmbit territorial LEADER 2023-2027, han de tenir continuïtat territorial amb el municipis de la proposta.
· En l’objectiu del debat no estan inclosos els temes pressupostaris, i per tant no és contemplaran les aportacions realitzades en aquest sentit.
Compartir