El PIPOL es concep com un pla co-creat amb la participació de diversos sectors amb implicació en la conservació dels pol·linitzadors silvestres, com són: administracions públiques d’àmbit local, gestors dels paisatges agraris i forestals, empreses vinculades a la producció de fitosanitaris, centres de recerca i universitats, entitats conservacionistes i sector apícola.
Quins són els objectius del procés participatiu?
1. Facilitar informació clara, comprensible i amb transparència a la ciutadania sobre la importància dels pol·linitzadors silvestres, la pol·linització i les finalitats del PIPOL.
2. Involucrar als agents amb més rellevància per a la conservació dels pol·linitzadors silvestres en la co-creació del Pla i la definició dels objectius i les mesures.
3. Involucrar a tota a la ciutadania en el desenvolupament del Pla i en la conservació dels pol·linitzadors silvestres.
Àmbits de participació
El PIPOL és la resposta de la Generalitat als resultats de l’informe sobre els pol·linitzadors silvestres a Catalunya presentat l'abril de 2023, que evidencia un declivi generalitzat d’aquests insectes i la necessitat d’actuar de forma estratègica per revertir-lo.
L’informe proposa sis àmbits prioritaris d’actuació per revertir el declivi dels pol·linitzadors silvestres, que també són els que es proposen per estructurar el PIPOL i la participació:
1. Implicació de la societat
2. Millora del coneixement
3. Espais naturals protegits i hàbitats naturals
4. Medi productiu agrari
5. Medi urbà i periurbà i infraestructures
6. Productes fitosanitaris
Com puc participar-hi?
La participació s'articula en tres fases:
Fase 1 (juny-desembre 2023): fase de co-creació, en la qual intervenen els actors més rellevants directament relacionats amb la conservació dels pol·linitzadors silvestres. Es vehicula a través d'una convocatòria dirigida i la constitució d'una Comissió Intersectorial de Treball, que proposa els objectius estratègics i les mesures més prioritàries per revertir el declivi dels pol·linitzadors silvestres a Catalunya.
Fase 2 (setembre-desembre 2023): fase de participació oberta a la ciutadania en general i altres actors interessats, que es vehicula a través del Portal Participa, i en què es podran fer aportacions a les propostes que s'elaborin en el marc de la Comissió Intersectorial de Treball i prioritzar les mesures proposades. Inclou la realització de dos seminaris web per exposar la problemàtica de conservació dels pol·linitzadors silvestres i la iniciativa per redactar el PIPOL. Pots participar aportant la teva proposta AQUÍ.
Fase 3 (desembre 2023-juny 2024): fase de retorn, adreçada a tots els actors interessats i a la ciutadania en general, en què s'exposarà com s’han considerat les aportacions rebudes i el resultat final del Pla.
Compartir