La qualitat acústica i de cel nocturn del Parc Natural de la Serra de Montsant a debat
#PNMontsant Procés participatiu per elaborar el pla de mesures per preservar i millorar la qualitat acústica i del cel nocturn del Parc Natural de la Serra de Montsant
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Procés
El Parc Natural de la Serra de Montsant, conjuntament amb els municipis del seu entorn disposen del distintiu de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya que els acredita com a territori amb la protecció de la qualitat acústica i del cel nocturn. Aquestes proteccions arriben a un àmbit territorial extens, i pel que fa a la protecció lumínica inclou a tota la comarca del Priorat i 9 municipis de les Muntanyes de Prades.
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i el Parc Natural de la Serra de Montsant estan treballant per elaborar el pla de mesures de les següents proteccions ambientals: Punt de referència de cel nocturn i la Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica del Parc Natural de Serra de Montsant.
Engeguem un procés de participació per tal d’elaborar un nou pla de mesures per preservar i millorar la qualitat acústica i de cel nocturn del Parc Natural de Serra de Montsant.
Quins són els objectius i eixos del procés participatiu?
S’obre un procés de participació amb els següents objectius:
- Donar a conèixer les actuacions dutes a terme en el marc del Pla específic de mesures que es va aprovar l’any 2018 per mantenir la qualitat ambiental acústica i lumínica (Pla-2018-2022).
- Recollir i debatre les aportacions per crear un Pla-2023-2030 actualitzat amb les noves tendències i situació actual de l’entorn.
El procés de participació s’estructura en 5 eixos de debat:
- Eix 1. Preservació i millora de la qualitat acústica i de cel nocturn: permet una reducció de les fonts contaminants acústiques i lumíniques, siguin de titularitat pública o privada.
- Eix 2. Introducció de criteris ambientals a la gestió: fomenta la implantació dels vectors acústics i lumínics dintre dels permisos a atorgar a activitats econòmiques, així com l’aplicació en les instal·lacions de titularitat pública.
- Eix 3. Sensibilització en matèria de contaminació acústica i lumínica: disseny, producció i utilització de material divulgatiu per incrementar la sensibilització envers les contaminació acústica i lumínica.
- Eix 4. Promoció de valor de qualitat ambiental: valoritza les qualitats ambientals mitjançant eines externes, com pot ser la certificació privada Starlight.
- Eix 5. Mecanismes de seguiment del pla: supervisa els indicadors inclosos a cada acció.
Com i quan puc participar-hi?
1. Assistint a les sessions participatives presencials
Durant el mes de juliol es convocaran sis sessions presencials de debat dinamitzades i distribuïdes per tot el territori implicat.
Tres sessions presencials adreçades al públic general i entitats del territori:
- Dimarts 18 de juliol de 18 a 20:30h a Prades (Centre Cívic- Sala de ball) Carrer de la Muralla, 3. Debat centrat en la contaminació lumínica.
- Divendres 21 de juliol de 18 a 20:30h a La Morera de Montsant (seu del Parc Natural de Montsant) Plaça de la Bassa, 1. Debat centrat en la contaminació lumínica i acústica.
- Dimecres 26 de juliol de 18 a 20:30h a Falset (Consell Comarcal del Priorat) Plaça de la Quartera, 1. Debat centrat en la contaminació lumínica.
Tres sessions presencials adreçades a ens locals i entitats especialitzades en astronomia:
- Dimarts 18 de juliol de 10 a 12:30h a Prades (Parc Astronòmic Muntanyes de Prades) Carrer de la Muralla, 5. Debat centrat en la contaminació lumínica.
- Divendres 21 de juliol de 10 a 12:30h a La Morera de Montsant (seu del Parc Natural de Montsant) Plaça de la Bassa, 1. Debat centrat en la contaminació lumínica i acústica.
- Dimecres 26 de juliol de 10 a 12:30h a Falset (Consell Comarcal del Priorat) Plaça de la Quartera, 1. Debat centrat en la contaminació lumínica.
Inscripcions al següent enllaç.
2. Deixant les teves aportacions a l’apartat d'aquesta web FES LA TEVA PROPOSTA
Totes les aportacions publicades seran valorades juntament amb les propostes recollides en les sessions d’informació i debat presencials. La participació en línia estarà oberta fins el 31 de juliol 2023.
Resultats i retorn del procés
En finalitzar el procés, el mes de setembre de 2023, es van publicar l'informe amb els resultats del procés participatiu, on apareixien totes les propostes recollides en els diferents espais i trobades de participació, i el document de retorn de Montsant, on es recollien comentaris i altres explicacions respecte a les propostes recollides.
Aquests documents s'anomenen Informe final_Qualitat Acústica i Lumínica i Document de retorn Montsant.
Amb tota aquesta informació recollida, el dia 19 de juny de 2023 s'ha presentat a la seu del Parc Natural de Montsant, a la Morera de Montsant, el nou pla d'actuacions pels propers anys 2024-2030.
Aquest document s'anomena Pla de mesures per la protecció del cel nocturn i qualitat acústica del Parc Natural de Montsant i la seva àrea d'influència.
Per a més informació del procés participatiu podeu consultar els DOCUMENTS RELACIONATS que trobareu a continuació.
Per qualsevol dubte o aclariment contacteu: recerca@aresta.coop
Propostes Veure tots (8)
-
Creat el
31/07/2023 -
- 2
-
Creat el
20/07/2023 -
- 2
-
Creat el
18/07/2023 -
- 6
-
Creat el
31/07/2023 -
- 5
Compartís: