Ajuda
Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.
Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!
Fases del procés
Es realitzarà una presentació del projecte als diferents actors de l'àmbit del Litoral del Baix Empordà. La presentació serà mitjançant un webinar i es farà de forma conjunta amb els actors de l'àmbit del Parc Natural del Cap de Creus. A la sessió s'explicaran les accions desenvolupades fins ara en el marc del projecte i els resultats obtinguts en relació a la vulnerabilitat socioecològica. També s'explicarà el procés participatiu i el calendari de trobades.
1) Primera sessió de participació: Anàlisi i debat sobre l'informe de vulnerabilitat
Es presentaran amb més detall els resultats de l’ informe de vulnerabilitat del Litoral del Baix Empordà i es podran analitzar i debatre les implicacions per a l'espai en relació la conservació de la biodiversitat i la vulnerabilitat de les activitats que actualment s'hi desenvolupen.
2) Segona sessió de participació: presentació dels protocols de monitoreig i del ventall de mesures d'adaptació
Es presentaran, d’una banda els resultats dels protocols de monitoreig i de l’altra, un ventall de possibles mesures d'adaptació al canvi climàtic, proporcionades per la coordinació del projecte MPA-ENGAGE, per valorar la idoneïtat de la seva possible implementació en l’àmbit marí del Litoral del Baix Empordà, en una sessió de debat posterior.
3) Qüestionari sobre les mesures d'adaptació al canvi climàtic.
Es realitzarà un qüestionari en línia sobre les mesures d'adaptació que els diversos actors de l'espai protegit prioritzarien i les que veurien més factibles de portar a terme i incloure en el Pla d'Adaptació al canvi climàtic del Litoral del Baix Empordà.
4) Tercera sessió de participació: debat sobre les mesures i primer esborrany del pla d'adaptació
Es debatran a fons les mesures i s’incorporaran a la discussió les aportacions i suggeriments que hagin arribat via qüestionari.
Es prioritzaran les mesures que les persones participants vegin com a més factibles de portar a terme i incloure en el Pla d'Adaptació al canvi climàtic del Litoral del Baix Empordà.
Sessió de tancament i presentació del Pla d'adaptació al canvi climàtic de l'àmbit marí del Litoral del Baix Empordà
Es realitzarà una sessió presencial o virtual on es presentarà el Pla d'Adaptació al canvi climàtic en l'àmbit marí del Litoral del Baix Empordà elaborat amb la participació dels diversos actors al llarg del procés participatiu.
Procés participatiu per a l’elaboració del Pla d’adaptació al canvi climàtic del Litoral del Baix Empordà
Projecte Interreg MPA-ENGAGE
Quant a aquest procés
Aquest procés participatiu s’emmarca en el projecte Interreg MPA-ENGAGE, que té per objecte principal promoure les àrees marines protegides com a espais fonamentals per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic. Des d’un enfocament socioecològic, el projecte desenvoluparà plans d'adaptació en 2 àrees marines de la costa catalana: Parc natural del Cap de Creus i el Litoral del Baix Empordà (Catalunya), així com en diverses àrees marines protegides de cinc països més del Mediterrani: Portofino (Itàlia); Tavolara Punta Coda Cavallo (Sardenya, Itàlia); Parc Nacional de Calanques (França); Brjuni National Park (Croàcia); Zakyntos National Marine Park (Grècia) i Karaburuni (Albània). El projecte implicarà els principals agents de cada zona: gestors, actors socioeconòmics del sector del busseig recreatiu i de la pesca artesanal, autoritats locals i regionals, centres de recerca i públic general.
El procés participatiu té l’enfocament de la quíntuple hèlix (d'acord amb les directrius homogènies per a tots els socis del projecte) , metodologia que identifica els grups d'interès que participaran en l'elaboració dels plans d'acció i les eines per informar-los i involucrar-los.
Es realitzarà al llarg del 2021 amb l’objectiu d’identificar i debatre les mesures d’adaptació que s'hauran d’incloure el Pla d’adaptació al canvi climàtic de l'espai N2000 Baix Litoral del Baix Empordà.
Els eixos de debat seran els resultats obtinguts al llarg del primer any del projecte, 2020, en relació la vulnerabilitat socioecològica l'espai protegit i la implementació dels 10 protocols de monitoreig de diferents indicadors de biodiversitat i canvi climàtic, amb l'objectiu de determinar què impliquen per a l'espai en relació la conservació de la biodiversitat i la vulnerabilitat de les activitats que actualment s'hi desenvolupen. Es presentaran un ventall de possibles mesures d'adaptació al canvi climàtic per elaborar el Pla d'Adaptacó al canvi climàtic.
La finalitat del Pla d'adaptació és disposar d'estratègies i mesures per tal que les àrees marines protegides de Catalunya siguin més resilients enfront els impactes del canvi climàtic.
Documents relacionats
Documentació general del projecte Interreg MPA-ENGAGE
Documents de base del procés
Actes i resums de les sessions
Compartir