Projecte de decret pel qual s'aprova la Cartera de serveis socials de Catalunya 2025-2029
Consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret pel qual s'aprova la Cartera de serveis socials de Catalunya 2025-2029.
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Normativa
La Cartera de serveis socials determina el conjunt de prestacions de serveis, econòmiques i tecnològiques de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública i és l'instrument que assegura l'accés a les prestacions garantides de la població que les necessiti. I d’acord amb el que preveu la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, pel que fa a les prestacions de servei, estructura els serveis en serveis socials bàsics i serveis socials especialitzats.
Una Cartera actualitzada és una oportunitat per:
- Definir de manera més genèrica els col·lectius destinataris dels serveis, per evitar-ne la fragmentació actual.
- Facilitar les transicions entre prestacions, tot garantint el continu assistencial.
- Potenciar recursos preventius que retardin la pèrdua de l’autonomia o la cronificació de la desigualtat, i quan sigui possible, que permetin a les persones recuperar o guanyar autonomia.
- Afavorir la desinstitucionalització, per tal que les persones amb autonomia personal reduïda puguin tenir el suport necessari per viure preferentment al seu domicili o en entorns comunitaris, així com amb recursos d’atenció integrada sòcio-sanitària que atenguin situacions de complexitat i cronicitat.
- Ampliar les prestacions incorporant nous serveis experimentals que s’han demostrat eficaços, com per exemple de servei d’orientació comunitària i preventiva o recursos per reforçar el suport a les famílies.
- Incorporar interseccionalitats amb altres sectors (salut, educació i ocupació, entre d’altres).
- Aprofitar el valor de la innovació i la tecnologia.
Els objectius que es volen assolir.
1. Garantir una major equitat d’accés a les prestacions de la Cartera de serveis socials, mantenint l'equilibri territorial.
2. Consolidar un model de suport flexible i adaptat a la ciutadania que potenciï la seva capacitat d’elecció i acompanyi les persones amb models d’atenció integrats i més personalitzats.
3. Millorar els mecanismes d'avaluació del rendiment, la qualitat o la idoneïtat de les prestacions incloses en la Cartera de serveis socials.
Preguntes per centrar les aportacions:
1. De l'actual Cartera de serveis socials,
a) Quins serveis considereu que caldria mantenir en la seva definició actual?
b) Quins serveis caldria mantenir amb canvis? Com haurien de ser aquests canvis?
c) Quins serveis estan obsolets i per tant, s'haurien de suprimir?
2. Quins serveis de l'epígraf 1.3.1. de la Cartera "serveis experimentals" haurien de deixar de ser-ho i considerar-se serveis de la nova Cartera de serveis socials?
3. Quins serveis o suports que actualment no estan a l'actual Cartera de serveis socials haurien de ser-hi? Identifiqueu els elements clau d'aquest servei o suport i el col·lectiu destinatari.
4. Com es poden flexibilitzar la compatibilitat entre serveis i prestacions de cara a permetre que les persones usuàries puguin transitar entre serveis segons les seves necessitats vitals i socials?
Què NO és objecte d'aquesta consulta?
- Escandalls de costos dels serveis
- Condicions laborals de les professionals
- Finançament dels serveis
Compartir: