L’article 9 de l’Ordre de 28 de juliol de 1992, de desplegament del Decret 279/1987, de 27 d'agost, pel qual es regulen els centres ocupacionals per a persones amb discapacitat, determina que una de les causes d’extinció de la relació contractual d’usuari d’una plaça concertada d’un centre ocupacional és l’inici d’una relació ordinària de treball per part de l’usuari. Aquest precepte resulta d’aplicació tant pels Serveis de Teràpia Ocupacional, com pels Serveis Ocupacionals d’Inserció, per remissió de la disposició addicional 1 del Decret 336/1995, de 28 de desembre, pel qual es regula el Servei Ocupacional d'Inserció en els Centres Ocupacionals per a persones amb discapacitat.
Això implica que les més de 10.000 persones amb discapacitat que assisteixen a aquests serveis d’atenció diürna arreu de Catalunya no poden subscriure un contracte laboral per a exercir un treball temporal o esporàdic sense perdre la plaça que ocupen al servei.
És evident que la normativa relativa als serveis de centres de dia ocupacionals a Catalunya ha quedat desfasada, atès que durant els darrers anys, tant la societat com el món laboral han evolucionat molt, sobretot pel que fa a la integració de les persones amb discapacitat. En aquest nou context social i laboral, les persones amb discapacitat tenen oportunitats reals d’aconseguir un treball remunerat, encara que sigui temporal.
Davant d’aquesta situació, el Departament de Drets socials ha d’adoptar les mesures pertinents per eliminar les barreres que dificulten l’accés al món laboral a les persones amb discapacitat, per tal d’afavorir la seva inclusió i integració, tal com promou la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 13 de desembre de 2006.
Així doncs, l’objectiu de la iniciativa és facilitar la integració i inclusió laboral de les persones amb discapacitat que assisteixen a serveis de centres de dia ocupacionals, permetent que puguin compatibilitzar l’assistència al centre amb un treball remunerat de caràcter temporal o esporàdic, sense que perdin la seva plaça al servei. Es pretén adaptar la normativa vigent a la societat i realitat laboral actual incloent-hi excepcions a la causa d’extinció del contracte assistencial de l’usuari d’una plaça concertada per l’inici d’una relació ordinària de treball prevista a l'art. 9 de l'Ordre de 28 de juliol de 1992.
Concretament, es pretén permetre l’inici d’una relació laboral en els següents supòsits:
a) Quan es tracti d’una relació ordinària de treball amb un horari compatible amb el del servei d’atenció diürna.
b) Quan es tracti d’una relació ordinària de treball de durada determinada amb una jornada coincident amb l’horari del servei d’atenció diürna en un màxim de 10 hores setmanals. El nombre d’hores setmanals compatibles amb una relació ordinària de treball podrà acumular-se i utilitzar-se tot seguit en els casos en què el contracte laboral requereixi una jornada de 40 hores setmanals de l’usuari i tingui una durada màxima de quatre setmanes consecutives.
D’altra banda, la finalitat de la consulta pública prèvia és recollir les aportacions, opinions, demandes, preocupacions i necessitats de la ciutadania, i en especial dels col·lectius afectats, en relació amb la iniciativa normativa prevista per modificar el règim dels serveis de centre de dia ocupacionals per a persones amb discapacitat, que impedeix als usuaris iniciar una relació laboral ordinària.
Per tal de fer-nos arribar les aportacions que considereu per assolir el compliment dels objectius plantejats, o qualsevol altre tipus d'aportació en relació amb la consulta, heu d'adreçar-vos, si us plau, a l'apartat “Propostes” del menú superior.
Per realitzar la proposta haureu d'estar donats d'alta al portal.
Compartir