Sistemes de cura i ODS
Polítiques públiques per a la sostenibilitat de la vida
Enfortiment dels espais i grups de suport per a persones cuidadores de familiars dependents
Les persones que tenen a una persona familiar dependent al seu càrrec (infants, persones grans en situació de dependència i/o persones amb diversitat funcional) ja sigui en el mateix domicili o fora d’aquest (persones grans en el seu propi domicili o persones que viuen en residències) tenen, generalment, una sobrecàrrega de cures que comporta situacions de malestar emocional i patiment psicològic. Per tal de reduir les conseqüències negatives de la sobrecàrrega de cures cal millorar el suport emocional i psicològic que fan les administracions cap a les persones que tenen al seu càrrec familiars dependents.
En aquesta línia, ja existeixen accions, que es duen a terme des de diferents administracions, que caldria reforçar des de la Generalitat de Catalunya (per exemple, els grups de cuidadores familiars que tenen els centres de Serveis Socials i l’equipament Barcelona Cuida de l’Ajuntament de Barcelona, o el programa “Respir” de les Diputacions provincials).
Per dur a terme aquesta acció es poden crear GAM (Grups d’Ajuda Mútua) o grups de suport terapèutics on aquestes persones cuidadores poden treballar les emocions amb el suport d’un/a psicòleg/a. Aquest grups es poden dur a terme en equipaments públics del territori, que siguin propers a les persones cuidadores, que comptin amb servei de canguratge o sala d’estar per les persones que tenen al càrrec i que es facin en horaris que permetin la conciliació amb la vida laboral i personal de les persones cuidadores.
Trobades relacionades:
[SEMINARI EN LÍNIA] Creació de propostes de polítiques públiques en matèria de cures i conciliació
La segona sessió es realitzarà, de forma virtual, amb persones expertes en cures i conciliació de l'àmbit acadèmic, del teixit associatiu català i de les diferents administracions. L'objectiu d'aquesta segona sessió és pensar i coproduir propostes de polítiques públiques en matèria de cures i conciliació a partir de la diagnosi de la primera sessió. Per ampliar i enriquir aquesta sessió es recolliran també totes les propostes que ens faci arribar la ciutadania a través d'aquest portal (pestanya "Propostes en matèria de cures i conciliació").
Aquesta co-creacio de propostes es realitzarà al voltant de cinc eixos temàtics:
Eix 1: Treball professionalitzat en l’àmbit de les cures i la llar. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’equiparació de drets i la millora de les condicions laborals i de vida de les persones -en la seva majoria dones- que treballen de manera professional en l’àmbit de les cures i la llar (tant en l'àmbit privat com en el públic).
Eix 2: Treball no professionalitzat en l’àmbit de les cures i la llar. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb la millora de les condicions de vida i la conquesta de drets de les persones que tenen cura d’altres persones dependents en l’entorn familiar.
Eix 3: Jornada laboral i teletreball. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb la reforma de la jornada laboral i la regulació i/o ampliació del teletreball.
Eix 4: Serveis públics - comunitaris. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’augment de la corresponsabilitat de les administracions públiques en la provisió de cures i l’impuls de nous serveis o espais que apuntin a una provisió de les cures més col·lectiva i comunitària.
Eix 5: Actuacions dirigides a homes. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’augment de la corresponsabilitat dels homes en la provisió de cures.
Es farà un retorn amb les propostes recollides a través del portal i les que sorgeixin de la sessió de treball.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...