" class="part-icon-bars">

Consulta prèvia sobre la delimitació de l'àmbit de la conca fluvial de Catalunya

#limitsDCFC Consulta pública prèvia a l’elaboració del projecte de Decret pel qual es delimita l’àmbit territorial del districte de conca hidrogràfica o fluvial de Catalunya

Fase 1 de 2
Fase de consulta 01/07/2021 - 31/07/2021
Fases del procés
Ajuda

Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!

Tanca l'ajuda


1.   Penseu que una acurada delimitació de l’àmbit territorial del districte de conca fluvial de Catalunya pot tenir com a efecte una millora en la planificació, gestió i administració de les masses d’aigua?

2.   Considereu convenient modificar els actuals criteris de delimitació de les masses d’aigua superficials (rius i costaneres) i subterrànies continguts al Decret 31/2009, de 24 de febrer?

3.   Considereu encertat adoptar com a criteri, pel que fa a la delimitació de les masses d’aigua subterrània, el fet de considerar que formen part de les conques internes de Catalunya les aigües subterrànies que es troben ubicades sota la línia de les divisòries de les aigües superficials?

4.   Considereu adient que s’apliquin els mateixos criteris de delimitació de les masses d'aigua tant a les conques compartides com a la resta del territori de Catalunya?

5.    Estimeu convenient que el llistat (la relació individualitzada) de totes les masses d’aigua superficials, subterrànies i costaneres del Districte de conca fluvial de Catalunya s’especifiquin dins els documents del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya, com ja es fa amb les masses d’aigua superficials continentals (rius)? 


Quant a aquest procés

Aquest procés pertany a Normativa

L’objectiu de la consulta és copsar l’opinió de la ciutadania, entitats i altres agents interessats a l’entorn l’aigua -com són els usos domèstics, agrícoles i ramaders, industrials i recreatius de l’aigua, però atès el caràcter eminentment tècnic especialment s’adreça a col·legis professionals, universitats i entitats ecologistes- sobre l’adopció d’un nou decret de delimitació de l’àmbit territorial del districte de conca hidrogràfica o fluvial de Catalunya i obtenir les seves aportacions i observacions.

La iniciativa (elaboració del projecte de Decret) te per objecte:

- Aprovar un nou decret que delimiti l’àmbit territorial del districte de conca fluvial de Catalunya, pel que fa a les conques i subconques, masses d’aigua subterrànies i les masses d’aigua costaneres, i que estableixi que la relació individualitzada de totes les masses d’aigua resti incorporada en el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya .

- Adoptar com a criteri de delimitació de les masses d’aigua subterrània el d’entendre incloses dins de la demarcació de les conques internes de Catalunya totes les aigües subterrànies situades sota els límits definits per les divisòries de les conques hidrogràfiques del Districte de conca fluvial de Catalunya. Aquestes conques internes de Catalunya són les conques i subconques que drenen les aigües superficials cap als rius Muga, Fluvià, Ter, Daró, Tordera, Besòs, Llobregat, Foix, Gaià, Francolí i Riudecanyes i les de les rieres costaneres entre la frontera amb Franca i la conca del Sènia.

- Establir un criteri de delimitació de les masses d’aigua costaneres, i remetre també al Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya la seva relació individualitzada, enlloc de llistar-les per annex al Decret. Cal assenyalar que, de fet, aquest és el sistema d’identificació de les masses d’aigua superficial continentals ja que l’article 2.1 del vigent Decret 31/2009 defineix les conques però la identificació de les masses d’aigua s’efectua en la planificació.

- Derogar el Decret 31/2009 pel qual es delimita l’àmbit territorial del Districte de conca fluvial o hidrogràfica de Catalunya i es modifica el Reglament de la planificació hidrològica, aprovat pel Decret 380/2006. La sentència 524/2014 de 6 de juny del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC),  va declarar la nul·litat parcial dels articles 1 i 2 i l’apartat a) de l’annex del Decret, així com l’article 4 que contenia una modificació del Reglament de la planificació hidrològica.Com a conseqüència, únicament romanen sense afectacions, l’article 3 i la lletra b) de l’annex.




La Directiva 2000/60/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre de 2000, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües, defineix la demarcació hidrogràfica, com la zona marina i terrestre composta per una o vàries conques hidrogràfiques veïnes i les aigües subterrànies i costaneres associades, designada per l'administració competent com a principal unitat a efectes de gestió de les conques hidrogràfiques. La demarcació hidrogràfica defineix l’àmbit de la planificació hidrològica i l’àmbit competencial de les diferents Administracions.

La delimitació de l’àmbit territorial del districte de conca fluvial de Catalunya es va dur a terme mitjançant el Decret 31/2009, de 24 de febrer, dictat en desenvolupament de l’article 6 del text refós de la legislació en matèria d’aigües de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2003 de 4 de novembre.

En síntesi, el criteri emprat en l’esmentat Decret per a la delimitació dels esmentats límits geogràfics ha estat el de les conques pel què fa a les masses d'aigua superficial continentals i el d'integrar les masses d'aigua subterrània i costaneres en la demarcació hidrogràfica més propera o en la més apropiada, de conformitat amb el criteri establert en l'article 3.1. de la Directiva 2000/60/CE. En relació amb la delimitació de les masses d’aigua subterrània, es va considerar que era més apropiat integrar una massa d'aigua subterrània en el Districte de conca hidrogràfica o fluvial de Catalunya quan existeix una vinculació hidrològica entre l'esmentada massa i una conca interna de Catalunya. Aquests criteris no coincideixen amb els establerts per a la delimitació d’altres demarcacions hidrogràfiques.

El criteri de delimitació de les masses d’aigua subterrànies va ser declarat nul per la sentència Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en la seva sentència de 6 de juny de 2014, la qual cosa va afectar a la delimitació de les masses d’aigua subterrània, continguda a l’apartat 2 de l’article 2 i a la lletra b) de l’annex del Decret 31/2009.

Per tal de donar resposta als problemes detectats en relació amb la vigent delimitació del districte de conca fluvials de Catalunya, continguda al Decret 31/2009, es considera necessari adoptar una iniciativa amb els següents objectius:

1.- Facilitar l’adaptació al resultat dels estudis i de les noves tècniques de geolocalització de la identificació i descripció de les masses d’aigua continguda a la planificació hidrològica.

2.- Assegurar l’exacta correspondència amb la delimitació de l’àmbit territorial de les demarcacions hidrogràfiques veïnes.

3.- Reforçar la seguretat jurídica en la delimitació de les masses d’aigua que s’integren al Districte de conca hidrogràfica de Catalunya, i reduir la conflictivitat.

Aquesta iniciativa s'inscriu dins elñ Pla de Govern: Eix. 2.8 sostenibilitat. Gestionar l’aigua de manera sostenible per garantir-ne la qualitat i la disponibilitat sota els criteris socials, econòmics i ambientals.

Documents relacionats

Documents relacionats amb la consulta pública prèvia a l'elaboració del Projecte de Decret pel qual es delimita l'àmbit territorial del districte de conca fluvial de Catalunya

Departament Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Grup promotor Agència Catalana de l'Aigua
Unitat promotora Direcció
Disposa de retorn No
Data d'inici 01 de Juny de 2021
Data de finalització 30 de Juny de 2021
Referència: II-PART-2021-05-389

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/delimitacioDCFC/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/delimitacioDCFC/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Estadístiques

18

Seguidores