El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) subscriu l’aportació anterior realitzada des del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. En resposta a les tres preguntes plantejades en aquesta consulta pública, afegim els fonaments jurídics que justifiquen la regulació de la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà.
1. Considera que és necessari organitzar la indicació i l’ús de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres i infermers?. Creu que suposarà un benefici per a les persones ateses pels equips assistencials?
Sí, sense cap mena de dubte. En efecte, a Catalunya les infermeres i els infermers venen indicant, usant i autoritzant la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà des de temps immemorials, en el marc de protocols i pactes professionals tàcits d’acord amb els quals actuen els equips assistencials interprofessionals, basats en el coneixement i l’experiència i la confiança mútua. L’execució d’aquestes funcions relatives a l’atenció farmacèutica dels ciutadans i ciutadanes per les infermeres i els infermers, tant en el sistema sanitari públic com en l’exercici lliure de la professió, afavoreixen la cooperació multidisciplinària, la continuïtat i la integritat del procés assistencial per afrontar més adequadament les necessitats de la persona atesa i, en definitiva, la qualitat de l’assistència.
L’exercici d’aquestes funcions té el seu emparament en la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries, la qual atribueix a les infermeres i els infermers la direcció, avaluació i prestació de les cures infermeres orientades a la promoció, manteniment i recuperació de la salut, així com la prevenció de malalties i discapacitats, advocant a la necessitat dels pactes interprofessionals per tal de bastir pràctiques professionals cooperatives, atenent els criteris de coneixement i competència i confiança mútua en el marc d’equips professionals cada cop més multidisciplinaris (arts. 7, 9 i concordants), així com també en el Text Refós de la Llei de Garanties i Ús Racional de Medicaments i Productes Sanitaris, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, que reconeix expressament la facultat d’indicació, ús i autorització de dispensació de tots els medicaments d’ús humà no subjectes a prescripció mèdica i productes sanitaris relacionats amb el seu exercici professional per part de les infermeres i infermers i de determinats medicaments subjectes a prescripció mèdica, en el marc dels principis d’aten
Compartir