Objectiu de la consulta
L’objectiu de la consulta és donar a conèixer la proposta de disposició per al desplegament de la Llei 11/2022, per tal que es facin comentaris, suggeriments i/o aportacions que puguin millorar l’eficàcia de la disposició normativa que es projecta aprovar.
Objectiu de la norma
El 29 de desembre de 2022 es va aprovar la Llei 11/2022 de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles (en endavant, Llei 11/2022), la qual va derogar la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial amb l’objectiu de donar un nou impuls a les polítiques de millora de barris amb dificultats especials i actualitzar la normativa.
Aquest Projecte de decret respon a l’autorització continguda en la disposició addicional primera de la Llei 11/2022, per la qual s’autoritza al Govern de la Generalitat a dictar les normes necessàries per al seu desplegament. Així mateix, altres articles de la Llei 11/2022 també remeten a la necessitat del seu desenvolupament i concreció a través del Govern o per mitjà de les bases de la convocatòria (és a dir, de les bases reguladores de les futures convocatòries de subvencions que derivin de la Llei 11/2022). És per aquest motiu que la normativa objecte d’aquesta memòria general adopta la forma jurídica de Projecte de decret, en el qual s’inclouen les bases reguladores de les subvencions que es finançaran a l’empara de la Llei 11/2022 i també el Pla d’avaluació de les actuacions finançades.
L’objecte principal d’aquesta norma és desplegar reglamentàriament els preceptes de la Llei 11/2022, donant compliment a les finalitats esgrimides per aquesta Llei, en especial pel que fa a la concreció de les bases reguladores per a la concessió de les subvencions provinents del Fons de Recuperació Urbana, Ambiental i Social de Barris i Viles d’Atenció Especial (en endavant, Fons), així com el Pla d’avaluació de les actuacions finançades pel Fons. Concretament, les finalitats són les següents:
Facilitar la identificació objectiva de les àrees d’atenció especial que permeti donar compliment als criteris definits legalment;
Concretar les característiques i el contingut dels programes memòria d’intervenció integral;
Garantir que el procés de selecció dels programes memòria d’intervenció integral promou una concurrència competitiva efectiva i plena en base a criteris objectius, transparents i clars;
Millorar les eines i instruments d’avaluació de les polítiques de millorament urbà, social i ambiental.
D’aquesta manera, el Projecte de decret busca ser un instrument eficaç i eficient per a la correcta implementació del Fons creat per la Llei, destinat a finançar els programes memòria d’intervenció integral que els municipis beneficiaris de les subvencions executaran en llur àrees que s’identifiquin d’atenció especial.
Grups als quals s’adreça la consulta
La consulta pública s’adreça a la ciutadania en general amb interès especial dels ens locals.
Cal destacar que la Llei 11/2022 té com objectiu potenciar la participació ciutadana, i atorga un pes rellevant al tercer sector, les cooperatives i les associacions de defensa de col·lectius potencialment més discriminats (articles 1, 8.2 i 18). En aquest sentit es considera que caldrà convidar directament a participar a les entitats representatives dels interessos d’aquests col·lectius. Sens perjudici d’altres interessats, es consideren els següents:
Les entitats representatives dels ens locals, com la Federació Catalana de Municipis, l’Associació Catalana de Municipis o associacions representatives dels micropobles
Les entitats del tercer sector representades per la Taula del Tercer Sector Social
Col·legis professionals de l’àmbit econòmic, social, de l’arquitectura i l’urbanisme
Entitats i òrgans experts en matèria de medi ambient i canvi climàtic, com el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.
Compartir