Ajuda
Son debats estructuradi sus politiques publiques entà incorporar es votzes dera ciutadania enes decisions deth Govèrn. Eth Govèrn aquerís eth compromís d’escotar-les, incorporar-les quan sigue procedent e explicar entara ciutadania es decisions prenudes, enriquides damb aguesta participacion.
Podetz hèr es vòstes aportacions en linha, assistir a sessions presenciaus o consultar es aportacions d’auti participaires.
Fases del procés
Fase de treball intern on es treballen les fitxes dels temes que conformen la VISIO 2030 i que és el contingut estratègic que ha de servir per nodrir el futur pla Director 2019-2021.
D'aquí en resulten 23 fitxes que serveixen com a punt de partida per generar el debat en torn a la visió 2030 en matèria de cooperació al desenvolupament.
Es tracta d'un treball conjunt entre la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i l'Agència Catalana de Cooperació al desenvolupament, amb el suport metodològic de la Direcció General de Participació Ciutadana. Per a l'elaboració d'aquest material, es compta amb el suport de diferents actors que complementen i realitzen el contingut de les fitxes.
Durant el mes de juny i juliol es mantenen reunions informatives amb el sector de la cooperació en diferents escenaris per tal d'explicar el procés participatiu
i acordar accions:
Sessions informatives pel territori català amb l'objectiu d'explicar els objectius del procés participatiu i la implicació del sector.
Sessions informatives en el marc dels consells consultius següents: Consell de Cooperació, Comissió interdepartamental de cooperació i la Comissió de coordinació amb els ens locals.
Fase en la que s'inicia la participació pública i s'articula mitjançant tres elements:
23 sessions de debat que es realitzen a Catalunya amb l'objectiu de treballar les línies estratègiques de la cooperació catalana al desenvolupament en el marc de la VISIÓ 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marquen les Nacions Unides. Aquestes sessions es realitzen entre setembre i octubre de 2018 i estan obertes a tota la ciutadania.
Sessions de debat autogestionades. Es tracta de la possibilitat d'organitzar un debat articulat i autogestionat entre els membres i simpatitzants d'entitats o ONGD. Les aportacions que es recullin es fan arribar a la organització del procés per tal que les incorpori i les tingui en compte. Aquestes sessions de debat les pot organitzar tothom que estigui interessat, ja sigui a Catalunya com a d'altres països. Els debats autogestionats giraran en torn a un dels 23 temes de la visió 2030 o en torn a la Valoració del Pla Director 2015-2018 de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Participació en línia a través d'aquest portal. Canal obert a la ciutadania per tal que faci aportacions en qualsevol dels dos sentits del procés participatiu: accions estratègiques en el marc de les ODS i la Visió 2030, o valoració del Pla Director 2015-2018.
El resultat de totes aquestes aportacions serà un informe amb totes les propostes rebudes a través de les sessions de debat a territori, sessions de debat autogestionades i participació en línia. Totes les propostes seran considerades per a la redacció del document final i, en aquest sentit, s'elaborarà un document de retorn amb les propostes recollides.
Per a cada sessió presencial s’ha realitzat un informe parcial que recull de manera sistemàtica i ordenada les aportacions fetes pels participants, així com la metodologia utilitzada i les persones i entitats que hi van prendre part.
A partir dels 4 eixos principals en els quals s’enquadraven els diferents temes de les sessions, també s’han elaborat 4 informes finals que recullen de forma integral les contribucions i propostes que s’han treballat en les diferents sessions.
De les sessions autogestionades també s’ha elaborat un informe parcial per a cadascuna de les realitzades, i un informe final que agrega els resultats de totes les sessions autogestionades, juntament amb els resultats de la participació online.
S’està elaborant un informe d’impactes que explicitarà quins han estat els resultats que incideixen en la política catalana de cooperació, i que raonarà els motius i la forma en que s’han inclòs o s’han exclòs aportacions recollides en la reflexió estratègica per a la Visió 2030, i com això incidirà en el nou Pla Director.
Al llarg del procés s'estan enviant newsletters de seguiment del procés participatiu i dels resultats obtinguts.
El mes de maig del 2019 estan previstes la publicació de l’Informe final "Visió 2030” i la celebració d’un acte públic on farem retorn dels resultats del procés, i especialment de com aquests han informat el Pla director 2019-2022.
Mentrestant, podeu consultar en aquest web, a la secció de Resultats, els informes parcials i globals, referits a totes les activitats i aportacions al procés.
La contribució de Catalunya al desenvolupament global
#ParticipaCooperació Treballem els reptes de la cooperació catalana al desenvolupament
Quant a aquest procés
El procés participatiu "Visió 2030" ha tingut com a objectiu generar una visió pròpia sobre com ha de treballar la cooperació al desenvolupament de Catalunya amb relació amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), alhora que sustentar el futur Pla director de cooperació 2019-22, tot ampliant i diversificant les relacions, i identificant noves oportunitats de treball conjunt.
La cooperació al desenvolupament és un instrument fonamental per demostrar i fer efectius el compromís i la responsabilitat de Catalunya amb els grans problemes de la humanitat. Uns problemes que abans situàvem al “Sud”, però que avui es manifesten a totes les societats, inclosa la catalana. Des del 2015, el desenvolupament compta amb un nou marc per posar en comú els esforços d’estats i societats, i mesurar l’avenç envers els objectius que compartim: l’Agenda 2030 i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats per les Nacions Unides.
Els ODS són una referència imprescindible per actualitzar la cooperació al desenvolupament, a tots els àmbits. La Generalitat, a qui correspon impulsar l’elaboració d’un nou Pla director de la cooperació catalana, vol que siguin també una oportunitat per repensar aquesta política pública, tot obrint un procés innovador de deliberació i participació.
Innovador, perquè la reflexió que proposem considera –com ho fa l’Agenda 2030– que cal organitzar un debat ampli, més enllà de les fronteres del sistema consolidat de temes i d’actors de la cooperació, i cercar la participació i la implicació de persones i organitzacions que estan, ja en aquests moments, fent aportacions significatives per a la consecució dels ODS.
Innovador, perquè apostem per diversos escenaris de debat, en diversos àmbits de profunditat i detall, i sense oblidar les organitzacions que treballen als nostres països socis. I també perquè optem per materialitzar aquest treball i aquestes reflexions en dos documents:
la Visió 2030, resultat d’un gran exercici de debat estratègic, i que ajudarà a definir i projectar el perfil de la cooperació catalana, a partir del context actual;
i el Pla Director de Cooperació 2019-22, que concretarà les orientacions i prioritats de la política pública per al proper cicle.
Documents restacadi
Informe de recollida d'aportacions fetes en el marc de les diverses sessions autogestionades amb enfocament a la Visió 2030
Recollida d'aportacions fetes en el marc de les diverses sessions autogestionades en la valoració del Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018
Informe recollida d'aportacions fetes en el marc de les diverses sessions presencials de debat del procés Visió 2030
Recollida d'aportacions fetes en el marc de les diverses sessions presencials de debat del procés Visió 2030
Propostes
Informació general i guions dels debats
Compartís