Procés participatiu per a la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i aprovació del Pla de protecció del medi natural i del paisatge
Procés per orientar la normativa i l'ordenació del Pla de protecció del medi natural i del paisatge i valorar l'àmbit territorial del futur Parc Natural
Quant a aquest procés
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa la declaració del nou Parc Natural de les Muntanyes de Prades i l’aprovació del seu Pla de protecció del medi natural i del paisatge, de forma participada amb les administracions locals, la ciutadania i els agents socials i econòmics d’aquest territori.
L’àmbit geogràfic de les Muntanyes de Prades comprèn vint-i-quatre municipis i cinc comarques a les províncies de Tarragona i Lleida. La proposta és una oportunitat per garantir de forma definitiva la conservació dels valors naturals i culturals d’aquest espai natural mitjançant la declaració de la figura de parc natural, d’acord amb la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals, i establir-hi un model territorial de sostenibilitat forta.
La declaració com a Parc Natural comportarà definir els objectius de conservació, socioeconòmics i de governació de l’espai i el seu sistema de governança; ordenar i zonificar l’espai; regular els usos i establir normes de protecció; i planificar la gestió i les inversions més estratègiques en l’espai.
En la fase 1 de la tramitació del Decret per a la declaració del Parc Natural es va realitzar una consulta pública prèvia, la qual es va dur a terme durant els mesos de gener, febrer i març de l'any 2023 als diferents municipis del parc. Els objectius d'aquesta fase van ser fer arribar tota la informació prèvia, els objectius sobre la creació del Parc Natural, resoldre dubtes i rebre respostes dels, en aquell moment, vint-i-dos municipis de l'àmbit per facilitar la participació de la ciutadania i dels diferents actors locals. Es van elaborar una sèrie de preguntes sobre l'àmbit territorial, les problemàtiques que el parc natural hauria d'abordar, el desenvolupament econòmic sostenible, els instruments i recursos per a la gestió del parc i la governança i implicació social. Les sessions van ser de caràcter presencial i a través d'un formulari obert al Portal Participa.
Una vegada es van analitzar les aportacions, durant el mes de juliol de 2023 es van organitzar unes jornades de retorn per tal d'exposar els resultats de la consulta pública prèvia, explicar la situació del procés i resoldre dubtes. Podeu consultar tota la informació de la consulta pública prèvia en l'enllaç següent:
https://participa.gencat.cat/processes/DecretPrades
Al novembre de 2023 s'inicia un procés participatiu per tal d'orientar la normativa i l'ordenació del Pla de protecció del medi natural i del paisatge i l'àmbit territorial del Parc Natural. Es posarà el focus en quatre grans àmbits sectorials sobre els quals el Pla de protecció ha de centrar gran part de l'atenció a l'hora de definir els objectius de conservació i les mesures de gestió de l'espai: les activitats agroramaderes i forestals, l'ús públic i social del medi, els equipaments i les infraestructures del parc i la governança. Aquesta fase té per objectiu realitzar cinc sessions participatives presencials per tal que qualsevol ciutadà o agent local pugui venir a aportar les seves opinions sobre diferents qüestions a tractar per facilitar la integració de les realitats territorials en l'elaboració del Pla de protecció, i dotar-lo de la màxima coherència.
Objectius del procés
El principal objectiu d'aquesta fase és poder rebre aportacions de la ciutadania i dels agents locals sobre aspectes clau per la redacció del Pla de protecció. Seguidament es mostren els objectius de cada eix de debat:
- Activitats agroramaderes i forestals: L'objectiu d'aquesta taula se centra en identificar oportunitats per promoure i afavorir aquestes activitats tradicionals de forma compatible amb la conservació. Algunes de les temàtiques a tractar seran l'ús agroramader, l'ús i gestió forestal i la producció local, entre d'altres.
- Ús públic i social: L'objectiu d'aquesta taula se centra en identificar prioritats en l'ordenació de la xarxa viària, els usos socials problemàtics i prioritaris a regular i aquells que es poden promoure. Algunes de les temàtiques a tractar seran la pernoctació, els esports al medi natural, l'observació de la natura, l'educació ambiental, l'accés als diferents camins i pistes forestals, entre d'altres.
- Equipaments i infraestructures del parc: L'objectiu d'aquesta taula se centra en identificar oportunitats per a la creació d'equipaments del Parc.
- Governança: L'objectiu d'aquesta taula se centra en definir les preferències en la definició del model de governança del Parc Natural. S'hi tractaran aspectes relacionats amb com hauria de ser l'òrgan rector i de govern del Parc i les relacions amb altres agents.
Com i quan puc participar?
Es preveuen cinc sessions presencials de participació territorialitzada:
Activitats agroramaderes i forestals: Per aquesta temàtica es preveuen dues sessions:
- La Febró: Dijous 2 de novembre de 2023 - 18h a 20h - Sala Municipal (C. del Canyaret, 7).
- El Vilosell: Dijous 9 de novembre de 2023 - 18h a 20h - Biblioteca del Vilosell.
Ús públic i social:
- Arbolí: Dijous 16 de novembre de 2023 - 18h a 20h - Espai Pigot.
Equipaments i infraestructures del parc:
- Prades: Dijous 23 de novembre de 2023 - 18h a 20h - Sala del Centre Cívic.
Governança:
- Montblanc: Dijous 30 de novembre de 2023 - 18h a 20h - Sala de les Corts Catalanes del Claustre de Sant Francesc.
Si no pots participar en les sessions presencials també pots fer arribar les teves propostes en línia a través del web:
https://participa.gencat.cat/processes/ParcNaturalMuntanyesPrades/f/3938/
Qui pot participar?
El conjunt de la ciutadania, en especial les persones que viuen dins l’àmbit de les Muntanyes de Prades i la seva àrea d’influència, els ens locals i les entitats ambientals, socials i econòmiques.
Impacte del procés participatiu
Els resultats i propostes recollides durant el procés participatiu orientaran la delimitació final de l’àmbit territorial del Parc Natural, la definició dels objectius específics de conservació, socioeconòmics i de governació de l’espai, la concreció de la normativa i l’abast de les mesures de gestió del Pla de protecció del medi natural i del paisatge.
Compartir: