Procés participatiu del Pla Europa
#PlaEuropa Contribució ciutadana al llibre blanc que servirà per guiar les futures accions del Govern a Europa
Populismes (fòrum en línia fins el 24 de febrer)
Pregunta:
Com contribueix la UE en l’auge dels populismes: els combat o els alimenta?
Objectius:
- Reflexionar sobre si la UE ha contribuït a l’auge dels populismes, o bé si la UE és la resposta als populismes.
- Debatre si des de Catalunya s’està contribuint a combatre els populismes, o a alimentar-los.
Paraules claus: populismes, unió fiscal, legitimitat i democràcia, nacionalismes, moviments independentistes, deute, identitat europea, extrema dreta, unió política, valors.
Visualitzeu el debat del passat 7 de febrer que va tenir lloc entre el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona Ferran Terradellas; l’investigadora del CIDOB i editora Carme Colomina; així com l’exdiputat al Parlament de Catalunya de la CUP i actual membre de l’àrea de treball d’economia i drets socials de l’observatori DESC, Quim Arrufat. Finalment, el director del CIDOB, Pol Morillas, va ser l’encarregat de moderar aquesta sessió.
Documents marc pel webinar sobre Populismes:
Per participar en el debat cal enregistrar-se al portal participa deixant un correu electrònic. Si encara no ho esteu, podeu fer-ho aquí.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
10 comentaris
Bon dia,
Donem per iniciat aquest espai de fòrum virtual que articula l’àmbit dels Populismes del Pla Europa. Nosaltres serem els responsables de la dinamització dels fòrums, que tenen una durada de dues setmanes i mitja. Concretament, el fòrum sobre Populismes estarà obert fins el dia 24 de febrer.
Cal destacar que l’objectiu d’aquest procés participatiu és facilitar que la ciutadania deliberi i contribueixi al llibre blanc de la Generalitat, que ha de permetre concretar el paper de Catalunya en la definició del futur d’Europa.
Us animem a veure el webinar i esperem les vostres aportacions.
Conversa amb Responsable de la dinamització
Ja heu visualitzat el webinar? Comencem amb una pregunta introductòria, per animar-vos a participar al fòrum!
Quins són per a tu els principals factors externs i interns que afavoreixen el desenvolupament dels populismes a Catalunya i a Europa?
Un factor capdal de l'augment dels populismes és, precisament, la falta de participació ciutadana, així com la falta de debat dintre dels teixits socials més hermètics, desinteressats o inaccessibles.
Aquest aspecte caldria replantejar-lo de tal manera que es és pogués capgirar i reformular una dinàmica participativa i integradora a base d'incentius per crear un entorn recíproc. Per exemple, amb ajuts al lloguer, al transport públic, descomptes en serveis públics, piscines municipals, etc.
Si volem impulsar una societat participativa, caldrà generar feedback per implicar-la.
A més, la infoxicació que patim avui en dia no ens ho posa fàcil.
Un dels factors que per mi afavoreix el desenvolupament dels populismes a Catalunya i a Europa és la desinformació causada per l'aparició de noves formes de comunicació.
Un dels eixos que es van plantejar és la (falta de) rigorositat dels canals de comunicació, especialment els online. Què en penses?
Conversa amb Responsable de la dinamització
Creus que des de l'àmbit de l'educació es poden treballar línies estratègiques per combatre els moviments populistes?
En la meva opinió, les idees populistes parteixen del descontentament de la població amb el govern per causes, habitualment, econòmiques i socials. En moments de crisi és fàcil convèncer a la població descontenta, per això, sol ser en aquest moment que els moviments populistes sorgeixen.
És ben sabut, que una població poc educada i/o poc informada és molt més fàcil de convèncer que una població que s'interessa i contrasta les idees i opinions. Per tant, com més educada estigui la població més complicat serà (que no impossible) pels moviments populistes, moltes vegades convertits en partits polítics d'ideologies radicals, guanyar força o fins i tot, guanyar unes eleccions.
Bona tarda,
Pensaria que l'ascens dels populismes no ve determinat per canals d'informació poc rigorosos, manipulats o simplement insuficients. Els populismes tindrien unes causes més intrínseques: recullen el descontentament de grups socials, que es consideren vulnerables exclosos o en risc de ser-ho.
Els canals d'informació i les seves noves formes tal vegada només "canalitzen" i faciliten, en segona instància, les idees populistes.
Conversa amb Maria
Com diuen els experts en el Webinar, l'auge dels grups de dreta a Europa és un fet. El concepte de cordó sanitari queda enrere ja que, l'extrema dreta governa diversos països de la Unió Europea i ha aconseguit entrar als governs d'altres (les eleccions generals espanyoles del proper 28 d'abril poden reafirmar aquest argument).
Un dels grups més de dretes del Parlament Europeu, si no el que més, és anti-europeista. Sí, gran paradoxa. Una vegada, un expert en el tema em va dir, si guanya aquest grup en unes eleccions al Parlament Europeu serà el fi de la Unió Europea. Tot i això, penso que encara podem fer més gran aquesta paradoxa, ja que els partits d'extrema dreta amb idees populistes són els que estan actualment proclamant que s'han de recuperar els valors europeus. Europeus, que no Unió Europea.
(segueix al comentari següent)
Valors nacionalistes europeus, però tenint en compte que el nacionalisme propi de país sempre passa per davant de tot. Valors europeus excloents, que en la meva opinió són exactament els valors contraris als valors sobre els quals es va fundar la Unió Europea.
Penso que això és justament el contrari al que necessita actualment la Unió Europea. La UE pot ser la resposta als populismes sempre i quan no estigui governada per populistes.
Si bé és cert que els mitjans de comunicació, l'educació i els discursos dels partits contraris a les idees populistes influeixen sobre com pensa o com vota la població, al final, tot és cosa d'un mateix i de com s'informa i què es creu.
És important que el proper maig tothom vagi a votar i sobretot, havent-se informat bé prèviament.
Carregant els comentaris ...