Pressupostos participatius de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. 4a edició
Estratègia d'activisme d'FGC 2020-2030
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Procés
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha elaborat l’Estratègia d’activisme d’FGC 2020-2030 amb l'objectiu de què les empreses i organitzacions avancin i fomentin un activisme corporatiu que permeti construir referents en la implicació i impuls d’accions que responguin als reptes actuals i que contribueixin de manera activa a l’assoliment de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
En el marc d’aquest projecte es pretén promoure la participació i implicació de totes les persones d’FGC i dels grups d’interès en la presa de decisions de forma ordenada i sistemàtica. És en aquest punt on neix la voluntat de dur a terme els primers pressupostos participatius que estaran regits pels criteris establerts en el protocol del procés.
Eixos de l’Estratègia d’activisme 2020-2030
Els 4 eixos d’actuació de l'estratègia són:
#SerÈtics
#CréixerAmbLesPersones
#TriarElCamíSostenible
#GenerarOportunitats
Aquestes eixos comparteixen un repte transversal per al foment de l’Activisme com a cultura corporativa: #JoSocActivista
Dins l’eix #CréixerAmbLesPersones, s'han incorporat el repte 2.2 de l’Estratègia d’Activisme que té com objectiu impulsar processos de cocreació innovadors que permetin la participació, la implicació, la suma de talent i el lideratge participatiu de totes les persones que formen part d’FGC. I dintre d’aquest repte ens hem proposat com a objectiu “Impulsar processos de cocreació que, sota l’impuls de lideratges relacionals i participatius, permetin la participació, la implicació i la suma de talent de totes les persones que formen part d’FGC, aconseguint que a partir de l’any 2022 el 0,5% del pressupost anual d’inversió sigui definit en base als pressupostos participatius a FGC.”
Objectius del procés participatiu
L’objectiu general que persegueix aquest procés participatiu és implicar i fer protagonistes als diferents grups d’interès d’FGC en la decisió sobre l’objecte d’una part del pressupost d’inversió de l’empresa.
I, per aconseguir-ho, es plantegen els següents objectius específics:
- Integrar al personal d’FGC en la codecisió d’inversions amb afectació interna i externa a nivell territorial.
- Integrar a les persones de la resta de grups d’interès d’FGC en la codecisió d’inversions amb afectació territorial.
- Construir una cultura de participació i d’innovació oberta a través de la pràctica que integri a tots els grups d’interès d’FGC.
- Fomentar la reflexió sobre les necessitats presents a nivell intern i territorial entorn els serveis oferts per FGC en concret, i la mobilitat en general.
Com s’articula?
FGC posa a disposició del procés participatiu una partida del 0,5% del pressupost d’inversió de 2025 per a dedicar-la a l’execució de les propostes que surtin escollides dels pressupostos participatius.
Aquesta partida es distribuirà en base al següent criteri:
- 25% del total per executar propostes que afectin a l’organització i funcionament intern d’FGC, amb una incidència directa en el personal intern.
- 75% del total per executar propostes referents a les instal·lacions i serveis d’FGC al territori, amb una incidència directa en la ciutadania i la resta de grups d’interès.
Aquesta distribució és orientativa i la comissió de coordinació pot prendre la decisió de variar-la en funció de les propostes guanyadores.
La informació sobre la quantitat total de la partida destinada als projectes i la distribució entre les arres d’inversió de les Línies Metropolitanes, la línia Lleida- La Pobla de Segur i les explotacions d’FGC Turisme es detallarà en la comunicació de la fase de votacions.
Compartir: