Ajuda
Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.
Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!
Fases del procés
En aquesta fase, l’objectiu principal és el de presentar i donar a conèixer el procés participatiu a tots els grups d’interès d’FGC.
El coneixement és essencial per garantir una participació de qualitat, així com la comprensió total de l’objectiu, estructura i criteris del procés.
A tal efecte, el document del Protocol es difondrà entre el personal d’FGC a través d’una campanya de comunicació interna.
Paral·lelament, s’iniciarà la campanya comunicativa cap a l’exterior per tal que la ciutadania i la resta de grups d’interès puguin conèixer el projecte de Pressupostos Participatius d’FGC vinculats en tot moment a l’Estratègia d’Activisme 2020-2030 d’FGC.
La campanya de comunicació inclourà informació i material gràfic, als webs corporatius i a les xarxes socials, sobre el seguiment dels resultats del processos participatius anteriors que permetin fer una rendició de comptes dels mateixos.
En la comunicació interna i externa s’atendrà especialment a explicar, de la manera més entenedora possible, els criteris que ha de complir una proposta perquè sigui considera vàlida per la comissió tècnica.
Aquesta fase del procés se centra en l’elaboració i presentació de projectes d’inversions per part del personal i grups d’interès d’FGC.
En aquesta fase, l’objectiu que es persegueix és el de validar que les propostes presentades compleixen els criteris d’acceptació establerts en el punt anterior.
La valoració de totes les propostes la realitzarà la comissió tècnica.
En primer lloc, es realitzarà una depuració de les propostes presentades que permeti, si s’escau, identificar-ne de repetides o d’altres que generin dubtes i que comportin consultes i aclariments a les persones que las han proposat per poder-ne fer una valoració correcta.
Posteriorment, es revisarà que totes les propostes compleixin els criteris d’acceptació, fent un càlcul aproximat del cost que pot suposar cada proposta.
La comissió tècnica tindrà la potestat de descartar propostes que no incloguin una descripció suficientment detallada i justificada o que siguin ambigües.
Els resultats de la valoració tècnica es publicaran a la plataforma participa.gencat.cat i al web corporatiu d’FGC i es comunicaran a les persones que hagin presentat propostes amb un link que dirigeixi al document.
Es disposarà d’un total de 15 dies naturals per, si convé, presentar al·legacions o consultar dubtes entorn els resultats de la validació. Aquestes al·legacions o dubtes caldrà enviar-les a través del correu electrònic activisme@fgc.cat.
En aquesta fase es posaran a votació les propostes validades per la comissió tècnica per tal de seleccionar les que finalment s’executaran.
Podran participar en aquesta fase qualsevol persona que formi part dels grups d’interès d’FGC, així com tota la ciutadania resident a Catalunya de 16 anys o més, diferenciant dues votacions segons grup d’interès:
· Votació de les propostes d’àmbit intern
En aquest cas, serà el personal d’FGC el que podrà votar el grup de propostes vàlides referents a l’àmbit intern, tenint en compte que són propostes que els afectaran directament.
Per fer-la efectiva, es facilitarà un procés de votació en línia en una plataforma interna que permetrà la participació de tot el personal sense necessitat de registre previ.
Amb l’objectiu de fomentar i facilitar la participació, a banda de la difusió interna d’informació sobre les propostes que passen a votació, es fomentarà la funció de persones facilitadores en el seu cercle de relació.
Cadascuna de les persones treballadores d’FGC haurà de votar un total de tres propostes d’àmbit intern, les que considerin més interessants tenint en compte el benefici comú de les persones que formen part de l’empresa.
· Votació de les propostes d’àmbit extern
Tant el personal d’FGC, com tota la ciutadania resident a Catalunya de 16 anys o més, com les persones que formin part de la resta de grups d’interès d’FGC, podran participar de la votació d’aquelles propostes vàlides que facin referència a l’àmbit extern, el del servei que ofereix l’empresa.
El retorn és una fase essencial en qualsevol procés participatiu, ja que permet conèixer l’impacte dels resultats i de la participació.
Per fer aquest retorn es realitzarà una sessió informativa, presencial o virtual segons permeti la situació en aquell moment, adreçada a tots els grups d’interès d’FGC en general i de forma específica a totes les persones que hagin participat en el procés.
D’altra banda, els resultats també es difondran a través dels canals interns i externs de comunicació d’FGC.
En aquesta fase, es facilitarà també la valoració del procés tant a nivell intern com extern amb l’objectiu de recollir propostes de millora per a futures edicions, a través d’un formulari en línia.
Per cada proposta guanyadora, la comissió de seguiment, un cop consultada la direcció de les àrees on s’implantarà aquesta, assignarà una persona de l’àrea responsable de l’execució que s’encarregarà d’informar periòdicament del avanços a la comissió de seguiment.
Durant el procés d’execució es mantindran informades les persones que van fer les propostes per facilitar la seva col·laboració en la execució. A tal efecte, la comissió de seguiment es posarà en contacte amb elles proposant-los-hi i demanant la seva autorització per contactar.
En els supòsits que l’execució final comporti un desviament de més o de menys inversió de la prevista inicialment, la comissió de seguiment haurà d’autoritzar el moviment del romanents entre projectes, tot respectant el límit màxim establert.
Pressupostos participatius de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. 4a edició
Estratègia d'activisme d'FGC 2020-2030
Quant a aquest procés
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha elaborat l’Estratègia d’activisme d’FGC 2020-2030 amb l'objectiu de què les empreses i organitzacions avancin i fomentin un activisme corporatiu que permeti construir referents en la implicació i impuls d’accions que responguin als reptes actuals i que contribueixin de manera activa a l’assoliment de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
En el marc d’aquest projecte es pretén promoure la participació i implicació de totes les persones d’FGC i dels grups d’interès en la presa de decisions de forma ordenada i sistemàtica. És en aquest punt on neix la voluntat de dur a terme els primers pressupostos participatius que estaran regits pels criteris establerts en el protocol del procés.
Eixos de l’Estratègia d’activisme 2020-2030
Els 4 eixos d’actuació de l'estratègia són:
#SerÈtics
#CréixerAmbLesPersones
#TriarElCamíSostenible
#GenerarOportunitats
Aquestes eixos comparteixen un repte transversal per al foment de l’Activisme com a cultura corporativa: #JoSocActivista
Dins l’eix #CréixerAmbLesPersones, s'han incorporat el repte 2.2 de l’Estratègia d’Activisme que té com objectiu impulsar processos de cocreació innovadors que permetin la participació, la implicació, la suma de talent i el lideratge participatiu de totes les persones que formen part d’FGC. I dintre d’aquest repte ens hem proposat com a objectiu “Impulsar processos de cocreació que, sota l’impuls de lideratges relacionals i participatius, permetin la participació, la implicació i la suma de talent de totes les persones que formen part d’FGC, aconseguint que a partir de l’any 2022 el 0,5% del pressupost anual d’inversió sigui definit en base als pressupostos participatius a FGC.”
Objectius del procés participatiu
L’objectiu general que persegueix aquest procés participatiu és implicar i fer protagonistes als diferents grups d’interès d’FGC en la decisió sobre l’objecte d’una part del pressupost d’inversió de l’empresa.
I, per aconseguir-ho, es plantegen els següents objectius específics:
Integrar al personal d’FGC en la codecisió d’inversions amb afectació interna i externa a nivell territorial.
Integrar a les persones de la resta de grups d’interès d’FGC en la codecisió d’inversions amb afectació territorial.
Construir una cultura de participació i d’innovació oberta a través de la pràctica que integri a tots els grups d’interès d’FGC.
Fomentar la reflexió sobre les necessitats presents a nivell intern i territorial entorn els serveis oferts per FGC en concret, i la mobilitat en general.
Com s’articula?
FGC posa a disposició del procés participatiu una partida del 0,5% del pressupost d’inversió de 2025 per a dedicar-la a l’execució de les propostes que surtin escollides dels pressupostos participatius.
Aquesta partida es distribuirà en base al següent criteri:
25% del total per executar propostes que afectin a l’organització i funcionament intern d’FGC, amb una incidència directa en el personal intern.
75% del total per executar propostes referents a les instal·lacions i serveis d’FGC al territori, amb una incidència directa en la ciutadania i la resta de grups d’interès.
Aquesta distribució és orientativa i la comissió de coordinació pot prendre la decisió de variar-la en funció de les propostes guanyadores.
La informació sobre la quantitat total de la partida destinada als projectes i la distribució entre les arres d’inversió de les Línies Metropolitanes, la línia Lleida- La Pobla de Segur i les explotacions d’FGC Turisme es detallarà en la comunicació de la fase de votacions.
Documents relacionats
Documents de presentació del procés
Propostes recollides
Compartir