Informació sobre les galetes que es fan servir a aquesta pàgina web
Utilitzem galetes en el nostre lloc web per a millorar el rendiment i el contingut d'aquest. Les galetes ens permeten oferir una experiència d'usuari i uns continguts més personalitzats des dels nostres canals de xarxes socials.
" class="part-icon-bars">

Procés participatiu per a l’elaboració del Pla d’adaptació al canvi climàtic del PN Cap de Creus

Procés en el marc de projecte Interreg MPA-ENGAGE

Fase 3 de 3
Fase de retorn 15/11/2021 - 30/11/2021
Veure les fases

Per què és important implicar-nos en l’elaboració del Pla d’adaptació al canvi climàtic de l’àmbit marí del Parc Natural Cap de Creus?


El canvi climàtic ja està modificant el medi marí, i ho continuarà fent cada vegada més a les properes dècades: augmenta la temperatura de l’aigua i l’acidifica, modifica els corrents marins i l’onatge, i altera la presència i la intensitat de fenòmens extrems com les onades de calor marines o les tempestes, entre d’altres efectes.

Al conjunt de la Mediterrània, per exemple, l’any 2018 la mitjana de la temperatura superficial ja era 0,5 graus superior als nivells mitjans preindustrials. Més a prop del context on es portarà a terme el projecte, a l’estació meteorològica marina de l’Estartit, la diferència de temperatura a l’aigua superficial entre la mitjana de la primera dècada del segle XXI i els darrers 10 anys és de 0,6 graus. Als propers anys la temperatura continuarà augmentant.

Els canvis a les masses d’aigua provocats pels canvi climàtic, que a primera vista poden semblar petits, són de fet capaços de transformar el conjunt de l’ecosistema marí i marí-costaner: alguns habitats són clarament perjudicats (com els coral·lígens o les zones amb posidònies, presents a la zona treballada) perquè els costarà molt adaptar-se a les noves condicions, d’altres per contra trobaran un avantatge i seran més rellevants; també els entorns naturals marins-costaners ,com les platges, es veuran afectades.

Tots aquests canvis comencen a influir, i ho faran encara més als propers anys, no només al medi natural sinó que també afectaran a les activitats econòmiques que estan directament vinculades: pesca professional, pesca recreativa, bussejadors, nàutica, activitats turístiques, etc. Totes elles són activitats afectades amb diferents nivells de vulnerabilitat.

Cal, per tant, entendre bé quins són els canvis que s’estan produint i es produiran als propers anys, i completar els esforços de reducció de les emissions, amb un conjunt de mesures d’adaptació per mirar d’aconseguir que els canvis que tinguin lloc provoquin el mínim d’impactes negatius possible, tant en el medi com en les activitats socioeconòmiques. Per això cal portar a terme un Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic.


Cal que habilitis totes les galetes per veure aquest contingut.

Canviar la configuració de les galetes