Ajuda
Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.
Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!
Fases del procés
Fase inicial del procés participatiu, on s'han definit els eixos de debat, els objectius, el mapa d'actors i la metodologia del procés participatiu, recollits dins el Marc de referència.
S'ha format un Grup Motor que té com a funcions, entre d'altres: validar els documents i les diferents fases del procés.
El Grup Motor està format per representants de les següents institucions i entitats:
Direcció General de Participació (Generalitat de Catalunya)
Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (Generalitat de Catalunya)
Coletic
FAVIBC
Fundació Pere Tarrés
Associació de professionals de la Dinamització social digital
Ajuntament de Martorell
Ajuntament de Sabadell
Oficina de suport al programa Òmnia
S'ha elaborat un mapa d'actors de l'entorn de cada punt òmnia per tal de facilitar la participació del major nombre de persones posible en les sessions presencials previstes, un total de vint-i-tres.
En aquesta fase es vol fer una anàlisi de l'impacte que ha tingut el programa Òmnia en els seus 20 anys d'existència.
S'han elaborat, i validat per part del grup motor, tres qüestionaris: un adreçat als i les Dinamitzadores, un adreçat a Entitats gestores i un altre a Participants del programa. S'estan explotant les dades dels tres qüestionaris. Una vegada fet l'anàlisi s'emetrà l'informe corresponent.
Està previst que el procés es desenvolupi de manera presencial, amb debats dinamitzats, de manera telemàtica via aquest mateix portal i també amb sessions autogestionades, per tal de poder cobrir el màxim de territori i que el major nombre de Punts Òmnia puguin debatre sobre el seu futur.
Un cop finalitzada la fase de participació, es recolliran les aportacions i s'elaborarà un informe dels resultats.
A partir de l'anàlisi de les aportacions del procés participatiu, la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària dissenyarà el nou marc conceptual del Programa Òmnia.
Construïm l'Òmnia del Futur
#SOMNIA Procés Participatiu per repensar la Xarxa Òmnia, programa universal d’intervenció social
Quant a aquest procés
La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària obre un procés participatiu per reflexionar i repensar com ha de ser el Programa Òmnia els propers anys.
Programa Òmnia
L’any 2019 es compleix el 20è aniversari de la creació de la “Xarxa Òmnia”. El Programa Òmnia ha tingut una innegable capacitat d'adaptació a les noves realitats socials viscudes al llarg de dues dècades, però avui cal fer una reflexió sobre el seu futur.
Volem aturar-nos per reflexionar al voltant de la metodologia del programa i les realitats viscudes en els Punts Òmnia al llarg d’aquests anys i quins canvis han produït en les persones i els territoris, en definitiva, quin impacte han tingut. A la vegada, volem construir l’Òmnia del futur, adaptat a la nova realitat social, a les transformacions socio culturals i econòmiques, als nous perfils dels usuaris i usuaries i a l’evolució de les TIC. En definitiva cal avançar cap a l'Òmnia 4.0.
És per això que la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, en col·laboració amb la Direcció General de Participació Ciutadana, obre un procés participatiu per reflexionar i repensar com ha de ser el Programa Òmnia els propers anys.
Perquè fem un procés participatiu?
Volem treballar i debatre amb vosaltres per a:
1.- Escoltar i compartir què ha representat l'Òmnia per les persones i el territori.
2.- Adaptar el programa Òmnia a la nova realitat social i al nou entorn tecnològic. Per a això, aspirem a fer una diagnosi compartida amb tots aquells que formeu part del programa.
3.- Introduir la innovació no només tecnològica sino social. Posant en valor el capital social, la participació i les estratègies comunitàries.
4.- Adquirir nous aprenentatges i metodologies aplicables a altres polítiques públiques de caràcter transversal.
Eixos del debat
El procés participatiu s’estructura al voltant de 4 grans eixos temàtics per donar resposta als objectius plantejats.
· Línies de treball del programa òmnia. Per aconseguir els objectius del programa Òmnia, fins ara era clau potenciar l’aprenentatge, l'ocupabilitat i l acció comunitària. L’objectiu de treballar aquest eix és veure si cal continuar en la mateixa direcció o incorporar altres línies de treball.o interralacionar-les Cal preguntar-se si cal seguir en línies de treball predeterminades o s'avança cap a l'autonomia metodologica de cadascun dels punts sota un unic marc conceptual?
· Rols dels actors del Programa Òmnia. En aquest punt es vol definir els rols dels actors implicats en el programa: dinamitzadors/es, entitats gestores, administracions públiques i usuaris. Cal debatre si calen més actors?
· Metodologia d’intervenció comunitària i treball en xarxa. La “Xarxa Òmnia” és un programa preventiu, socioeducatiu, comunitari i de suport a col·lectius amb major risc de vulnerabilitat. Per assolir aquests objectius el programa Òmnia utilitza la metodologia de la intervenció comunitària que, a través de la participació, el treball en xarxa i la transformació social busca la millora de la qualitat de vida de les persones i la construcció d’uns barris més acollidors i habitables. Com ha de relacionar-se el Punt Òmnia amb el seu entorn?
· Afavorir la inclusió social a través de l’ús de les TIC. És objectiu del programa posar les TIC al servei de les persones. Com es pot possibilitar que les noves tecnologies millorin la vida de les persones?
Com podeu participar-hi?
Us proposem diferents tipus de participació en funció del moment del procés participatiu.
1a fase. Diagnosi: en quin punt estem?
Abril – Juny 2019
Hi ha una primera fase de participació, on es vol fer un anàlisi de l’impacte que ha tingut el programa Òmnia en els seus 20 anys d’existència. Per a això, s’han elaborat 3 qüestionaris: un adreçat als i les Dinamitzadores, un adreçat a Entitats gestores i un altre a Participants del programa. S'estan explotant les dades dels tres primers qüestionaris. Una vegada fet l'anàlisi s'emetrà l'informe corresponent.
La informació que es reculli a través dels qüestionaris ens servirà com a punt de partida dels debats presencials.
· 2a fase. Deliberació: treballem el futur dels òmnia
Juliol – Novembre 2019
Us proposem diferents opcions per incidir en el debat sobre com han de ser els Òmnia del futur.
[Aquesta fase estarà activa a partir de juliol de 2019]
o Venint a una sessió de debat. Participa a una trobada on deliberarem sobre com han de ser els òmnia del futur.
o Participant online! Connecta’t a participa.gencat.cat i deixa’ns els teus comentaris.
o Organitzant una sessió de debat autogestionada. Organitza una sessió entre els teus companys i participants dels punts òmnia i fes-nos arribar les vostres conclusions.
L’objectiu és debatre i rebre aportacions al voltant dels 4 eixos proposats.
Què farem amb totes les aportacions rebudes?
Un cop recollides totes les aportacions, la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària explicarà els resultats d’aquest treball. Indicarà quines accions s’incorporen i quines no i perquè, per tal de construir el nou Programa Òmnia.
Més sobre el Programa Òmnia
Si vols saber més sobre el Programa Òmnia, pots consultar el web d'Òmnia.
Documents relacionats
En aquesta carpeta trobareu tot el material necessari per preparar i desenvolupar una sessió autogestionada amb un grup de participants (usuaris/àries) del vostre Punt Òmnia.
En aquesta carpeta trobareu tot el material necessari per preparar i desenvolupar una sessió autogestionada amb un grup de professionals (dinamitzadors/es, educadors/es, monitors/es, etc.) del vostre Punt Òmnia i territori d'actuació..
En aquesta carpeta trobareu tot el material necessari per preparar i desenvolupar una sessió autogestionada amb un grup de participants (usuaris/àries) infants i adolescents del vostre Punt Òmnia.
Compartir