Ayuda
Son debates estructurados en torno a políticas públicas para incorporar las voces de la ciudadanía en las decisiones del Gobierno.
Puedes hacer tus aportaciones en línea, asistir a sesiones presenciales o consultar las aportaciones de otros participantes.
Fases del proceso
Quina és la finalitat d’incloure la participació?
En aquest procés participatiu es vol conèixer quines són les necessitats, expectatives i opinió de la ciutadania envers la nova normalitat, després del confinament derivat la pandèmia de COVID-19.
Com es farà?
Amb un aixecament massiu de dades relacionades amb l’opinió, les necessitats i les expectatives des del punt de vista de la ciutadania, les persones amb necessitats de salut específiques i el món local envers la nova normalitat, després del confinament derivat la pandèmia de COVID-19.
En quin context es planteja la participació?
El 25 de febrer de 2020 arriba la pandèmia per coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. A partir de llavors es desencadenen una sèrie d’actuacions per aturar-la i tractar la salut de la població catalana. El 16 de març es confina a tota la ciutadania del país a les seves cases per evitar la transmissió d’aquest virus i evitar nous contagis. Després de quasi dos mesos confinats, el 2 de maig comença la desescalada i les fases de desconfinament. Davant aquesta situació, el 25 d’abril es presenta el document “Pla de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat” aprovat pel Comitè de Direcció PROCICAT.
En aquest document es presenta a la participació ciutadana com un punt clau a l’hora de tenir en conter en la presa de decisions. S’observa a través d’afirmacions com la següent:
“Consolidar i millorar una perspectiva de participació ciutadana (“community engagement”) en la gestió de la crisi. La creació d’espais de diàleg transparents, veraços, oberts i inclusius i la implicació d’entorns col·laboratius per comunitats d’interès la reforça la confiança, la participació social i la solidaritat comunitària”.
Altres òrgans com el Consell Assessor de Salut també posen de manifest que davant del futur que es planteja en el sistema de salut la ciutadania té un paper important:
Reconèixer i aprofitar la capacitat de corresponsabilitat demostrada per la ciutadania incorporant-la en els processos d’identificació d’aspectes a millorar del sistema.
Per tot això i seguint la dinàmica de la Secretaria d'Atenció Sanitària i Participació es planteja crear un espai públic on la ciutadania pugui expressar la seva opinió a través d’una enquesta per recollir la seva veu respecte a la situació que estan vivint actualment.
Fase participativa on es recollirà l’opinió, expectatives i necessitats de la ciutadania envers el procés de represa, després del confinament derivat de la pandèmia de COVID-19, per a incorporar-les a la presa de decisions del Departament de Salut a través del qüestionari penjat en aquest portal.
El retorn de la participació es farà amb un document que inclogui els escandalls de:
Necessitats detectades en el sistema sanitari en relació a la pandèmia de la COVID-19.
Salut en la "Nova Represa"
#salutnovanormalitat Recollint opinions, necessitats i expectatives per a gestionar la salut durant la nova represa post-confinament COVID-19
Acerca de este proceso
Voleu opinar sobre com serà el futur del sistema de salut català durant la represa post-confinament COVID-19?
Aquest projecte neix de la necessitat detectada pel Departament de Salut de donar veu a la ciutadania i a les seves necessitats i inquietuds dintre la situació actual en la que vivim. En el moment actual de desconfinament on s’estan prenent les mesures per tornar a la vida d’abans, es posa de manifest que les persones tenen molt a dir...
Arrel de la publicació del document del “Pla de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat” i de la feina realitzada pel Consell Assessor de Salut, es posen de manifest una sèrie d’eixos on es parla de sistemes d’escolta, retorn i participació ciutadana. Segons el document, es necessari:
Establir canals i espais de diàleg, participació i retorn amb la ciutadania i agents socials.
Centrar la intervenció especialment en els grups que han vist més vulnerats els seus drets i condicions de vida. Els eixos de desigualtat com l’edat, el gènere, la diversitat funcional, l’ètnia i la condició de migrant, entre d’altres, generen situacions molt diverses.
Poden ser oportunes accions diversificades en funcíó de cada grup de població.
Incloure una perspectiva psicosocial.
Community engagement de la ciutadania (participacíó, solidaritat, confiança, implicació/fatiga...).
Reconèixer i aprofitar la capacitat de corresponsabilitat demostrada per la ciutadania incorporant-la en els processos d’identificació d’aspectes a millorar del sistema.
És per això que neix aquest procés participatiu, on es convida a la ciutadania a compartir la seva experiència, necessitats i expectatives davant la seva situació i així ajudar al Departament de Salut a donar eines per adequar la situació a la ciutadania tenint en compte la seva opinió.
Objectius
Conèixer les preocupacions, l’opinió, necessitats i expectatives dels diferents agents en la gestió de la nova normalitat després del període de confinament derivat de la pandèmia generada per la COVID19.
Incorporar-les a l’estratègia de gestió de la nova normalitat.
Fer-los partícips d’aquesta estratègia.
Com es durà a terme?
Espais estables de participació
A través d’un focus grup telemàtic es durà a terme una detecció de necessitats i expectatives vers la nova normalitat a què haurà de donar resposta el sistema de salut. A partir d’aquest grup de treball es dissenyarà una enquesta telemàtica, de la que es farà difusió en els àmbits d’acció de cada espai de participació.
Món local
A través d’un focus grup telemàtic es durà a terme una detecció de necessitats i expectatives vers la nova normalitat a què haurà de donar resposta el sistema de salut. A partir d’aquest grup de treball es dissenyarà una enquesta telemàtica, de la que es farà difusió a la resta de representants del món local que no hagin estat interlocutats en el focus grup telemàtic.
Ciutadania
A través de la recollida de dades dels dos focus grups es dissenyarà una enquesta que reculli tots els eixos identificats. Un cop dissenyada es farà una difusió a la totalitat de la ciutadania a través del portal telemàtic participagencat.cat.
Compartir