Aquest projecte neix de la necessitat detectada pel Departament de Salut de donar veu a la ciutadania i a les seves necessitats i inquietuds dintre la situació actual en la que vivim. En el moment actual de desconfinament on s’estan prenent les mesures per tornar a la vida d’abans, es posa de manifest que les persones tenen molt a dir...
Arrel de la publicació del document del “Pla de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat” i de la feina realitzada pel Consell Assessor de Salut, es posen de manifest una sèrie d’eixos on es parla de sistemes d’escolta, retorn i participació ciutadana. Segons el document, es necessari:
Establir canals i espais de diàleg, participació i retorn amb la ciutadania i agents socials.
Centrar la intervenció especialment en els grups que han vist més vulnerats els seus drets i condicions de vida. Els eixos de desigualtat com l’edat, el gènere, la diversitat funcional, l’ètnia i la condició de migrant, entre d’altres, generen situacions molt diverses.
Poden ser oportunes accions diversificades en funcíó de cada grup de població.
Incloure una perspectiva psicosocial.
Community engagement de la ciutadania (participacíó, solidaritat, confiança, implicació/fatiga...).
Reconèixer i aprofitar la capacitat de corresponsabilitat demostrada per la ciutadania incorporant-la en els processos d’identificació d’aspectes a millorar del sistema.
És per això que neix aquest procés participatiu, on es convida a la ciutadania a compartir la seva experiència, necessitats i expectatives davant la seva situació i així ajudar al Departament de Salut a donar eines per adequar la situació a la ciutadania tenint en compte la seva opinió.
Objectius
Conèixer les preocupacions, l’opinió, necessitats i expectatives dels diferents agents en la gestió de la nova normalitat després del període de confinament derivat de la pandèmia generada per la COVID19.
Incorporar-les a l’estratègia de gestió de la nova normalitat.
Fer-los partícips d’aquesta estratègia.
Com es durà a terme?
Espais estables de participació
A través d’un focus grup telemàtic es durà a terme una detecció de necessitats i expectatives vers la nova normalitat a què haurà de donar resposta el sistema de salut. A partir d’aquest grup de treball es dissenyarà una enquesta telemàtica, de la que es farà difusió en els àmbits d’acció de cada espai de participació.
Món local
A través d’un focus grup telemàtic es durà a terme una detecció de necessitats i expectatives vers la nova normalitat a què haurà de donar resposta el sistema de salut. A partir d’aquest grup de treball es dissenyarà una enquesta telemàtica, de la que es farà difusió a la resta de representants del món local que no hagin estat interlocutats en el focus grup telemàtic.
Ciutadania
A través de la recollida de dades dels dos focus grups es dissenyarà una enquesta que reculli tots els eixos identificats. Un cop dissenyada es farà una difusió a la totalitat de la ciutadania a través del portal telemàtic participagencat.cat.
Compartir