Contingut de la iniciativa i aspectes principals
L’article 31 de la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic crea la Taula Social del Canvi Climàtic i en determina la seva naturalesa d’òrgan col·legiat adscrit al departament competent en matèria de canvi climàtic i amb la funció de canalitzar la participació, la informació i la consulta a les entitats i organitzacions més representatives del teixit social, econòmic i ambiental de Catalunya sobre les polítiques climàtiques.
Les funcions que corresponen a la Taula Social del Canvi Climàtic són les següents:
a) La formulació de propostes d’actuació en matèria de polítiques climàtiques.
b) L’anàlisi i la formulació de propostes sobre la planificació climàtica, sobre les actualitzacions i revisions de la dita planificació, sobre els marcs estratègics de mitigació i adaptació i en matèria de pressupostos de carboni.
c) La formulació de propostes a la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic i qualsevol altra funció consultiva que li sigui encomanada.
La composició i el règim de funcionament de la Taula Social del Canvi Climàtic s’han de determinar per reglament.
Objectius de la iniciativa
Amb aquesta consulta el que es vol és:
Detectar si la redacció dels objectius i funcions d’aquesta Taula a la Llei 16/2017, no generen cap mena de dubte i en cas que així sigui poder esmenar-ho en el desenvolupament reglamentari.
Avançar en quina ha de ser la seva composició de forma que sigui una representació equilibrada de les diferents parts interessades.
Establir un règim de funcionament flexible, àgil, eficient i que permeti el debat, l’intercanvi d’informació i també la presa d’acords en tots aquells temes rellevants en matèria de canvi climàtic,
Garantir una certa seguretat jurídica.
Mecanisme de participació: Debat obert
1.- Considera que s’ha descrit adequadament l’objecte? Creieu que les funcions descrites a la Llei en relació a la Taula necessiten d’algun tipus d’aclariment?
2.- Quin és el nombre de membres de la Taula que considera més idoni? Considera que és més important assegurar que tots els col·lectius estiguin representats encara que això impliqui un nombre elevat de membres, o creu que s’ha de prioritzar la vessant més executiva i per tant acotar el nombre de representants per facilitar el debat i la presa de decisions?
3.- Considera oportú la possibilitat que la Taula pugui crear grups de treball per temes específics? En cas afirmatiu aquests grups han d’estar formats només per membres de la Taula o s’hi podria convidar a persones/entitats que no en formen part? Fins a quin punt això incideix en la resposta que ha donat a la pregunta anterior.
4.- Quina creu hauria de ser la periodicitat de les reunions d’aquesta Taula?
Compartir