" class="part-icon-bars">

Regulació dels vigilants municipals

#seguretat, administració local Consulta pública prèvia relativa al Projecte de decret de regulació dels vigilants municipals

Fase 1 de 1
Propostes 18/03/2024 - 18/04/2024
Fases del procés

Propostes Associació de Guàrdies, Agents i Vigilants Municipals de Catalunya

17/04/2024 07:58  
Número d'adhesions89

Referència: II-PROP-2024-04-88681
Versió 2 (de 2) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/vigilantsmunicipals/f/4062/proposals/88681/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/vigilantsmunicipals/f/4062/proposals/88681/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

5 a favor (12.5%)

member-avatar ALEIX

A favor  Crec que ja es hora de regular-los i reconvertir-los en PL, ja no estem als anys 80 i els ajuntaments se’n aprofiten. Perquè mentrestant els ajuntaments faran amb ells el que vulguin i la gent que volem una assistència per part d’ells als municipis mes petits, ens veiem afectats perquè mossos ve quan volen i els tracten com si no fossin res (menys quan els hi interessa i a sobre no queda registrat enlloc). Equipeulos bé, tant seguretat com legislativament, perquè un municipi petit tothom sap que mossos no sap empatitzar de la mateixa forma i no sap on ha d’anar, es sap que els primers en arribar son ells sempre!! Interior no inventeu i no denigreu mes als guàrdies municipals, sense ells mossos no arribaria mai en lloc!

0 en contra (0.0%)

Cap comentari amb vots

Conversa amb Victor

Al meu pare es que els agents municipal s’haurien de equiparar a les policies local o com els agents de la resta de les autonomies, reconversió o continuar amb la llei 2/86 que on no hi hagi policies locals els agents faran les mateixes tasques, mes col·laboració per part de MMEE

Penso exactament el mateix on a la 2/86, els vigilants, potser no explícitament, però si implícitament són Forces i Cossos de Seguretat.

Estic completament d’acord i en cas de no reconversió tenim que ser reconeguts com a cossos de seguretat

Editat

Interior hauria d'unificar els criteris dels vigilants a tots els pobles. No pot ser que hi hagi pobles que utilitzin aquesta figura per tindre "chicos para todo" i en condicions laborals il·legals.
Una vegada regulat això, se'ls ha d'aprofitar i que els ciutadans dels pobles on dónen servei no es vegin mermats en quan a seguretat i això passa per dotar-los de formació, d'eines i de funcions que d'altra banda la 2/86 ja els atorga.
Reconversió a Policia Local amb garanties pels agents i pels ciutadans i de passada reforçar un sistema de seguretat pública de Catalunya insuficient i que arriba de manera precària els pobles!!

Simplement regular correctament la nostre figura i tenir coneixement de les tasques que realitzem dia a dia.

No veig l'arxiu adjunt amb les propostes de l'AGAVM.
Crec que el camí més llògic és la conversió dels vigilants a policies locals.
Editat

Ja no estem en l'any 1991, estem en 2024, la societat ja no és la mateixa, la criminalitat i delinqüència actual tampoc. Simplement, s'ha de pensar en el ciutadà i que avui dia els primers a arribar (i en moltes ocasions únics) als incidents (molts d'ells derivats de la sala de Mossos per manca de patrulles) són els guàrdies municipals, on duen a terme la primera actuació i les primeres diligències (traspassant-les posteriorment al cos competent de mossos), per tant, s'han de dotar a aquests funcionaris de les eines pertinents (per tal de garantir la seva seguretat personal), reconèixer les funcions que fan dia a dia tant com a col·laboradors de Mossos en matèria de seguretat ciutadana, com també en matèria de trànsit com a cos competent dins de nucli urbà.
Tots els municipis tenen dret a la seguretat, dona el mateix de quants habitants estiguem parlant.
Tanmateix, s'hauria de regular l'accés i categoria a aquest cos.

Primer s'ha de fer una llei que reconegui la figura tal com és i si aquest no fos el cas, llavors fer la reconversió de tots els agents que tinguin els requisits acadèmics i als que no donar-los un temps per obtenir-los o donar l'opció de qui no vulgui quedar-se com a guàrdia i extingir la seva plaça quan es jubili.

Conversa amb ANTONIO

Els Guàrdies Municipals, a ulls de la ciutadania són una policia més. Quan una persona requereix aquest servei local, espera una solució a un determinat problema, que molts cops no se li pot donar de forma directa i ràpida perquè es tracta d'incidents que posen en risc la multitud de patrulles unipersonals que hi ha a Catalunya, i les quals haurien d'estar prohibides. Tot i això, la voluntat i vocació de la gran majoria d'agents, fa que donin resposta a tota mena d'incidents, igual que ho faria una Policia Local. Pel que fa a l'estadística d'augment de la criminalitat i armes blanques, s'ha de ser conscient que un/a Guàrdia Municipal no pot dur una arma de foc avui dia, el que fa que davant d'un atac contra l'agent o contra terceres persones, pugui resultar fatal. Han de fer la majoria de tasques que faria una Policia Local, però amb una inseguretat física i legal molt important. Recordem que molts incidents es troben fent patrullatje. No a requeriment on es pot contactar a Mossos.

A més, cal recordar que els Guàrdies Municipals se solen trobar en pobles on la distància amb la Comissaria de Mossos més propera pot superar fàcilment els 20 minuts. El que fa que en moltes ocasions s'hagin de veure sols i sense mitjans al seu abast, davant una situació de risc durant uns minuts que poden ser vitals. Per això en aquests pobles, s'ha de reforçar la seguretat, ja que tothom en té dret, visqui on visqui. Aquest factor també sol ser aprofitat per qui es dedica a la delinqüència, tenint-ho més fàcil que mai dur a terme un acte delictiu.

O ens equiparen com qualsevol policia local de Catalunya o que ens regulin a lo que creguin convenient, sabent que estem al 2024. Salut

Ja no estem en l'any 1991, estem en 2024, la societat ja no és la mateixa, la criminalitat i delinqüència actual tampoc. Simplement, s'ha de pensar en el ciutadà i que avui dia els primers a arribar (i en moltes ocasions únics) als incidents (molts d'ells derivats de la sala de Mossos per manca de patrulles) són els guàrdies municipals, on duen a terme la primera actuació i les primeres diligències (traspassant-les posteriorment al cos competent de mossos), per tant, s'han de dotar a aquests funcionaris de les eines pertinents (per tal de garantir la seva seguretat personal), reconèixer les funcions que fan dia a dia tant com a col·laboradors de Mossos en matèria de seguretat ciutadana, com també en matèria de trànsit com a cos competent dins de nucli urbà.
Tots els municipis tenen dret a la seguretat, dona el mateix de quants habitants estiguem parlant.
Tanmateix, s'hauria de regular l'accés i categoria a aquest cos.

som la policia local de facto, la policia local dels pobles petits.

La delinqüència actual no és la dels anys 90, i la figura del Guàrdia Municipal tampoc. La majoria de plantilles s'han professionalitzat, tant en qüestió d'imatge, de recursos o de formació (la majoria sufragada pels mateixos agents), han intentat adaptar-se a les necessitats que requereix i els exigeix la ciutadania, però massa sovint es troben amb les traves que posa la pròpia administració. S'han de reconèixer explícitament les taques que realitzen aquests cossos, i adaptar la legislació actual per a que puguin desenvolupar les mateixes amb prou garanties, tant per ells com per a terceres persones, que, en definitiva, és a qui dirigeixen els seus serveis. Se'ls ha de permetre que es dotin de les mateixes eines i recursos que qualsevol altre policia, amb les garanties de control i supervisió que calguin per a que puguin desenvolupar les funcions que els otorga tot el conjunt de legislació actual. Els guàrdies municipals són la policia dels pobles petits i així se'ls ha de reconèixer

La realitat es que operativament som un cos de policía, la legalitat es diferent, moltes poblaciones desitjarien una policía local, pero a criteri d’habitants no es pot, el CME s’ha de fer càrrec, pero no tenen prou efectius.
No hi ha prou pressupost per cobrir les necessitats d’inseguretat.
Fem dels cossos de vigilants una policía, que puguin accedir a tota la formació, i aixi donar un servei homogeni a tot el territori, doteu d’armilles, spray de pebre o pistoles per poder repel•lir un atac, son figures d’autoritat i son objectius més vulnerables davant una societat cada cop més contestataria

Conversa amb CRIST MANEL

A Catalunya tenim més de 500 agents i estan a uns 150 municipis dels quals no tenen Policia local, per aquests municipis la nostra seguretat, protecció, autoritat de referència, els primers a arribar a les necessitats dels ciutadans és la guàrdia municipal que com es pot comprovar fan la mateixa feina que la policia local, són la policia dels nostres pobles. Tenint en compte la igualtat que s'ha de tenir entre els ciutadans, tenim dret a tindre un cos de seguretat el mateix dret que les ciutats o fem ciutadans de 1ª i de 2ª. A Catalunya necessitem una regulació correcta com han fet altres comunitats autònomes amb molt bon resultat. Desprès de 33 anys amb una llei fem-ho be d'una vegada

👏👏👏👏👏

Ja som policies, som la policia dels pobles petits, però com sempre la generalitat dona pals de ceg.
Som la policia que depèn de comissaries a més de 20 minuts, la que arriba primer, la que la sala ens comissiona mentre no arriben les patrulles de CME.
La que patrulla el municipi i es troba de tot de cop i volta.
La gran majoria som unipersonals.
Tenim la llei 2/86 que ja ens regula, no volem invents nous, ja està tot inventat, la gent del poble ens coneix com la seva policia, la que truca i sap que arriba en un tres i no res, estem orgullosos de ser el que som i estem orgullosos de col·laborar amb CME.
Però no estem orgullosos del menyspreu per part de la generalitat, tenim les competències de trànsit en el nucli urbà, però no tenim accés a les eines de la DGT, SIP/NIP.
Volem accés al sistema policial.
Volem una Xarxa Rescat on després de demanar unes dades no ens diguin no podem donar dades que sou Vigilants.

Editat

Volem una Xarxa Rescat on puguem demanar ajuda i ni ens contestin, i no es faci el silenci i hem de tirar de telèfon.
Volem formació.
Volem eines de defensa.
Volem eines jurídiques com les policies locals, som les policies locals dels pobles petits.
Volem suport de les institucions.
Molts de nosaltres venim de ser policies locals, ja tenim número SIP, però no tenim accés, molts ja venim molt formats, però sempre volem més formació i la paguem de la nostra butxaca.
Volem que la Generalitat pensi que tenen 500 Guàrdies més a la seva disposició amb totes les garanties jurídiques que ens atorga la 2/86, que diu on no hi hagi policia local seran els Vigilants, Guàrdies, Agents, Vigilants Municipals els encarregats de tot, sense cap incís, com intenta retallar la 16/91.
No cal passar a ser Policies Locals, per manca d'habitants i per manca de pressupost.
I trèieu el nom d'Agutzils que ja és anacrònic.
També vull agrair als agents i comanaments de CME que ens tracten com a iguals.

Reconversión

Crec adient el reconeixement de Policia amb denominació Guàrdia Municipal. Si no, reconversió PL amb curs pont al ISPC en ambdós casos. Eliminar art 13 de la 16/91 i incloure,ns a l,art 11.

Estem al segle XXI, concretament l'any 2024. Però és que ningú s'adona de la realitat dels carrers, de la inseguretat dels pobles, de la falta de policia al carrer, de la delinqüència que estem suportant durant anys i què els mossos d'esquadra arriben quan arriben. Crec que ja és hora que ens reconeguin com a policies i regular-nos com toca. Ja comença a ser hora que vegin la feina que fem i deixin de tenir-nos a l'ombra resolent molts problemes que a més no els veuen o no els volen veure.

Reconeixement o reconversió a Policia sota la denominació de guàrdia municipal amb tot el que comporta en l'àmbit legislatiu i relatiu a la formació.
Adaptació a les necessitats modernes en l'àmbit de recursos i eines a disposició dels agents donat la realitat operativa dels cossos de guàrdia municipal.

Reconversion como en otras comunidades sin examen ni nada que bastante experiencia tienen los compañeros en la calle como para hacer más exámenes somos policías de pies a la cabeza, y hace falta que se reconozca nuestra labor ya está bien de ser mirados con desprecio o como si fuéramos policías de segunda y la población se merece tener una seguridad real!!

Ley Orgánica 2/1986, de 13 de marzo, de Fuerzas y Cuerpos de
Seguridad.
Artículo 51:
En los municipios donde no exista policía municipal, los cometidos de ésta serán
ejercidos por el personal que desempeñe funciones de custodia y vigilancia de bienes,
servicios e instalaciones, con la denominación de guardas, vigilantes, agentes, alguaciles o
análogos.

Definición de Policía según la RAE:
Cuerpo encargado de velar por el mantenimiento del orden público y la seguridad de los ciudadanos, a las órdenes de las autoridades políticas.

Conversa amb daniel

El colectivo vigilante municipal tiene que desaparecer y reconvertirse en policía local, con todas sus ventajas economicas y juridicas

The Roblox agent that people want the most is delta executor website. Anyway it has quite recently been open for two or three months, its commonness has beated that of the Roblox adventures https://deltaexploits.com/ https://waveexecutor.net/

Krnl is an entirely steady and trustworthy agent that seldom crashes. The dependable Ice Bear, who has previously created a few real cheats, likewise produced this Krnl. https://krnl.vip/

Reconeixement o reconversió.
Un col·lectiu oblidat per Interior, amb una inestabilitat jurídica la qual crea una inseguretat, no només per els propis agents, també per la ciutadania dels pobles petits de Catalunya.
Per a ells, els veïns dels nostres municipis, som la policia del seus pobles.

Editat
A favor  

Crec que ja es hora de regular-los i reconvertir-los en PL, ja no estem als anys 80 i els ajuntaments se’n aprofiten. Perquè mentrestant els ajuntaments faran amb ells el que vulguin i la gent que volem una assistència per part d’ells als municipis mes petits, ens veiem afectats perquè mossos ve quan volen i els tracten com si no fossin res (menys quan els hi interessa i a sobre no queda registrat enlloc). Equipeulos bé, tant seguretat com legislativament, perquè un municipi petit tothom sap que mossos no sap empatitzar de la mateixa forma i no sap on ha d’anar, es sap que els primers en arribar son ells sempre!!

Interior no inventeu i no denigreu mes als guàrdies municipals, sense ells mossos no arribaria mai en lloc!

Reconversió!!!! Reconeixement!!!
I que es deixin d'invents!!!
Que estem a l'any 2024, prou de jugar amb la seguretat dels ciutadans i dels mateixos agents, patrulles unipersonals, sense medís ni recolzaments.
Ja ni a prou del menyspreu de la Generalitat vers als agents dels municipis petits.

A favor  

Els Guàrdies Municipals som la policia dels pobles petits, els pobles on el Cos de Mossos d'Esquadra no arriba, som la primera línia davant les emergències, incendis, atenció sanitària, seguretat ciutadana...
Penso que ens hem guanyat de sobra la condició de POLICIA ja que sempre fem tot pels ciutadans, tot i que els de dalt ens menyspreen, nosaltres seguim a peu de canó, donant un servei al ciutadà/ana com a POLICIES.
Per tant, ja que diàriament fem funcions de POLICIA, s'ens ha de reconèixer aquesta condició o reconvertir a totes les Guàrdies Municipals a Policies Locals, però no pot seguir la cosa així.

Al final es aprofitar agents.... Reconversió ja! Al final en moltes comunitats s'ha fet... Ja se voleu nomes la policía de la Generalitat...Dons no arriben a tot i menys al pobles mes petits

Sincerament crec que el nostre col•lectiu ha de fer el traspàs a policia local, amb el seu procediment de conversió. Fem practicament les mateixes funcions y som els primers en atendre i arribar al problema i al ciutadà. Depenem de MMEE però ells no arriben ni a tot ni al moment i moltes vegades ni arriben. Estem fent tasques de policies sense ser-ho i a mes sense protecció ni formació. La Policia “low- cost” dels pobles, infravalorats pels propis ajuntaments, que s’aprofiten i que son els primers que no ens reconeixen, però si ens demanen que fem tasques policials i també se’ns jutja com als policies.

La figura del vigilante municipal debe desaparecer, estamos haciendo las mismas funciones que la policía local y debemos ser reconocidos como tal, con todo lo que conlleva, tener una formación continuada..con su jubilación anticipada...tener mismos derechos y obligaciones, sin más.

A favor  

ESTIC a favor de la proposta de l'associació i dit això crec que només hi ha dos camins, un és constatar legalment les funcions que molts ja fem i que pràcticament són les d'una policia local i que de facto ja es diu en les 2/86 que als pobles on no hi ha PL realitzem nosaltres les funcions. També cal regularitzar i homogeneïtzar els temes de formació, mitjans, categoria laboral (C2 MINIMO) i sous dignes.
Una altra seria passar a PL, cosa no tan difícil i serveixi com a exemple els cursos pont que es van fer en la EPC (ISPC) en els 90 per a regularitzar la situació dels que van entrar abans de la 16/91 i abans del curs bàsic. (Curso de capacitació per a Policies Locals)

A favor  

Departamentbd'Interior, desperta ja i dona als pobles petits la policia que es mereix, ja que paguen impostos com tots.
No heu pensat que molts GM saben mes per l'experiencia d'estar al carrer en patrulla unipersonal i sense mitjants que molts policies que pasen per lPSC?
Fa uns quants anys a Bcn, els "Serenos" van pasar directament a la GUB, als pobles d'Espanya s'ha fet la reconversió dels VM a PL perque la figura en plé segle XXI està obsoleta.
Perquè els politics Catalans teniu que anar sempre a la contra de la resta y vetar als pobles del que necesiten?
Prou dels abusos dels Ajuntaments i la seva policia low cost.
REGULACIO DIGNA JA!!!!

Conversa amb PURA CONCEPCION

Bé doncs no hi ha gaire més a dir del que ja han comentat anteriorment.
El tema és ben senzill, la figura del nostre col·lectiu ha perdurat en el temps tan desemparada per manca d’interès en regularitzar-la “com deu mana” per part d’Interior i Ajuntaments corresponents.
Increïble és que sense tenir les eines necessàries, com accés al NIP, etc. per realitzar la nostra feina sense haver d’estar mendigant informació als companys de PL o que l’operador de RESCAT qüestioni l’ús que podem fer de les dades segons qui toqui a sala, i un llarg etc. Al nostre dia a dia, encara no ens han tret la Il·lusió i les ganes de complir la nostra tasca als pobles petits.
Sense garanties, sense una formació on es valori a tots i cadascun dels companys els quals ni tan sols poden accedir a la jubilació anticipada, per exemple.
Polítics locals que no tenen ni idea en què consisteix la llei 16/91 ni la 2/86 i el pitjor no hi ha cap interès en saber-ho.

Només volem treballar coi!! Treballar amb garanties i mitjans, res més.
El ciutadà veu en nosaltres una figura propera, que arriba el primer al lloc, que coneix cada racó del territori, que sap la problemàtica de cada zona… que respon a les seves demandes sense queixar-se d’anar sol en patrulla unipersonal.
Mal remunerat i mal mirat per qui ha de vetllar per nosaltres.
Què més volem oi?? Ahhh si, una petita cosa insignificant que s’anomena RESPECTE. Pel nostre col·lectiu i per cada un dels integrants d’aquest.
Què voleu que us digui més? Total… us és ben igual tot. Fins ara mai heu demostrat cap interès al respecte.
I el que em pregunto, què en fareu de les respostes que esteu rebent? On aniran? Fareu com sempre? Depèn qui tingui els fils a la teulada… com deia Sangtrït.

Lo mismo si que les interesan las respuestas y esta vez hacen caso, seria jodido quedarse sin casi 500 efectivos por una temporada.

Ja es hora que passem a ser policía local ja esta be de ser la policía low cost, estem sempre els primers i el ciutada et demana que siguis tu el que solucioni el problema! Som policies i ja es hora que això cambii

Conversa amb Victor Jose

La figura del "vigilant municipal" és obsoleta, insuficient e inadequada, a més de mal recollida i amparada. Model perquè ajuntaments, facin lo que vulguin. S'ha de reconvertir a policia local, amb certs condicionants i un temps prudencial per la extinció. Falten eines legislatives per tindre seguretat jurídica. Falta formació (un mínim de 3 mesos) per tindre millors capacitats de treball. Falta pertànyer a Forces i cossos Seguretat clarament, ja que col·laborem i contribuïm de la seguretat pública municipal. Som els primers en el món local, per conèixer el territori i pel temps de reacció a qualsevol incidència. Falta la dotació de epi's o medis d'autoprotecció, com anar armats. Ja sigui com el personal de seguretat privat amb una llicència com la "C", ja sigui amb la obtenció de la mateixa via curs policial d'escola. Els ciutadans de municipis petits no tenen menys drets a la seguretat que als que viuen a grans urbes.

Ui!! El que has dit!! Anar armats!!! Si es pensen que anireu fotent trets a tort i a dret, no veus que els guàrdies aquests són uns eixelebrats?! 😂

A favor  

Jo tambè estoy dacord amb el que diu l'associació. Som els primers en arribar quasi be sempre al lloc dels fets, els ciutadans ens coneixen i ens truquen a nosaltres primer ja siguin robatoris, vilencia domestica, baralles, etc. Som la policia del poble i ME ve, si ve i quan ve. I per tant necessitem les eines, cobertura juridica i material policial adequat al respecte no nomès ser policies per el prodiment disciplinari. No ens oblidem de que ens mereixem tambè uns sous dignes ja que la delinquencia ja no es com als anys 80 o 90...

Reconeixement com a cos policial. Som la policia dels nostres pobles agradi o no agradi i estem fent tasques de policia.
El propi cos de CME ens demana anar a alarmes, robatoris positius, baralles etc per alguna cosa serà.
Som un grup de 500 que és coneix el territori i el voleu deixar perdre.
No volem treu-re protagonisme a cap altre cos, simplement el nostre reconeixement, per tant tenim que formar part de la seguretat pública de Catalunya com els altres cossos.
Es per tant que tenim que tindré dret a la formació igual que els altres cossos, eines per la nostre defensa i dels ciutadans, com la jurídica, anar uniformats com la policia local.
Per què una cosa esta molt clara som els primers en arribar i els que tenim que fer front a la situació fins l´arribada d´ una patrulla de CME que no és inmediata i pot trigar molts minuts .
Es per això que una reconversió del cos Guàrdies Municipals seria el més factible com s´ha fet en altres llocs.

Per què si en altres llocs s´ha fet la reconversió per què aquí no és pot?
Solament falta voluntad en fer les coses.

Actualment la guàrdia municipal és la policia local baix cost dels ajuntaments petits, amb la permissibilitat de la Generalitat per la manca d'efectius del cos de mossos d'esquadra en l'àmbit de la proximitat.
Crec que haurien de tenir les mateixes obligacions i els mateixos drets, ja que dia darrere dia s'ho estan guanyant al carrer com un policia més.

Realitzem les mateixes funcions que la policies locals amb menys mitjans amb menys formació i amb serveis unipersonals, ja és hora que se'ns reconegui, merem que ens valorin més!!

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...