Vins Vinents neix de la voluntat manifesta de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Associació Vinícola Catalana (AVC) d’organitzar un gran congrés sectorial per proposar estratègies de futur, amb l’acord del Consell Assessor de l’INCAVI, format per les dotze denominacions d’origen catalanes, JARC, Unió de Pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Institut del Cava, Pimecava, ACC1Ó, Prodeca i els Departaments d’Agricultura, Empresa i Coneixement, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L’objectiu és debatre els principals reptes del sector vitivinícola de Catalunya en el marc 2020 – 2030 per donar un nou impuls al vi català amb la implicació de tots i totes.
Fases del procés
Vins Vinents serà un procés obert i participatiu que s’estructura en les següents fases:
(amb motiu de la crisi sanitària s'ha modificat el funcionament)
Fase 1 – Grups de Treball (desembre 2019 – febrer 2020)
Quatre grups de treball, un per cada àmbit, formats per una trentena de persones escollides pel Consell Assessor de l’INCAVI, debaten de forma interna els reptes i les oportunitats del vi català en diferents trobades i sessions participatives. Tota la documentació fruit d’aquestes sessions de treball serà pública en aquest espai de participació.
Fase 2 – Jornades Obertes (pel COVID, algunes passen a ser telemàtiques) (març 2020 - desembre 2020)
Cada grup de treball organitza sessions obertes i telemàtiques per debatre i tancar un document amb les principals recomanacions. Paral·lelament s’obrirà el debat a la ciutadania a través d’aquest espai Participa i també s'incorporaran les propostes.
Fase 3 – Presentació al Consell Assessor de l'INCAVI de les recomanacions i conclusions de Vins Vinents.
Presentació de les conclusions al Consell Assessor de l'INCAVI, gener 2021.
Jornada final (pendent de data)
La voluntat és organitzar una jornada per explicar de forma pública les conclusions i recomanacions. La voluntat és fer-la al primer semestre de 2021, depenent de la situació sanitària i les recomanacions d'aquell moment.
Àmbits de Treball
S'estructura en quatre àmbits de treball:
Temes a debat: ESTRATÈGIA DE FUTUR, NORMATIVES, LLEIS, COMPETÈNCIES, AUTOGOVERN, COORDINACIÓ, TERRITORI, MEDI AMBIENT, RELLEU, JOVES, RENDIBILITAT, VERTEBRACIÓ, SINÈRGIES.
Temes a debat: TENDÈNCIES, INVESTIGACIÓ DE MERCATS, CADENA DE VALOR, DISTRIBUCIÓ, CANALS DE VENDA, ENOTURISME, DIVERSIFICACIÓ ECONÒMICA
Temes a debat: CANVI CLIMÀTIC, ECONOMIA CIRCULAR, SOSTENIBILITAT, SALUT, CULTURA DE RECERCA, CLÚSTERS
Temes de debat: ENOTURISME, VALORS, SOSTENIBILITAT, COMUNICACIÓ, INTERNET, MITJANS DE COMUNICACIÓ, JOVES, CULTURA, CONTINGUTS
T'animem a participar! Fes les teves propostes segons els diferents eixos de debat.
Compartir