Objectiu de la consulta
La Directiva 91/676/CEE, del Consell, de 12 de desembre de 1991, relativa a la protecció de les aigües contra la contaminació pels nitrats utilitzats a l’agricultura, que va ser incorporada a l’ordenament jurídic intern pel RD 261/1996, de 16 de febrer, estableix com a obligació dels estats membres designar com a zones vulnerables aquelles superfícies l’escorrentia o filtració de les quals afecti o pugui afectar a la contaminació per nitrats de les aigües i revisar aquesta designació, com a mínim cada 4 anys. La directiva preveu també la necessitat d’establir i aplicar a aquestes zones programes d’actuació encaminats a revertir la situació.
La Generalitat de Catalunya, en compliment de les indicades normes, des del 1998 i amb la periodicitat que aquestes estableixen, ha vingut realitzant la designació i revisió de les zones vulnerables. La última revisió va tenir lloc a través de l’acord GOV/13/2015, de 3 de febrer. Per aquest motiu correspon ara fer una nova revisió.
El programa d’actuació a les zones vulnerables ha estat aprovat pel Decret 153/2019, de 3 de juliol, de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes i d’aprovació del programa d’actuació a els zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries. Aquesta mateixa norma, en la seva disposició addicional sisena estableix el procediment per a la revisió de la designació de les zones vulnerables.
En conseqüència, els departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han de procedir a la revisió de la designació de les zones vulnerables i a determinar les mesures del programa d’actuació que seran d’aplicació. Aquesta revisió es realitzarà partint de la base dels resultats analítics de les estacions de control de la qualitat de les aigües i seran objecte de designació aquells municipis en què la mitjana de concentració per nitrats procedents de l’agricultura sigui superior a 50 mg/L i aquelles en què les concentracions es situïn entre 40 i 50 mg/L i presentin una tendència a l’augment.
Share