Decret d'Estatuts de l'Agència de la Natura
Procés participatiu per a l'articulat del decret d'estructura pel qual s'aproven els estatuts de l'Agència de la Natura
Acerca de este proceso
Este proceso pertenece a Normativa
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural inicia el procés de participació ciutadana en l’elaboració de les normes, regulat a l’article 69 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, per a l’elaboració del Projecte de decret pel qual s’aproven els Estatuts de l'Agència de la Natura de Catalunya. Aquest procés de participació pública té per objecte que els estatuts que finalment es tramitin i aprovin hagin tingut en compte totes les opinions, inquietuds i propostes que es formulin.
Cal fer notar que, amb la finalitat que l’Agència disposi d’una norma organitzativa eficaç, basada en la transparència i en el consens i dissenyada i preparada per donar compliment als mandats de la Llei 7/2020, de 2 de juliol, i tenint en compte la transversalitat de les actuacions que tenen per objectiu la conservació del patrimoni natural i la seva connexió amb altres sectors, s’ha considerat també convenient obrir un procés participatiu previ per la redacció dels estatus.
Els objectius d’aquest procés participatiu han estat els següents:
- Implicar els agents clau en conservació de la natura a Catalunya en el procés de creació de l'Agència i informar-los de tots els passos previstos fins a la seva constitució. - Recollir i debatre propostes sobre la governança de l’Agència, per tenir-les en consideració en els estatuts i en altres documents estratègics. - Recollir i debatre propostes sobre la presència i el desplegament territorial de l’Agència, també per tenir-les en consideració en la redacció dels estatus i en d’altres documents estratègics.
La participació s’ha estructurat en dos àmbits. D’una banda, garantint la participació interna mitjançant la realització de tallers de forma oberta al personal de l’Administració que s’integrarà en la futura Agència, possibilitant el debat i la proposa aspectes sobre el funcionament intern i extern de l’Agència i la seva implicació en el funcionament del nou ens. D’una altra, un segon àmbit de participació externa amb les administracions locals, les entitats naturalistes, conservacionistes, ecologistes i excursionistes, els sectors econòmics en els quals tenen incidència les polítiques de conservació (agrari, forestal, cinegètic, pesquer, turístic i activitats marítimes) i el sector acadèmic i de recerca.
S’han realitzat sessions informatives per explicar el procés de redacció dels estatuts i els objectius i metodologia del procés de participació; sessions territorials, per recollir propostes de la societat civil i la ciutadania interessada i sessions sectorials per recollir propostes dels ens locals i del món científic sobre aquells aspectes específics relacionats amb aquests col·lectius. Al final de la present memòria, s’indica, com a Annex I, el document base del procés participatiu elaborat el mes d’octubre de 2022, i com a Annex II, l’informe global de resultats del procés de participació.
Paral·lelament, s’han mantingut reunions periòdiques amb els òrgans del Departament competents en les matèries sectorials els interessos de les quals s’han de coordinar amb les mesures relacionades amb la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, i als quals la llei fa una crida especifica de coordinació.
Finalment, com a Annex III, es troba l’informe de retorn del procés participatiu i de consulta pública prèvia.
Compartir: