Consulta pública prèvia sobre l’elaboració d’un projecte de decret pel qual es regula l’acreditació de centres i serveis sanitaris de Catalunya
Estàndards de qualitat i procediments d’acreditació de línies, centres, establiments i serveis sanitaris
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Normativa
El Departament de Salut, en el marc del Pla normatiu de l’Administració de la Generalitat de Catalunya per als anys 2021-2023, impulsa la iniciativa d’un projecte de decret pel qual es regula l’acreditació dels centres i serveis sanitaris de Catalunya i s’amplia a totes les línies assistencials.
Objectius del nou decret
L’any 2006 va entrar en vigor el Decret 5/2006, de 17 de gener, pel qual es regula l’acreditació de centres d’atenció hospitalària aguda i el procediment d’autorització d’entitats avaluadores.
Posteriorment, l’any 2014, va entrar en vigor el Decret 86/2014, de 10 de juny, pel qual s’estableix el sistema d’acreditació d’equips d’atenció primària a Catalunya, cada un d’ells amb regulació pròpia d’estàndards de qualitat i d’acreditació.
La voluntat d’avançar en el procés de millora i d’avaluació de la qualitat assistencial fa necessari ampliar l’acreditació a totes les línies assistencials i obliga a redefinir el model d’acreditació actual, que presenta diferents procediments per a centres hospitalaris d’aguts i per a centres d’atenció primària; i a simplificar i unificar, en la mesura que sigui possible, el procediment d’acreditació perquè sigui comú per a totes les línies assistencials.
Els objectius que es volen assolir amb el projecte de decret són:
· Garantir uns estàndards de qualitat en tots els centres, serveis i establiments sanitaris.
· Unificar els procediments i criteris d’acreditació per a totes les línies assistencials en la mesura que sigui possible.
· Garantir que els processos d’acreditació siguin clars, simples, eficaços i eficients.
· Afavorir la seguretat jurídica en l’aplicació de la normativa d’estàndards de qualitat i d’acreditació dels centres, serveis i establiments sanitaris.
· Establir uns estàndards mínims de seguretat dels pacients com a requisits per aconseguir l’acreditació a totes les línies assistencials.
L’experiència assolida a Catalunya des de l’any 2006 i el context actual en aquesta matèria recomanen regular normativament l’acreditació a totes les línies assistencials, i incloure-hi tots els centres i establiments sanitaris de Catalunya.
L’objectiu de la consulta és recollir les aportacions, opinions, demandes, preocupacions i necessitats ciutadanes i dels diferents col·lectius i sectors potencialment afectats en relació amb la iniciativa normativa.
Compartir: