1- Objectiu general:
Garantir una atenció més integrada, que permeti millorar els resultats de l’atenció a les persones grans i a les persones amb discapacitat, a les persones amb problemàtica social derivada de la salut mental i, en general, a totes les persones amb necessitats complexes, des d’una quàdruple perspectiva:
Millorar els resultats de salut i benestar, promovent la qualitat de vida, l’apoderament i l’autonomia personal.
Millorar l’eficiència i garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i dels serveis socials, a través de l’adequació de l’atenció i de la utilització dels serveis de la població atesa, en què es garanteixi la qualitat, l’accessibilitat i l’equitat.
Millorar l’experiència d’atenció d’aquestes persones i de les seves famílies i/o l’entorn cuidador, en què es vetlli perquè el seu projecte vital es pugui desenvolupar en el seu entorn familiar i comunitari.
Millorar l’experiència dels professionals en la prestació de l’atenció.
2- Objectius específics:
Si bé són múltiples els àmbits on és necessari avançar en la integració de l’atenció, en el context actual cal prioritzar quatre objectius específics:
Transformar els serveis de caràcter residencial per tal que responguin plenament als respectius projectes vitals, al marc de drets i la diversitat de persones i territoris, tot promovent una transició efectiva cap a la desinstitucionalització.
Enfortir i integrar els serveis i suports d’atenció domiciliària, i altres de concomitants, per garantir el dret a viure de forma independent a la comunitat en les millors condicions de salut i qualitat de vida.
Garantir la interacció entre els àmbits social i sanitari de la xarxa de salut mental i addiccions amb el desenvolupament d’un model d’atenció integrada.
Avançar, en el marc del Pla de transformació digital, en el model integrat de sistemes d'informació social i sanitari que permeti la compartició i la integració de la informació generada pel sistema de salut i el sistema social (història social i clínica compartida) amb la incorporació de solucions digitals que facilitin la necessària pràctica col·laborativa entre les diferents organitzacions i professionals de diferents àmbits d’atenció, el coneixement i els resultats dels sistemes d'atenció, i la situació i les necessitats de les persones ateses.
Més enllà d’aquests quatre objectius prioritaris, de manera progressiva, caldrà incorporar necessàriament altres iniciatives, com:
Crear un model integrat de promoció de l’autonomia personal i de les capacitats de les persones en risc o situació de dependència i discapacitat i/o fragilitat.
Crear un model integrat d’atenció sanitària i social a la primera infància amb discapacitat, trastorns mentals i malalties minoritàries.
Consensuar un model d’atenció integrada a les persones que són ateses en dispositius d’atenció diürna.
Desenvolupar el model d’interacció entre l’atenció primària i comunitària d’atenció a la salut i l’atenció primària dels serveis socials bàsics.
Desenvolupar el model d’atenció sociosanitària i de salut mental integrada de llarga durada de Catalunya.
Abordar altres àmbits com l’atenció precoç i el suport al desenvolupament infantojuvenil, l’envelliment saludable, la promoció de comunitats saludables socialment compromeses, el disseny i aplicació de metodologies de suport integrat al projecte vital de cada persona, etc.
Per a més informació en relació a l'Atenció Integrada Social i Sanitària, podeu consultar el web: https://salutweb.gencat.cat/ca/site/aiss/inici/
Per tal de participar en aquesta consulta pública prèvia, us proposem que respongueu al qüestionari "Preguntes per centrar les aportacions: debat obert". En cas de preferir aportar un document adjunt que reculli la vostra participació, podeu fer-ho a través del mecanisme de "Propostes"
Share