La llei de drets culturals garanteix la lliure participació, creació i accés de tota la ciutadania a la vida cultural i reforçarà la protecció dels drets dels treballadors del sector partint de la premissa que la participació en la vida cultural és un dret universal i un element clau per a la cohesió social de la comunitat, així com per a la inclusió, el progrés i la plena realització de les persones que en formen part.
La llei se centra en l’accés universal a la cultura i a establir principis com la no-discriminació per motius econòmics, socials, territorials, d’origen o de gènere en el gaudi i l’accés als béns, productes i serveis culturals de qualsevol naturalesa, així com el dret a rebre una educació i una formació adequades en l’àmbit del coneixement, les arts i les ciències. En segon lloc, a més del dret d’accés, el text ha de servir per garantir el dret a la participació de la ciutadania en el fet cultural, tant en l’àmbit individual (amb el dret a la producció i creació artística, literària o científica i a desenvolupar lliurement el mateix talent), com en l’àmbit comunitari (amb el dret de la ciutadania a difondre i distribuir els resultats del seu exercici creatiu, a exercir les mateixes pràctiques culturals de forma pública i a prendre part de forma activa en la vida cultural de la comunitat). En últim lloc, el text també considerarà el dret a intervenir en la governança de les institucions culturals i en les polítiques que afecten la vida cultural de la comunitat.
A més, la futura llei de drets culturals aborda els drets del conjunt de persones que treballen en el sector cultural, tant en l’àmbit de la creació o la interpretació com en l’àmbit de la producció, la gestió o la difusió.
Podeu consultar l'Avantprojecte de Llei de drets culturals en aquesta mateixa pàgina i fer les aportacions a l'apartat Propostes
Compartir