" class="part-icon-bars">

Consulta pública prèvia per la creació d'una Xarxa de Biblioteques Especialitzades i Centres de Documentació de Catalunya.

Recollir aportacions i suggeriments a la proposta de Decret de creació de la Xarxa de Biblioteques Especialitzades i Centres de Documentació de Catalunya.

Fase 2 de 2
Retorn 13/01/2024 - 13/02/2024
Veure les fases

Consideracions a tenir en compte al Decret

03/01/2024 12:14  
Acceptades

Cal una regulació de les BEC mantenint les aliances i col·laboracions dins les BEG. Cal garantir un òrgan consultor no vinculant, liderat per Cultura, amb autoritat sobre totes les administracions per evitar tancaments de centres i dotar-los de pressupost i personal. Aquest òrgan actuaria mediant entre les institucions i incentivaria la qualitat, col·laboració i cooperació. Cal fer el catàleg únic, facilitant la difusió i unint els diferents catàlegs.

Aquesta proposta ha estat acceptada perquè:

Es valora positivament la proposta, en aquest sentit la voluntat de crear i reglamentar la Xarxa entre les Biblioteques Especialitzades i Centres de documentació de Catalunya te la voluntat d’establir els òrgans de coordinació la xarxa d’acord amb les demandes de les pròpies BEG i permetre així també que es puguin establir mecanismes de suport a les entitats i/o organismes que formen part la Xarxa.

Número d'adhesions13

Referència: II-PROP-2024-01-87839
Versió 2 (de 2) veure altres versions

Compartís eth ligam:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/creacioxarxabiblioteques/f/3991/proposals/87839/embed.js?locale=oc"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/creacioxarxabiblioteques/f/3991/proposals/87839/embed.html?locale=oc" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

0 a favor (0.0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0.0%)

Cap comentari amb vots

Conversa amb Miguel Navas

Opino que l'opció ideal no és un òrgan consultor no vinculant, sinó un òrgan decisor i completament vinculant. Com el tenen al CSUC. Allà tenen una oficina on es decideixen coses: pressupostos, contractacions, gestió del catàleg, bases de dades... Caldria per tant crear aquest òrgan, amb llocs de treball estables, i que representi els interessos de Generalitat i administracions locals. Si es vol, pot haver representants directes d'aquestes administracions. És difícil, i lògicament més complicat que un òrgan consultor, però no impossible, i penso que és l'única manera de vehicular una xarxa BEC (sense detriment de les BEG) que funcioni bé, i que garanteixi que la correcta gestió dels equipaments. Personalment, he estat a diverses BEG, i algunes no tenien personal especialitzat o no tenien les funcions ben definides, altres han estat eliminades per decisions no informades de càrrecs amb prejudicis (pensaven que eren biblioteques públiques que no funcionaven), etc. etc.

Editat

Estic d'acord amb el teu punt de vista https://shell-shockers.co

També volia dir que el fet de tenir una xarxa BEC amb un òrgan o oficina gestora, no vol dir que s'hagin de perdre, inhibir, substituir o fiscalitzar la col·laboració que puguin realitzar xarxes pre-existents, com la de Judicials, les BEG, o DocAmbCat. La col·laboració ha estat fluint durant anys gràcies a l'esforç voluntari de moltes companyes, i no sempre amb recolzament governamental. Aquesta força i aquest esperit ha de seguir fluint. També crec que d'especialitzades hi ha molts tipus i no és el mateix una governamental (adreçada principalment al seu personal), que una més oberta al públic (per ex. sobre cinema, cultura, art, ciència...), que una d'una institució privada (associació, col·legi professional, etc.), i s'ha d'incentivar la col·laboració entre biblioteques especialitzades del mateix tipus.

Quant a biblioteques especialitzades de titularitat privada, segons el Directori mantingut pel Servei de Biblioteques, ho són com una tercera part. Lògicament, un xarxa BEC no pot incloure per llei institucions privades com associacions, col·legis professionals, cambres de comerç, empreses, etc., però sí que pot habilitar la col·laboració amb elles. De fet, les biblioteques especialitzades de titularitat privada són un excel·lent nínxol laboral per al personal bibliotecari, aquí es podria fer una crica a COBDC i FIMA per tenir bons lligams, com visites programades, consultoria, pràctiques curriculars o de conveni... Hi ha molta precariat en aquest sector, i en la meva opinió s'està fent poc per millorar-lo.

Conversa amb LOURDES

Estic d'acord amb els matissos del Miguel, vaig proposar un òrgan no vinculant per facilitar l'estructura i almenys millorar la situació actual però la opció més òptima i més pràctica que resoldria molts dels problemes de la xarxa seria un òrgan vinculant i decisori que disposés de pressupost propi per solucions corporatives i transversals, representant els interessos de Generalitat i administracions locals. És molt complexe a tots els nivells però garantiria la qualitat i serveis de la xarxa i seria un òrgan sense precedents i amb molt potencial i bones pràctiques a nivell bibliotecari.

Gràcies Lourdes. De fet, l'opció més a l'abast és regular les pròpies BEG, que tenen una web, un catàleg, un directori, un fulletó promocional, perfils a les XXSS... però no estan constituïdes legalment, no estan regulades, falta personal tècnic, algunes no estan ni al catàleg BEG, etc. Com saps, és la Comissió Gestora, amb el recolzament del Servei de Biblioteques, qui ha aconseguit coses. Però basant-se en el múscul i les ganes de fer coses de les companyes com tu, l'Eulàlia, que en pau descansi, la Maite Cuende, etc. Una vegada vaig proposar una cosa semblant a aquesta quan jo estava al Servei, i algú de fora del Servei, em va dir que era impossible posar d'acord els departaments per a qualsevol cosa, inclòs biblios. Doncs si no ens podem posar d'acord ni dins la Generalitat, no sé com s'ha de fer una xarxa BEC interadministrativa. Per això sóc pesimista. Tant de bo m'equivoqui. I és cert que aquesta iniciativa és per celebrar-la i participar-hi. Abraçada.

És difícil però ho podem intentar. Gràcies Miguel! I he denunciat el contingut d'aquest perfil alisha. No sé què ha passat ni com han pogut insertar això aquí.

Com m'agrada el debat que s'està generant!
Estic d'acord, en que l'ideal seria crear un oficina/departament/servei que pogués ocupar-se de la coordinació de la Xarxa amb personal, pressupost i capacitat de decisió. Vindria a ser com uns serveis centrals de les Biblioteques especialitzades i centres de documentació (evidentment de les que volguessin/poguessin adherirse), també crec que la titularitat d'aquest ent hauría de ser de la Generalitat sense detriment de crear un consell o grup de treball amb d'altres biblioteques dependents d'entitats públiques o privades. Si tenim la possibilitat de crear aquesta Xarxa i redactar un decret on recollim les regles del joc (protecció i promoció dels professionals i dels centres, funcions de les Biblioteques especialitzades (les comunes, després cada centre pot tenir diferents funcions, objectius i competenciès), quines avantatges tindrien els centres al adherirse, etc.) serà una gran fita per al món bibliotecari!

Seria interessant que aquest projecte es dotés d'un pressupost suficient per concretar les accions que es volen dur a terme.

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...